Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda CX-5 jako ojetina za 400 tis. Kč?

Poradna
František Mašek | 23.06.2017
Ceny starších kousků začínají v bazarech na 350 tis. Kč. Který motor vybrat a proč?
DOTAZ: Dobrý den, uvažuji nad nákupem Mazdy CX-5. Mazdy mám rád, už jsem jich několik měl, ale šlo o starší modely. Všechny ale byly spolehlivé. Rád bych se tedy zeptal na spolehlivost Mazdy CX-5 v cenové relaci kolem 400 tisíc. Děkuji, Šefránek Pavel.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Pavle, Mazda CX- se u nás začala prodávat v roce 2011 se dvěma motory. Benzínem 2,0 Skyactiv-G o výkonu 118 kW a 121 kW, nebo dieselem 2,2 Skyactiv-D s výkony 110 a 129 kW. Po faceliftu v roce 2015 do nabídky přibyl benzínový motor 2,5 Skyactiv-G s výkonem 141 kW. Byl vždy spojen výhradně se čtyřklolkou a automatem. V nabídce ojetin jich najdeme velmi málo a jejich ceny jsou zatím výrazně nad Vaším rozpočtem. Proto se níže budu věnovat jen dvěma základním motorům.

Benzínový atmosférický motor v obou výkonových variantách mohu doporučit. Tenhle dvoulitr není vyloženě revolučním počinem, protože žádné neznámé novinky nepřináší, pozornost ve své době vyvolalo kvantum a komplexní využití moderních technologií. Přímý vstřik benzínu DISI má už starší typ dvoulitru. Zajímavá je ale třeba regulace motoru pomocí časování ventilů namísto konvenční škrtící klapky, kdy se při nízké zátěži část nasátého vzduchu vrací zpět do sání díky prodloužené době otevření ventilů. Extrémní hodnotu pak vykazuje kompresní poměr - 14:1! Tendence ke klepání při vysokých tlacích eliminují dlouhé výfukové svody. Motor je i po letech spolehlivý a pokud nespěcháte, odmění se i úspornou jízdou.

Dieselová "dva-dvojka" využívá dvoustupňové přeplňování. Má plynulý tah v celém spektru otáček a se spotřebou se budete pohybovat mezi 6-7 litry na 100 km. V inzerci jich najdeme asi 30 kousků a výrazně převládají nad nabídkou benzínových dvoulitrů. Do hranice 400 tisíc korun jich ale najdeme jen několik. Mají nájezdy nad 120 tis. km. S nákupem vozu s tímto motorem bych byl opatrnější. Může se vyplatit těm, kteří jezdí opravdu hodně. Pro ostatní zájemce může být díky své složitosti potenciálně zdrojem problémů s drahým řešením. Majitelé se často setkávají s ředěním motorového oleje palivem. Kdo nezareaguje včas, musí se připravit na problémy s vydřenými vačkami výfukových ventilů a následně i vydřenými ložisky turbodmychadla.

Závěr: Pokud se pro Mazdu CX-5 rozhodnete, před koupí prověřte stav brzd a podívejte se na stav předních tlumičů. U benzínu dbejte na pravidelnou výměnu motorového oleje po roce (případně 20 tis. km), u dieselu pravidelně kontrolujte hladinu motorového oleje a olej samotný měňte raději po 15 tis. km. A pokud si koupíte automat, i v něm raději po 100 tis. km. olej vyměňte.
Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kojot027, 23.06.2017 11:14
Ahoj, svezl jsem se s oběma zmiňovanými motory jak benzin tak nafta. A byl jsem fakt zvědavý na doporučení redakce. Asi se opět neshodneme, ale naftu bych nebral. Doporučím za sebe benzinový dvoulitr. Tichý pružný a při rozumné jízdě akceptovatelná spotřeba. Ano, když zarazím plyn do podlahy a budu tohle SUV honit po dálnicích tak toho benzímu zchroupne třeba 11 litrů. Ale jinak na cca 800 km se mi povedlo udržet spotřebu pod 8 litry. Diesel má podle mne v tomto autě problém s pružnější reakcí i když zátah nechybí. A spotřeba sic jen na cca 200 km byla na 7 litrech. A při problémech s diesely obecně bych to prostě nebral.
Zdeny60, 26.06.2017 07:16


Plně souhlasím s preferncí benzínu. Bohužel, v dnešní době je jen hrstka těch, coé dokáží jezdit tzv. "rozumně". V době, kdy musím být všude nejrychlejší, nejprvnější a za nejkratší dobu je benzín v nevýhodě. A když nědko jede "rozumně", tzn. i mimojiné, že dodržuje silniční pravidfla vč. rychlostních limitů (které zatím nikod nezrušil ani nezyvýšil), tak je za vola. Já patřím do té skupiny tzv. "volů" a proto, když někomu řeknu, že po 14 letech služebního ježdění s naftou mi už tenhle smrad nesmí do baraáku a že nyní jezdím s 2,5 litrovým 4x4 POD 7/100!!!, tak nevěří a jsou i tací, co nevěří, že s 3,7 4x4 dokáži zajt v rámci pravidel za 8,5/100. Holt, je to o pojetí stylu jízdy. Mně například vůbec nevadí, když někakm pojedu 2 hodiny, místo toho, že nějaký střelec to ujede za 1,45. Je mi to šuma fuk. Jenže to někteří jedinci nepochopí a ani pchopit nechtějí. Proto už u mě dýzl navěky skončil a jezdím vesele s benbzínem za stejnou spotřebu, jako kterýkoliv dýzl v rukou střelců, co někam dojedou o 15 minut dříve, než já.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů