Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit za 200 tisíc Kč Škodu Yeti nebo Suzuki SX4?

Poradna
František Mašek | 28.07.2017
foto: Škoda
Náš čtenář se rozhoduje nad dvěma ojetými čtyřkolkami za cca 200 tisíc korun. Které auto mu doporučíme jako lepší volbu a proč?
DOTAZ: Dobrý den, rádi bychom s manželkou koupili menší ojetý vůz s pohonem všech kol. Chceme něco spolehlivého, co vydrží. Moc toho ale nenajedeme. Zatím vybíráme mezi Škodou Yeti a Suzuki SX4. Na auto máme 200 tisíc korun. Jaká by byla prosím vaše volba? Děkujeme. Fingerovi.

ODPOVĚĎ: Dobrý den. V první řadě je třeba si říci, co za Vámi uvedený rozpočet u obou vozů dostanete, resp. z čeho můžete vybírat. U Škody Yeti je to jednoduché. Chcete čtyřkolku a moc toho nenajezdíte, takže by bylo logické zvolit benzínový motor. Jenže to vám zbývá jen poměrně problémový 1,8 TSI, který nedoporučuji. Starší kousky (váš případ) trápí napínák rozvodů a rozvodový řetěz. Motor také extrémně karbonuje, karbon nám degraduje olej, ten pak nemaže a dojde k zapečení i tak konstrukčně nevyhovujících pístních kroužků k pístu a poškození turba. Opravou motoru sice odstraníme jeho nejslabší místa, karbonování motoru se bez přísad do oleje bohužel zabránit nedá. Tady platí pravidlo – jezdíme-li pomalu a šouračky, silně karbonujeme, jezdíme-li rychle, vytáčíme motor, pak karbonizaci omezíme. Rozhodně bychom měli do oleje lít Bishops na dekarbonizaci motoru, to funguje nejlépe.
První vozy s tímto motorem začínají na ceně 230 tisíc korun. Možností by bylo zvolit dvoulitrový diesel s výkonem 81, případně 103 kW, což je podle mého názoru nejlepší motorizace. Z hlediska spolehlivosti bych volil verzi s výkonem 103 kW a splňující Euro 5. Stejně jako 103 kW motor splňující normu Euro 4 nemá ani tento vyvažovací hřídele a navíc je i technicky jednodušší. U dieselů je však třeba ve Vaší cenové relaci počítat s vyššími nájezdy ojetin (minimálně 160, spíše 200 tis. km). Pokud chcete koupit čtyřkolku, prověřte si, zda se měnil olej v Haldexu, případně i ve dvouspojce v DSG. Mechanicky je ale auto postavené skvěle. Má příkladně tuhou karoserii, která ale někdy ráda rezne. Zkontrolujte podvozek, zaměřte se na stav zadní nápravy. U modelů, které často jezdily po nezpevněných cestách občas praskají pružiny. Jízda v terénu má samozřejmě své limity dané rozměry vozu a ve srovnání s klasickým 4x4 i omezenými trakčními schopnostmi Haldex spojky. Jinak je ale Haldex 4. generace funkční spojkou s rozumnou spolehlivostí a potřebou měnit olej po 60 tis. km.

U Suzuki SX4 je situace o poznání jasnější. Kolem 200 tisíc korun koupíte ročníky 2010-2012 (tedy po faceliftu, který proběhl v roce 2009). Nejspolehlivější jsou zážehové motory 1,6 VVTi s výkonem 88 kW. Takové ojetiny budou mít nájezdy pod 100 tisíc km. Obecně jde o dobře postavené auto s vysokou spolehlivostí. Stejně jako u Škody Yeti je i zde vyvýšená pozice pro sezení. SX4 má však poměrně malý zavazadlový prostor a také interiér není tak dobře zpracován jako u Škody. Benzínová šestnáctistovka má navíc rozvody poháněné řetězem, který je řešen jako bezúdržbový. Před koupí ale zkontrolujte stav spojky, která u čtyřkolek provozovaných v terénu hodně trpí. Také zkontrolujte stav olejové náplně v diferenciálu a počítat musíte s malinko vyšší spotřebou v porovnání s předokolkou. Shrnuto - za mne by Suzuki SX4 bylo při porovnání se Škodou Yeti jasným favoritem.
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 21.07.2017 18:15
pokud chcete spolehlivé auto berte SX4 s benzínovým 1.5 nebo 1.6
BobanHTP, 22.07.2017 22:08
Ahoj, naši mají SX4 4x4 1.6 r.v. 2010, těžké ježdění v Beskydech a naopak dovolené po celé Evropě. Závada? Tohle slovo nepadlo u SX4 ani jednou
Co mě dodnes udivuje je parádní podvozek, ano je to SUV/Crossover, ale i na dálnici schová kdejaký htachback. Pak motor 1.6 VVT 88kw - nejde zničit, nízká spotřeba, a dynamika ve vyšších otáčkách děsí i Octávie 1.0 i 1.2 TSI

Yeti je pohodlný, ale ne spolehlivý, rozhodně ne tak jako SX4
kocour, 24.07.2017 18:31
Rozhodně SX4. Je to skvělá volba, ani malé, ani velké, úsporné, totálně japonsky blbuvzdorné. Nicméně nemůžu nepřipomenout jednu z mála záludností SX4. Z hlediska zvyšování podílu biosložek v benzínu se u SX nepříjemně často vyšší teplotou rozpadne keramické tělo katalyzátoru. A to má Suzuki v podkladech napsáno, že BIO v pohodě zvládá...nezvládá. Nicméně kat je součástí svodů, NEvyrábí se žádná náhrada a jako celek lze koupit podle typu ( dle WIN ) od 28 - 35 tis Kč. Univerzální kat fungovat nebude a navíc ho tam dostat je nemožné a pak ještě poláci vyrábí jakousi náhradu, nicméně ta často nefunguje a na emisích jednoduše neprojde. Dost často to zjistí zanedlouho auto samo...rozdílem mezi lambdami. Setkal jem se s několika případy a to již od 60 tis km, první majitele, velmi slušné ježdění...sytl jízdy na to tudíž nemá žádný vliv. Navíc často hrozí k této perverzní ceně, že se ještě při demontáži lambda sond poškodí, jelikož jsou celkem obstojně zarostlé do svodů a jednoduší se rozmáčknou. Pak jste s prací, těsněními a atd. blízko 40+... Nejde o život...ale ne každý s tím počítá...u nerozbitného japonce...že
pilkar, 06.08.2017 19:52
Jednoznačně SX4. Máme doma snad už pátou čtyřkolku (Ignis, pár SX4 a teď i S-Cross) a spolehlivost je příkladná. Až napadne sníh (a budete mít dobré gumy), budete se jenom culit a užívat si... Všechny bez problémů 150+ tis.km. SX4 1.6 88kw má o 1-1,5lt menší spotřebu než starší verze před faceliftem (reálně kolem 7-7,5 lt). S-Cross je na tom pak se stejným motorem ještě lépe (průměr kolem 6-6,5 lt) Určitě zkontrolujte záběr spojky při rozjezdu, nesmí prokluzovat resp. zabírat až úplně nahoře - to už mele z posledního.
BobanHTP, 06.08.2017 20:29
Ahoj Kocoure a díky za info, vyřídím doma. My bereme stále jen OMV 95 Natural, občas 100 MaxxMotion a vše ok. Tak raději budem brát jen ten 100oct....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů