Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz třídy S: poprvé s řadovými šestiválci a schopností zaparkovat pomocí mobilu

Aktuality
Michal Štengl | 05.05.2017
dalších 11 fotek
foto: Michal Štengl
Modernizovaný luxusní sedan, představený na autosalonu v Šanghaji, se navenek změnil jen minimálně. Revoluční změny se odehrály hlavně v technice. Pod kapotou se objeví zcela nové řadové šestiválce a nové asistenční systémy „esklasu“ přiblížily k plně autonomnímu řízení.
Mercedes-Benz třídy S je nejprodávanější luxusní sedan na světě, od roku 2013 se jich na silnicích objevilo přes 300 000. V České republice bylo vloni registrováno 195 aut. Modernizace přichází po čtyřech letech výroby a navenek je hlavním poznávacím znakem faceliftu nová maska chladiče se třemi dvojitými lamelami a svislými lištami s leskle černou povrchovou úpravou. Novinkou je i nápis Maybach mezi lamelami masky chladiče na straně řidiče. Zcela přepracovaný byl i přední nárazník ve stylu AMG. „Esko“ dostalo i nové světlomety Multibeam LED, které jednak nabízejí tři markantní světelné „pochodně“, hlavně ale ve verzi Ultra range mají dosvit až 650 m, což je legislativně povolené maximum.


V interiéru je hlavní změnou dvojice obřích displejů s úhlopříčkou 12,3“ ukrytá pod společným krycím sklem. Toto řešení, budící dojem jedné velké obrazovky přes celou přístrojovou desku, Mercedes poprvé použil u nové generace třídy E. Novinkou je také dekorační LED osvětlení se 64 barvami a systém řízení komfortu Energizing, které propojuje komfortní systémy ve vozidle jako klimatizaci (včetně parfémování vzduchu), sedadla (vyhřívání, odvětrávání, masáž), povrchové vytápění a světelné i zvukové kulisy. K dispozici je šest desetiminutových programů.


To nejzajímavější se ovšem odehrálo pod kapotou. Mercedes totiž vyměnil dlouho používané vidlicové šestiválce za řadové. Díky změně koncepce mohli inženýři u dieselů poprvé nasadit dvoustupňové přeplňování, novinkou je variabilní ovládání ventilů Camtronic. Základní pohonnou jednotkou se stává vznětový šestiválec S 350 d (3,0 l) s výkonem 210 kW (286 k) a 600 Nm, kterou doplňuje S 400 d. Ta disponuje výkonem 250 kW (340 k) a maximálním točivým momentem 700 Nm, čímž se stává historicky nejvýkonnějším vznětovým motorem v historii značky Mercedes-Benz. Nad čím zůstává rozum stát, jsou kombinované spotřeby 5,5, resp. 5,6 l nafty na 100 km, a to jsou obě verze vybavené pohonem všech kol. Nová generace šestiválce je připravena pro plnění nové emisní legislativy RDE (Real Drive Emissions).


Zcela nový je i zážehový osmiválec S 560 (4.0 V8) s dvojicí turbodmychadel ukrytých mezi válci, který se může pochlubit výkonem 345 kW (469 k) a 700 Nm. I díky tomu, že umí vypnout čtyři válce, se chlubí kombinovanou spotřebou 8,5 l benzinu na 100 km. Stejný motor, ale naladěný na 450 kW (612 k) a na neuvěřitelných 900 Nm v kombinaci s upraveným pohonem všech kol 4Matic+ pohání i sportovní verzi AMG S 63. Ve srovnání s předchozí jednotkou 5.5 V8 je výkonnější i úspornější.


V průběhu roku doplní nabídku benzinových jednotek řadový šestiválec (M256), který bude kombinovat klasické výfukové turbodmychadlo s elektrickým kompresorem (eZV) napájeným z 48V soustavy. Podobnou techniku používá například vznětový osmiválec 4.0 TDI v Audi SQ7. Mercedes má ale navíc integrovaný spouštěč-generátor (ISG), který funguje částečně jako hybridní pohon. ISG totiž zajišťuje podporu spalovacího motoru při akceleraci nebo rekuperaci kinetické energie a umožňuje úsporu paliva, která byla dosud vyhrazena vysokonapěťové hybridní technice.


Další inovací známou z třídy E je i nová generace systému Intelligent Drive umožňující v mnohem větší míře autonomní jízdu. A to jak na dálnici, tak i ve městě. Vůbec poprvé se do prodeje dostává asistent pro dálkové parkování pomocí mobilního telefonu. Mercedes umí zaparkovat popředu i pozadu na podélná i příčná parkovací místa. Dokáže sám vyjet z příčného parkovacího místa a v režimu Explore lze s vozidlem rovně popojíždět dopředu nebo dozadu ze vzdálenosti až patnáct metrů a přitom se malým otáčením volantu vyhýbat rozpoznaným překážkám.


Inženýři také vylepšili systém Road Surface Scan, který pomocí kamery „přečte“ nerovnosti vozovky a podle toho dopředu přizpůsobí nastavení podvozku Active Body Control. Přidali k němu funkci naklánění do zatáčky Curve, které náklonem karoserie až o 2,65° k vnitřní straně zatáčky eliminuje odstředivou sílu a snižuje příčné síly vnímané cestujícími.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů