Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

MINI Cooper SD Countryman - je větší než si myslíte

Testy
František Mašek | 13.03.2017
dalších 5 fotek
Tohle Mini je zatím největším modelem v historii značky. Aktuální generace dostala nové motory i převodovky a díky pohonu na všechny čtyři kola s ním můžete vyrazit i do lehčího terénu. Otestovali jsme naftový dvoulitr s automatickou převodovkou.
Countryman nám mezigeneračně povyrostl. Ve srovnání s předchůdcem je o celých 20 cm delší, o tři centimetry širší a má o 7,5 centimetrů delší rozvor. Je to zkrátka kus auta, což je pro zákazníky jedině dobře. Vysoká příď, výrazné plastové lemy, netradiční prosklení za C sloupkem - na první pohled tvary karoserie evokují klasické kontury první generace. Vše ale prochází pomalým evolučním vývojem, třeba taková šestiúhelníková maska chladiče, nebo přední světlomety. Vše je na první pohled stejné, přesto ale v reálu vždy malinko jiné. Zajímavostí je, že v sériové výbavě plní funkci denního svícení parkovací světlomety, umístěné v nasávacích otvorech v nárazníku. V případě výběru volitelných LED předních světlometů zajišťují denní svícení světelné kroužky hlavních světlometů.

Kokpit i pro dlouhány
Trochu jsem narostl a tak mi ne každé auto sedne. U Tohoto Mini se mi ale za volantem líbí. Mám místo nad hlavou, netísním se v sedačkách, zároveň mne ale hezky podrží. A příjemný je i docela fajn výhled, protože boční sloupky karoserie nijak výrazně nepřekáží. V palubní desce je zasazen centrální ovladač s dotykovým čtyřřádkovým displejem. Naše auto má paket Wired, který obsahuje navigaci s displejem s úhlopříčku 8,8 palce. Paket je ale k dispozici za příplatek téměř 45 tisíc korun. Ve druhé řadě jsou tři plnohodnotná sedadla, která si můžete posouvat v rozsahu 13 cm, potěší i dostatek místa na nohy. V interiéru najdeme řadu praktických odkládacích schránek a držáků, které auto předurčují i k rodinným výletům. Zavazadelník se zvětšil na aktuálních 450 litrů.

Skvělé sladění
Námi testovaný MINI Cooper SD Countryman má pod kapotou vznětový 4válec s objemem dva litry a výkonem 140 kW. Zatím jde o nejsilnější diesel v nabídce. Spřažen je s příjemně rychlým osmistupňovým automatem. Jeho práci můžete podpořit volitelnými jízdními režimy. Otočný ovladač umístěný vedle řadicí páky nebo voliče převodovky dovoluje řidiči zvolit tři nastavení: MID, SPORT a GREEN. Podle zvoleného režimu je ovlivněn chod pedálu plynu, účinnost posilovače řízení, provozní režim elektricky napájených komfortních prvků, zvuk motoru a charakteristika řazení převodovky Steptronic. Faktem ale je, že i když budete chtít šetřit a použijete green režim, nebude pokles spotřeby nijak zásadní. Navíc se prostřední MID režim sám aktivuje po každém vypnutí motoru. Režim SPORT mě ale bavil, ukazuje všechny kvality nastavení podvozku a skvělého řízení. I s rodinou si můžete dopřát hezké svezení, takže tleskám. A spotřeba? Je vyšší, než udává výrobce. Při normální jízdě bude kolem 6,5 litru na 100 km.
Pohon 4x4 u Mini nazvaný ALL4 je volitelně nabízený ke všem motorům. Tvoří ho rozdělovací převodovka integrovaná do diferenciálu přední nápravy, spojovací hřídel vedoucí k zadní nápravě a spojka, která zajišťuje přesné dávkování točivého momentu na zadní kola. Abych jen nechválil - nelíbila se mi docela výrazná hlučnost dieselu při studených zimních startech. tenhle zvukový projev prostě nekoresponduje s jinak prémiovým vozem.

Závěr
Silný diesel v Mini Countryman je fajn, ale pokud se výrobci podařilo stejně sladit zbytek auta i s nejvýkonnější benzínovou verzí S, tak to bude teprve jízda. Přeci jen majitelé Mini nejezdí desítky tisíc kilometrů, a tak mohou být zážehové motorizace často první volbou.
Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4299
Šířka (mm)
1822
Výška (mm)
1557
Rozvor (mm)
2670
Rozchod kol vpředu (mm)
1563
Rozchod kol vzadu (mm)
1565
Světlá výška (mm)
165
Provozní hmotnost (kg)
1610
Objem zavazadlového prostoru (l)
450
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1995
Max. výkon kW (k)/ot./min.
140/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
400/1750-2500
Spotřeba
Město
5,4
Mimo město
4,6
Kombinovaná
4,9
Palivová soustava
Objem nádrže (l)
51
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
7,4
Max. rychlost (km/h)
218
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
8
Přenos hnací síly
Pohon
4x4
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/55
Ráfky
R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
664300
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů