Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kupujeme ojetinu: Kontrola motorového prostoru a první start (4. díl)

Naše téma
František Mašek | 15.03.2018
Dnes si ukážeme, na co se zaměřit po otevření kapoty + jak by mělo probíhat první nastartování studeného motoru.
Při prohlídce motorového prostoru je základem prověřit úniky oleje či jiných kapalin – nejprve z horní části. Abyste byli schopni odhalit netěsnosti i v tmavých zákoutích, nezapomeňte si vzít svítidlo, většinou stačí i mobilní telefon. Je dobré kontrolu těsnosti provádět na neumytém motoru. Pokud je jednotka zcela čistá, mohl ji prodejce schválně umýt právě z důvodu zamaskování netěsnosti. Každopádně doporučuji vždy kontrolovat auto se studeným motorem. Před příjezdem do autobazaru si tedy vůz rezervujte a domluvte se s prodávajícím, že jej nebude alespoň 8 hodin před vaší návštěvou startovat.

Dále zkontrolujte štítky na světlech – jsou na nich data výroby světlometu – měla by se shodovat. Tohle datum ale nemusí být shodné s datem uvedení do provozu, protože vůz mohl být chvíli na skladě. Můžete si ale zjistit přesné datum výroby vozu a pak jej můžete porovnat s tím na světlech.

Další věcí, kterou můžeme zkontrolovat v motorovém prostoru, jsou tzv. šavle neboli přední nosníky. Na nich bývá také vyražen datum jejich výroby. Zároveň zkušené oko pozná, jestli zde nebylo opravováno – tedy jestli vůz nebyl havarovaný na přední část.

Tohle všechno dohromady nám dá velmi dobrý obrázek o tom, jestli vůz byl nebo nebyl havarovaný. I pokud zde najdeme nějaké nesrovnalosti, nemusí to však znamenat, že byl havarovaný vážně. Skutečnost je taková, že většina ojetých vozidel mívá nějaký díl karoserie dodatečně lakovaný. Otázkou je, jak moc byl havarovaný, respektive jde- li o nějakou odřeninu z parkoviště nebo lehčí „ťukanec“. Závažnější havárie poznáte právě na nosnících v motorovém prostoru, na dně kufru, nebo na prazích vozidla. O tom si ale podrobněji napíšeme ještě v dalších dílech, kdy budeme ojetinu prověřovat ze spodní strany.

Nyní pojďme na první start studeného motoru. Bude ideální, když jej nebudete startovat sami, ale poprosíte někoho dalšího. Vy byste měli poslouchat motor přímo u motorového prostoru – při otevřené kapotě. Ještě před startem ale prověřte, zda na přístrojové desce zhasnou postupně všechny kontrolky, které zhasnout mají. Po otočení klíčkem do poslední polohy se zaměřte na to, zda motor nastartoval plynule za správnou dobu na několik otočení startérem, zda běží plynule a zhruba tak, jak má. Každý typ motoru běží svým specifickým způsobem. Měli byste být schopni odhalit, zda je zvuk ten správný a jednotka pracuje plynule bez rušivých zvuků, tak jak má. Pohledem také zkontrolujte barvu kouře z výfuku. Pokud je namodralý, znamená to, že je v palivu i motorový olej. A to znamená, že je motor opotřebený, případně je netěsné tubodmychadlo, přes jehož vadné těsnění se olej dostává do sání. Bílý kouř pak je pak v pořádku, tedy pokud se výrazně neobjevuje i po zahřátí motoru, což by mohlo indikovat vadné těsnění pod hlavou. Černý kouř pak může indikovat nedokonalé spalování – v praxi jde u dieselových motorů nejčastěji o chybnou funkci vstřikovačů.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů