Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kupujeme ojetinu: Jak na podvozku prověřit úniky kapalin (9. díl)

Naše téma
František Mašek | 19.04.2018
V dalším díle našeho seriálu se podíváme na vůz z jeho spodní strany. Právě tam můžeme nejlépe odhalit případné netěsnosti a úniky kapalin.
Velikou výhodou prohlídky podvozku na zvedáku je fakt, že hezky uvidíme všechna důležitá místa, u kterých může docházet k únikům různých kapalin. Často i minimální únik může v konečném důsledku znamenat nutnou odstávku vozu v servisu a určitý finanční náklad. Proto takovou kontrolu nepodceňujte. Před koupí si ojetinu nechejte zvednout přímo u prodejce, nebo po dohodě navštivte autoservis. Případné netěsnosti konzultujte s odborníkem a nechejte si předem vyčíslit náklady na její odstranění. Co konkrétně na vozidle kontrolovat? Zde jsou tipy na nejčastější místa, na kterých k únikům kapalin dochází.

Prověřte těsnost kolem gufer poloos, podívejte se na spodní část převodovky i olejové vany pod motorem. Prohlédněte si ale také okolí olejové vany, konkrétně na místech, kde je vana připevněna k motoru. Podívejte se také na všechny strany bloku motoru, na klínový řemen, na kompresor klimatizace, který by také měl být suchý, čistý bez úniků chladícího média (to má zelenou barvu). Další věc, kterou musíme zkontrolovat ze spodní strany je těsnost chladiče. Zaměřte se na spoje hadic, kde dochází k únikům chladící kapaliny nejčastěji. Když už jsme u přední nápravy, najděte také brzdič a vizuálně zkontrolujte, jestli u něj nenajdete známku úniku kapaliny. Podívejte se také na vnější kloub řízení – konkrétně u něj zkontrolujte stav prachovky.

Prověřte i brzdové trubky. Jakékoli ovlhnutí od brzdové kapaliny by se mělo řešit. Stejně tak je nebezpečné, pokud jsou spoje brzdových trubiček nadměrně orezlé. Při vizuální kontrole podvozku také pěkně uvidíte na zadní tlumiče i na tlumiče pérování. A jak jsem psal v předchozím díle, mírné ovlhnutí na zadních tlumičích při nájezdech přes 100 tis. km bývá častější, ale vždy je nutné aktuální stav konzultovat s mechanikem a domluvit se na dalším postupu. Ideální stav je, pokud jsou tlumiče suché.


Co vše může z vozu unikat?

- Motorový olej
- Převodový olej
- Mazivo z tlumičů
- Brzdová kapalina
- Chladící kapalina
- Olej nebo chladící médium z kompresoru klimatizace
- Olej z posilovače řízení
- Voda z klimatizace (neškodné)
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů