Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit za 100 tis. Kč. Renault Thalia nebo Chevrolet Aveo?

Poradna
František Mašek | 16.06.2017
foto: Karel Směšný
Náš čtenář váhá nad nákupem ojeté Thalie druhé generace nebo Chevroletem Aveo. Obě auta jsou v sedanu a celkový rozpočet je cca 100 tisíc korun. Jaká by byla naše volba a proč?
DOTAZ: Dobrý den, dostal jsem od rodičů 100 tisíc korun na nové auto. Chci něco servisně nenáročného, něco co vydrží. Určitě v benzínu, ujedu toho málo. V rodině máme Thalii první generace, logicky bych tak chtěl také Renault, ale koukal jsem i po Aveu. Jsou to poruchová auta? Co doporučíte? Láďa Moravec

ODPOVĚĎ: Dobrý den Láďo, na začátek Vás musím uklidnit, obě ojetiny jsou i po letech vcelku spolehlivé a servisně nenáročné. Chevrolet Aveo můžete koupit s karoserií hatchback (technicky vychází z Daewoo Kalos) nebo v sedanu. Protože jej ale porovnáváte s Thalií, zaměřím se právě na sedan. Za Vámi uvedený rozpočet dnes koupíte poslední ročníky první generace. Aveo v sedanu se začalo prodávat v roce 2006 a druhou generací bylo nahrazeno v roce 2012. V inzerci se dnes nabízí asi 15 kusů s cenami od 50 do 110 tis. Kč. Nájezdy ojetin jsou velmi malé - ve Vaší cenové relaci se většinou pohybují kolem 50 tis. km. Při hledání pravděpodobně narazíte na motorizaci 1,2 16V s výkonem 62 kW. Šestnáctiventilový motor má přesné označení S-TEC a mohu jej s klidným svědomím doporučit z důvodu jeho servisní nenáročnosti (rozvodový řetěz) a nízké spotřeby. Oproti Thalii má často Aveo lepší výbavu, podvozek je ale při rychlejší jízdě nejistý stejně. Před koupí prověřte opotřebení spojky, podívejte se na stav podvozku (pozor na horní uložení tlumičů, které toho mnoho nevydrží) a zkontrolujte opotřebení brzdových kotoučů. A stejně jako u Thalie doporučuji nebourat, bezpečnost karoserie je na dnešní dobu minimální.

Modernizace oblíbené Thalie první generace přišla na trh na konci roku 2008. V ČR se prodávala nejčastěji s motorem 1,2 16V (55 kW), který tvoří většinu nabídky na trhu ojetin. Tento motor se v nabídce udržel až do roku 2012 a dle mého názoru jde o nejlepší možnou motorizaci. Proč? Jednoduše jede a "nežere". Motor má na rozdíl od Avea řemenové rozvody. Měňte je do šesti let, nebo po 120 tis. km., nezapomeňte ani na výměnu zapalovacích svíček po 60 tis. km. Motorový olej pak obměňujte klasicky po 15 tis. km nebo po roce. Faceliftovaná Thalia je sice dělník, ovšem před koupí zvažte tyto nevýhody. Je postavena na platformě Renaultu Clio druhé generace, což nikdy nebylo velké auto a v interiéru thalie je to vidět zejména na zadních sedadlech, kde je těsno ve všech směrech. Mezi výhody lze pak zařadit nízkou pořizovací cenu, nízké provozní náklady, slušnou spolehlivost benzínových motorů, odolnost podvozku a komfortní odpružení vhodné na horší povrch a v neposlední řadě i fakt, že Thalie prostě nereznou. Přesto však před koupí zkontrolujte stav přední nápravy. Zvláště u ojetin s nájezdem přes 100 tis. km. se zde mohou vyskytovat vůle u řízení. Za 100 tis. Kč dnes koupíte ročníky 2010-2012 s podobnými nájezdy jako u Avea, tedy 40-60 tis. km.

Závěr: Lepší poměr ceny a přidané hodnoty + výkonnější a spolehlivější motor nabídne Aveo. Thalia má lepší protikorozní ochranu karoserie a nabídne větší výběr na trhu ojetin. Svezte se v obou, rozhodující budou osobní sympatie.
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kojot027, 09.06.2017 15:45
Pokud něco fakt nenáročného, doporučím z výběrzu Thálii. 1,4 v benzínu v podstatě držák. Nic v autě není tedy se to nemůže podělat. Rodiče s tím od nova najeli asi 110 tis a bracha pak dalších asi 80 tis. Zatuhávali jen zadní třmeny a a občas zůstali viset destičky. Každý rok před a po zimě vyčistit namazat a problém zmizel. Elektrika na okna trochu bolístka + display (rozsypaný text) Čidlo na snímači otáček a přední kuláky. Jinak opravy skoro nula. Možná jetě prorezlý výfuk. Auto šlo dál a pokud vím tak stále jezdí. Zas na druhou stranu ujet v tom 200 km v kuse trochu trest. Sedáky na nic, hučení a svist větru + hrčení motoru přes neodhlučněnou příčku. Ale jako základ s větším kufrem i když s blbým přístupem ok. Na začátek proč ne.. hledat vhodný kus nebouraný a s historii.. jako u všeho.
, 10.06.2017 07:27
také doporučím Thalii, spolehlivý je i motor 1.2, určitě se vyhni 1.5dCi - diesel v takto malém autě nedává smysl, navíc tenhle motor má své mouchy
sepp, 16.06.2017 21:42
Doporučuji thalii. Máme ji v rodině ( mimo jiné auta ) a tvrdím o tomto voze, že je nejlepším autem v poměru výkon cena. Na tom autě není skoro co by se pokazilo (a to je tam pná výbava včetně digi klima) a pokud ano, jsou to banality a řešitelné za pár korun. Vždy, když mám auto v servise, do práce si půjčuji thalii, která je spolehlivá, jak slunce. Navíc nerezne a je zvýšená (říkám jí "mikro SUV-čko), má světlou výšku větší, než kdejaké opravdové SUV! Máme motor 1,2 16V 55kw a při stejném stylu jízdy jsem schopen s tímto motorem jet s o litr menší spotřebou, než s mým 2,0 tdi PD v seatu altea xl. Thalii máme 6 let a zatím bez závady! Osobně nechápu, jak je možný, že tak "laciný" auto může být tak dobrý. Samozřejmě to není auto na závodění a sedadla ti budou poněkud malá, pokud máš jako já 188cm. Ale uživatelsky opravdu hodně muziky za málo peněz. - bez konkurence! Škoda, že už se thalie nedělá, koupil bych funglnovou - a to tvrdím já, kdo má koncernový tdi-čko. :D
peters.cz, 30.06.2017 05:53
Záleží asi na tom, co ti vadí míň - jestli znak s .íčou, nebo značka co je v Česku potažmo Evropě mrtvá.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů