Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lexus LC500h: hybridní radost nejvyšší úrovně

Testy
Michal Štengl | 09.04.2018
dalších 14 fotek
foto: Michal Štengl
Tohle kupé je jedno z nejúchvatnějších aut současnosti. Nejen že úžasně vypadá, ještě lépe jezdí, a to i v kombinaci s unikátním hybridním pohonem. Tím spíš nepochopím, jak může mít tak fantastické auto podobně nelidský infotainment.
Že umí Lexus dělat úžasné automobily a nejenom komfortní luxusní sedany či SUV, dokázal u ultimativního kupé LFA. Teď japonská luxusní divize Toyoty přišla s další velkou parádou, která je jakýmsi neoficiálním nástupcem. Do 2+2místného kupé LC se člověk zamiluje při prvním setkání.

Oněmění úžasem
Kupé LC vychází ze studie LF-LC, které se stalo hvězdou detroitského autosalonu v roce 2012. Když si člověk prohlédne fotografie tohoto konceptu, žasne, jak moc málo se od ní finální auto odlišuje. Jedním slovem vypadá naprosto úžasně, úchvatně a fantasticky. Ať se na něj podíváte z jakéhokoliv úhlu, tohle auto nenechá nikoho chladným. Všude vzbudilo obrovské pozdvižení, a to i díky kanárkově žlutému laku. Už dlouho jsem se nesetkal s tolika zdvihnutými palci a otevřenými ústy. Hlavně u mladých lidí se dalo ze rtů odečíst slova úžasu jako ty v…e, nebo ty krá…o.

Parádní atmosféra
Snaha o aerodynamickou čistotu šla tak daleko, že LC nemá klasická madla dveří, ale kliky, které vyjedou ze dveří. Ty jsou vstupem do úžasného světa, který také nemá v současné době obdoby. Kvůli nizoučké siluetě střechy (auto je vysoké pouhých 1345 mm) není sice nastupování úplně snadné, trocha gymnastiky za to ale stojí. Obklopí vás totiž těžko popsatelná atmosféra namixovaná ze špičkových materiálů, neortodoxních tvarů přístrojové desky a správně stísněné atmosféry. Japonci nám opět předvedli, jací jsou hračičkové. Přístrojovému štítu dominuje centrálně umístěný otáčkoměr, který se ale po zmáčknutí příslušného tlačítka na volantu posune doprava, aby uvolnil místo displeji palubního počítače. Na něm třeba nechybí ani zobrazení přetížení. Z kapličky po obou stranách trčí jako dvě tykadla páčky s otočným prstencem – levým se nastavuje režim ESP, pravým se volí jízdní režim. K dispozici je hned šest možností, jak LC může zvýšit množství adrenalinu v krvi. Jenže při vymýšlení palubního ovládacího systému to s tou kreativitou inženýři přehnali, výsledkem jejich snahy je asi nejhorší infotainment systém současnosti. Ovládá se výhradně přes touchpad, bohužel za jízdy je naprosto nepoužitelný. Třeba zapnout si vyhřívání sedaček je operace na půl dne. A v zimně jsem po této příjemnosti toužil pokaždé, když jsem nastoupil do auta. To je ale asi jediná piha na tomhle autě. I když miniaturní zavazadlový prostor se 180 l také úplně nepotěší.

I hybrid může být zábavný
V mnohem lepším světle se inženýři předvedli u pohonu. Hybridní hnací řetězec sestavený z atmosférického 3.5 V6 s 220 kW (299 k) a elektromotoru se 132 kW (180 k), jež společně disponují systémovým výkonem 264 kW (360 k), doplnil unikátním převodovým ústrojím. Hybridní planetovou převodovku (spojuje dohromady spalovací motor a dva motor-generátory) doplňuje klasický čtyřstupňový Aisin, takže ve výsledku LC disponuje 10 rychlostmi! Výhodou tohoto dvoustupňového pohonu je posunutí maximální rychlosti elektrického pohonu ze 100 na 140 km/h (mě se aktivoval ve 120 km/h), hlavně ale může řidič poprvé v hybridním Lexusu používat pádla pro ruční řazení. Inženýři novou převodovku řešení přirovnávají k přehazovačce, která jim umožnila i ve vysokých rychlostech zajistit nízké otáčky spalovacího motoru. Převodovka řadí neuvěřitelně rychle, už v 50 km/h je klidně zařazena sedmička. Zásadní novinku hybridního pohonu představuje nasazení Li-ion akumulátoru, který je o 30 kg lehčí a uchová i více energie než Ni-MH baterie. I přes citelnou pomoc elektromotoru v nízkých otáčkách ale není LC500h auto, které by rvalo asfalt. Stovku pokoří za pět sekund, což umí kdejaký hot-hatch. Atmosférický motor se totiž nadychuje pozvolna, zato ale krásně plynule a s gradací výkonu, která neuvěřitelně baví. Ve sportovním režimu navíc vytáčení a odřazování doprovází nádherná kanonáda z výfuku, která mě pokaždé donutila vypnout i špičkové audio Mark Levinson. A to dělám v Lexusu jen málokdy. A spotřeba? Mezi devíti a jedenácti litry, a to jsem zdaleka jen neupřednostňoval elektrický pohon.

Nejlepší jízda roku
To, co dělá z LC500h úžasný kus automobilové techniky, jsou hlavně jeho jízdní vlastnosti. Něco tak úžasně vyváženého (motor vpředu, pohon zadních kol) a poslušného už jsem dlouho nezažil, nebojím se jeho schopnosti přirovnat k Porsche 911. LC500h možná není nejrychlejší kupé na trhu, má ale úžasný charakter a měrou neskutečnou dokáže rozdávat radost z jízdy. Při délce 4,8 m a hmotnosti téměř dvě tuny je jeho obratnost přímo zázračná. Má chirurgicky přesné řízení a ani na 21palcových kolech z vás na D1 nevytřese duši, na delší cestě umí být komfortní jako správné GT. Považuji za zázrak, že se Japoncům takhle podařilo naladit adaptivní tlumiče.

Skvělá cena
Říct o částce 2 790 00 Kč za auto, že je to skvělá cena, se může zdát asi bláznivé. Jenže za tuhle nádheru to opravdu nejsou přemrštěné peníze. Základní 911 s 370 k a automatem přijde na 2,82 milionů korun. Toto kanárkově žluté auto ve čtvrté nejvyšší výbavě Sport Top přijde na necelé tři miliony. Ale i to je vzhledem k maximální výbavě férová cena. Mimochodem za úplně stejné ceny si můžete pořídit i čistě benzinovou verzi s motorem 5.0 V8 351 kW.

+ úchvatný design
+ precizní jízdní vlastnosti
+ obrovská porce jízdní zábavy
+ široká nabídka asistenčních systémů
+ nádherný zvuk motoru ve sportovním režimu
+ vynikající odhlučnění
+ fantastické audio Mark Levinson

- příšerný infotainment systém
- miniaturní zavazadlový prostor
- prostor na zadních sedadlech
Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kupé
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4760
Šířka (mm)
1920
Výška (mm)
1345
Rozvor (mm)
2870
Rozchod kol vpředu (mm)
1630
Rozchod kol vzadu (mm)
1635
Světlá výška (mm)
140
Provozní hmotnost (kg)
1985
Maximální hmotnost (kg)
2465
Počet míst (os.)
4
Objem zavazadlového prostoru (l)
172
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
6
Zdvihový objem (ccm)
3456
Kompresní poměr
13
Max. výkon kW (k)/ot./min.
220 (295)/6600
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
348/4900
Typ
AC elektrický synchronní
Max. výkon kW (k)
132 (180)
Max. točivý moment Nm
300
Celkový výkon kW (k)/ot./min.
264 kW (354 k)/6600
Spotřeba
Město
Výrobce neudává
Mimo město
Výrobce neudává
Kombinovaná
6,4
CO2 (g/km)
145
Palivová soustava
Palivo
Benzin
Objem nádrže (l)
82
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
5,0
Max. rychlost (km/h)
250
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
E-CVT/10
Přenos hnací síly
Pohon
Zadních kol
Zavěšení kol
Vpředu
Lichoběžníkové
Vzadu
Víceprvkové
Cena
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
2 790 000
Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů