Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit za 250 tis. Kč. Hyundai i30 nebo Škodu Octavii?

Poradna
František Mašek | 21.06.2017
Náš čtenář má 250 tisíc korun a rád by za ně pořídil nějaké hezké a spolehlivé dieselové auto. Vybírá mezi Škodou Octavia a Hyundai i30. Které auto doporučíme?
DOTAZ: Dobrý den do redakce, váhám mezi Octavií III 1,6 TDI s nájezdem 150 tis. km a Hyundai i30 s 1,6 CRDi. Mám rozpočet 250 tisíc korun, samozřejmě plus, mínus. Díky, Ondra

ODPOVĚĎ: Dobrý den Ondřeji, vsktutku těžká volba, navíc ani s jedním z vozidel nešlápnete uplně vedle. Nicméně pokusím se malinko pomoci.

Za Vámi uvedený rozpočet bude mít Hyundai i30 určitě méně najeto, klidně i o polovinu. Když se podíváme do naší inzerce, tak za tyto peníze si můžete pořídit ročník 2013 s nájezdy do 100 tis. km. A klidně i v kombíku. Výběr je ale rozhodně menší než v případě Škody Octavie. Motor 1,6 CRDi má výkon 81 kW. Bonusem je fakt, že (stejně jako 1,6 TDI) nemá poruchový a drahý dvouhmotový setrvačník. U této jednotky nebývají problémy ani s filtrem pevných částic a vstřikovače v případě poruchy bez komplikací repasujete. Nemusíte ani řešit volbu převodovky, u i30 druhé generace jsou oba druhy bez komplikací. Spotřeba se v reálu pohybuje kolem šesti litrů. Výhodou Hyundai i30 je také menší zájem zlodějů. Pokud toho dost najezdíte a auto si neplánujete nechávat dlouho, zvolil bych hyundai. S nižším nájezdem bude v lepší kondici.

Škoda Octavia třetí generace je bestsellerem. Oproti předchůdci potěšila spolehlivými motory, dobře postaveným a odolným podvozkem a klasicky objemným zavazadelníkem. Za Váš rozpočet koupíte třetí generaci Octavie s motorem 1,6 TDI z prvních ročníků výroby, konkrétně 2013 s nájezdem minimálně 150 tis. km. Výběr je ale mnohem větší než v případě i30. Výkon 77 kW na auto dostačuje, je ale hlučnější než u i30. V případě manuální převodovky musíte počítat jen s pěti stupni. Stejně jako v Hyundai, ani u Octavie III nezlobí filtry pevných částic. To je dobře, protože nový pořídíte za téměř 45 tisíc korun. Pokud budete jezdit méně, zvolil bych Octavii, i po letech ji bez problému prodáte, pokles hodnoty bude ve srovnání s hyundai minimální. V případě nákupu ojeté Octavie ale před koupí nepodceňte důkladné prověření technického stavu vozu.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
GSX1100G, 27.06.2017 08:42
K Hjundé se moc vyjadřovat nemohu, protože jsem ho neřídil. Nicméně k Octávce bych napsal to, že ten 5ikvalt není rozhodně nepodstatnost. Osobně se domnívám, že to tam dávají schválně, aby si nesnížily prodeje 2litrů se 6ikvaltem. Spoustě lidí by totiž ta jedna6ka bohatě stačila. Ale ten 5ikvalt tento vůz degraduje o level níže. Kvalty jsou strašně dlouhé, Po městě si čtyřku nedáte, pod 80km musíte jet taky na čtyřku. Je to škoda... Komentuji verzi 85kW, nikoliv 77kW, o čemž je článek. U té starší je to dle kolegy z práce ještě trochu horší.
Jinak ke spotřebě a těm vstřikům. Mám najeto od novoty za měsíc a půl teprve 9.000km a motor začal dobře jezdit a ztichnul až na cca 7.000km. Jezdím extrémně šetrně k motoru (netrápím studené, dochlazuji a pod.), ale veskrze velmi neúsporně, hodně po dálnicích a pečlivě měřená spotřeba klesla na hranici 5i litrů. Myslím že za měsíc už budu trvale těsně pod nimi. Používám levný český VIF (rozhodně doporučuji !!) a snažím se brát vždy lepší naftu výhradně u Eurooilu, kde údajně ty doto-babišovy sračky do nafty nepřidávají - respektive méně.... Myslím si, že nešetřit na palivu je u těchto vozidel více než povinnost.
MarkusX, 11.07.2017 08:53
Přesedlal jsem z dvojkové oktávky liftback na i30 kombi. Obecně je to sešup o třídu dolů - komfort, pocit, užitná hodnota, např. v oktávce jsem naložil na dovolenou více... Měla dost závad (2.0 FSI), i30 nemá ještě najeto tak uvidíme. i30 za ty peníze není špatná, ale volil bych Oktávku.
BobanHTP, 11.07.2017 09:29
Jen mě ještě napadlo, korejské diesly jsou spolehlivé, ale mají ultra drahé FAP filtry. Turbo je také 2xdražší než pro koncern, to si ověřil můj tchán

driver111, 11.07.2017 09:29


Tak já mám názor trochu a to srovnávám s OIII. H - Více prostoru na šířku, komfortnější a pohodlnější podvozek. Kufr je menší, ale to jsem věděl a cena ve stejné výbavě byla o skoro 170 tisíc nižší u H. A jak jsi psal - i30 za ty peníze není špatná volba. Pokud by za ty peníze byla škodovka, tak bych bral ji, ale nebyla a cena byla na míle daleko, takže jsme skončili u H a jsme spokojeni, zatím bez problémů.
Giorgio, 11.07.2017 11:10


Přesednout z OII do OIII je ale stejný pocit - materiály i zpracování jsou u novějšího modelu citelně horší. Klimatizace je méně účinná. Výhřev sedaček je diskutabilní - má sice 3 stupně, ale ani na nejnižší se v zimě nedá použít déle než pár minut, i když po vypnutí je člověku zase zima. Podvozkově OII podle mě pohodlné auto není ani trochu, OIII mi přijde přijatelná (to by pro někoho mohlo znamenat, že má "horší jízdní vlastnosti"). A ano, s klesající kvalitou materiálů je to taky o malých otravných a snad až nevyřešitelných problémech - například nás soustavně otravuje vadný senzor kontroly tlaku v jednom kole, nepomohla ani opakovaná výměna senzoru, ale dokonce ani celého kola. A TDI (dvoulitr) je taky v podstatě časovaná bomba.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů