Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mitsubishi Pajero slaví 35 let

Aktuality
František Mašek | 04.06.2017
foto: Mitsubishi Motors
Píše se květen 1982 a na japonský trh vstupuje Mitsubishi Pajero první generace. Od té doby se celosvětově vyrobilo přes 3 milióny těchto automobilů.
Kompaktní SUV od Mitsubishi, zpočátku dostupné ve třídveřovém provedení (délka 387 cm, v provedení s pevnou nebo plátěnou střechou), se připojilo k několika dalším vozům s podobným charakterem, jakými byl Range Rover z roku 1970 nebo Lada Niva z roku 1976; další model Jeep Cherokee (XJ) byl uveden až v roce 1983, tedy rok po Mitsubishi Pajero.

Pajero stavějící na konstrukčním zázemí Mitsubishi přineslo řadu technicky zajímavých prvků, jako např. nezávislé zavěšení předních kol (s dvojitými lichoběžníky), posilovač řízení nebo odpružená přední sedadla, což počátkem 80. let u vozů tohoto druhu představovalo posun kupředu a odpovídalo to očekáváním cílové skupiny zákazníků.

Inovace pokračovaly s tím, jak Pajero první generace během svého životního cyklu představilo přeplňované vznětové motory s mezichladičem, automatickou převodovku, kotoučové brzdy na všech kolech nebo nový systém zavěšení zadních kol typu multi-link s vinutými pružinami a další technologie.

V návaznosti na to pak druhá generace modelu Pajero (uvedená v lednu 1991) přinesla rozdělovací převodovku ‘Super Select 4WD’ – umožňující jízdu s pohonem všech kol a zařazování redukce za jízdy až do rychlosti 100 km/h – ale i protiblokovací systém ‘Multi Mode ABS’ – modulární systém pracující v součinnosti s převodovkou Super Select, vč. režimu úplného uzamčení. Od roku 1997 byla použita i technologie přímého vstřikování benzínu (GDI).

Pajero třetí generace, uvedené roku 1999, přineslo mj. samonosnou karoserii, nezávislé zavěšení všech kol, hřebenové řízení, automatickou převodovkou ‘INVECS’ využívající fuzzy logiku, elektronické řízení rozdělovací převodovky (nyní označované ‘Super Select 4-II’), nebo elektronické řízení stability vozu ‘ASTC’.
Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů