Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Letní pláště na Octavii: vedle známých jmen jako Pirelli, Bridgestone, Continental a Goodyear ADAC doporučuje i levné pláště Esa-Tecar

Aktuality
Michal Štengl | 01.03.2017
foto: Michal Štengl
Německý automotoklub otestoval šestnáct letních plášťů o rozměru 195/65 R 15 91V. Velkým překvapením je výsledek zejména rakouských plášťů Esa-Tecar, které porazily o třetinu dražší Dunlopy či Micheliny. České Barumky tentokrát mezi testovanými plášti chybějí.
ADAC na začátku jara zveřejnil pravidelný srovnávací test letních plášťů. Tentokrát se zaměřil na pneumatiky o rozměru 195/65 R 15 s hmotnostním indexem 91 a rychlostním indexem V (do 240 km/h). Tyto pláště často slouží jako základní rozměr pro automobily nižší střední třídy typu Škoda Octavia nebo Volkswagen Golf. Právě na druhém jmenovaném probíhaly zkoušky. Tento rozměr ale můžete obout i na osobní verze dodávek jako je Peugeot Partner či Volkswagen Caddy, nebo na MPV typu Fiat 500L či Ford Focus C-Max.


Letošním králem testu ADAC se staly pláště Pirelli Cinturato P1 Verde, které získaly nejlepší celkovou známku 2,1. Jsou skvělé především na mokrém povrchu, nadprůměrných výsledků ale dosáhly i v ostatních hodnocených kritériích (schopnosti na suchu, hlučnost, spotřeba paliva a životnost). Jedinou její slabinou je vyšší cena, jde o čtvrtý nejdražší plášť v testu (ceny jsme zjišťovali na internetu).


Jen o jednu desetinu horší známku dostaly další prémiové pláště Bridgestone Turanza T001, Continental Premium Contact 5 a Goodyear EfficientGrip Performance. Zelenou barvu v tabulce, značící hodnocení dobré, získaly i rakouské pláště Esa Tecar, které u nás nejsou příliš známé, ale dají se pořídit už za necelých 800 Kč za kus! V testech ADAC se objevují pravidelně a rok od roku se zlepšují. V testu za sebou nechaly taková jména jako Dunlop, Michelin či Nokian. Co je určitě pozitivní, žádný z plášťů vysloveně nepropadl, nejhůře dopadly pláště GT Radial Champiro. Podrobné hodnocení najdete v přiložené tabulce.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů