Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover Defender - jak dobře koupit ikonu za rozumnou cenu?

Poradna
František Mašek | 19.04.2017
foto: Michal Borský
Ryzí off-road se skvělými terénními schopnostmi a vzornou mechanickou odolností si jako ojetý můžete pořídit už od 260 tis. Kč. Je podobná ojetina dobrou volbou, nebo je to past na peněženku?
Začátkem minulého roku se přestal vyrábět, ale vůbec poprvé se pod označením Defender objevilo auto u prodejců v roce 1990. Během 26 let vůz prošel několika úpravami a postupně se v nabídce objevovaly různé motory. Pokud se dnes podíváme do nabídky ojetin, zjistíme, že nabídka není nijak velká, celkem se aktuálně prodává cca 15 ojetých Defenderů. O to větší je ale rozptyl cen. Nejlevnější kousky jsou pod 300 tis. hranicí, expediční úpravy z posledních let výroby se ale dostávají i přes hranici 1,5 milionu.
Pokud začínáte po jakémkoli ojetém Defenderu koukat, je třeba hned na začátek připomenout, že mají všechny bez rozdílu dost drahý servis. A samozřejmě ani náhradní díly nejsou za hubičku. Naštěstí jich nemusíte moc potřebovat, spolehlivost auta je příkladná. K dispozici jsou celkem tři rozvory (90,110 a 130). Na trhu ojetin je nejrozšířenější prostřední rozvor s označením 110 (jde o rozměr v palcích). Při nákupu ojetiny bez ohledu na motorizaci si zkontrolujte, zda se měnil nejen motorový olej (po 10 tis. km), ale také olej v převodovce a diferenciálech (interval je 40 tis. km). Mrkněte na auto i zespodu - u některých kousků může být koroze v pokročilejším stádiu. A rovnou se mrkněte i na stav silentbloků na nápravách i na případné poškození podvozkových dílů z předchozích offroadových vyjížděk. Při předváděcí jízdě poznáte, že Defender není auto na dlouhé cesty. Je poměrně hlučný a jeho řízení není pro křehké ženy. V terénu je ale pánem.

Motory:

200 Tdi - prodával se od roku 1990 do roku 1994. Jde o čtyřválcový osmiventilový diesel s turbem Garett o výkonu 80 kW. Má objem 2,5 litru a používá rozvod OHV. Rozvody poháněné ozubeným řemenem by se měly měnit po 80 tis. km., ale když interval zkrátíte na 60-70 tis. km, bude to bezpečnější. V kombinaci s tímto motorem dostávali zákazníci pětistupňovou manuální převodovku, u které se čas od času vyskytují netěsnosti.

300 Tdi - ten stejný motor, ale po modernizaci. Ta proběhla v roce 1994 a výkon byl po ní navýšen na 83 kW. Kromě zvýšení výkonu dostal motor i nové vstřikovací čerpadlo Bosch, podařilo se snížit emise i spotřebu paliva. Nově byla montována převodovka s označením R380.

Td5 - nový řadový pětiválcový diesel se pod kapotu dostal v roce 1998. Jednotka používá vysokotlaké vstřikování Delphi a má výkon 90 kW. Rozvod typu OHC pohání řetěz. Při koupi ojetiny si s ním nemusíte dělat starosti, vydrží toho hodně.

Td4 - jde o čtyřválec, který nahradil motor Td4 v roce 2007. Jde o lehce upravený motor od Fordu (Duratorq) a v Defenderu má výkon 90 kW. Opět jde o spolehlivý motor s odolnými řetězovými rozvody a vstřikováním CR. Tato motorizace má šestistupňový manuál s označením R380.
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kojot027, 19.04.2017 07:38
A ta rada je kde? :))))))
gepardo, 19.04.2017 19:46
Hledej šmudlo, hledej, na statku je všechno
Maigi, 18.03.2023 07:49
Nejsem si uplně jistý tím rokem 1990 v článku, nicméně.. Před pár dny LEGO představilo model Land Rover Classic Defender 90 za 6 tisíc korun, tak ho defacto můžete mít levně, ale na poličce
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů