Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Neil Eamonn Smith: elektrická Čezeta 506 je teprve začátek

Naše téma
František Mašek | 24.03.2017
Nová generace modelu 506 se k prvním zákazníkům dostane během pár měsíců. Kdo si ji bude kupovat a proč jsou baterie k pronájmu? I na to jsme se zeptali současného CEO značky Čezeta.
1) V minulosti jste řekl: “Jsme na začátku revoluce ve výrobě motocyklů”. Jakou bude mít podle Vás tato revoluce podobu a v jakém časovém horizontu ji očekáváte?

Motocyklový průmysl se téměř za posledních 100 let nezměnil, ale myslím si, že nebudu přehánět, když řeknu, že jsme na začátku revoluce. Revolucí jsou elektrické pohony, mobilní připojení a 3D výroba. Zaměřme se jen na pohonné jednotky. Pohon Čezety je tišší a energeticky výkonnější pro uživatele se zkušenostmi se spalovacím motorem. Pro jezdce, pokud jde o výkon, okamžitý točivý moment nabízí mnohem více vzrušující jízdu. Díky výkonu, který je okamžitě k dispozici z klidového stavu, zaručuje pro jezdce rychlejší odjezdy na semaforech a hladkou akceleraci bez přeřazování. Naše zakázková Čezeta Sway plynová rukojeť umožňuje jezdci zpomalovat pomocí regenerativního brzdění (rekuperace), dává větší kontrolu, aniž byste museli dávat prsty pryč z plynu, zajišťuje menší opotřebení brzd a přidává tak volné míle navíc. Čezeta 506 nabízí vyšší výkon než ostatní skútry, a tady je další skvělá věc, že výkon je regulovatelný prostřednictvím dalšího znaku naší zakázkové výroby, a to Čezeta Dynamics volič krouticího momentu. Má tři možnosti nastavení krouticího momentu v závislosti na stavu vozovky nebo množství energie, kterou právě chcete v závislosti na vaší náladě a na konkrétní jízdě. Takže to, co jsme vytvořili, je vysoce výkonný skútr, který nabízí vzrušující jízdu a zároveň se snadno ovládá.
Je to skvělý skútr i pro začátečníky, kteří ještě nikdy předtím nejeli na motorce, a pokud ho budete mít, budete příjemně překvapeni jak jednoduchá, ale zároveň vzrušující jízda na něm je. Co se týče budoucnosti, změna na elektromotory proběhla již v Číně, nepochybuji o tom, že se tak stane i v Evropě během příštích 5 let.

2) Chcete nabízet nejžádanější skútry na trhu, cena ale není zrovna nízká, začíná na 7640 EUR a může se dostat i na dvojnásobek. Jaká je cílová skupina modelu 506?

Naší cílovou skupinou je nová generace motocyklistů, jak stávajících, tak i nováčků, kteří chápou, že cena odráží kvalitu a hledají exkluzivitu ruční výroby a estetiku. Čezeta není pro každého, to je pravda, ale to, co nabízíme, je limitovaná edice motocyklů s nejnovějšími technologiemi, vysokým výkonem, ručně vyráběná v Evropě nikoli na Dálném východě a ve vysokém standardu kvality. Pokud chcete to nejlepší a rádi vyčníváte z davu, pak je Čezeta tou správnou volbou. Je to vzácný a krásný stroj jako žádný jiný.

3) V tomto roce vyrobíte 600 kusů v limitované edici na oslavu šedesátého výročí představení modelu 501. Kolik máte v současné době předobjednávek, jaká je dodací lhůta a jaké jsou vaše prodejní cíle?

Objednávky jsme začali přijímat v polovině února a výroba je již rezervována až do června. Máme v plánu všechny prodat do března 2018 a využít prostředky k financování dalšího typu Čezety 507.

4) Za měsíc pořádáte den otevřených dveří, kde představíte předprodukční kusy. Kdy se skútr dostane k prvním zákazníkům?

Homologace skončí v květnu a první dodávky proběhnou v té době.

5) Od roku 2018 máte v plánu rozšíření výroby modelu 506 a export na mimoevropské trhy. Které z nich budou jako primární a proč?

Mimo Evropu je tu velký zájem v anglicky mluvících zemích, USA a Austrálii, a také z Japonska, Jižní Koreje a Ruska. Čezeta je značka, která oslovuje určitý typ člověka, bez ohledu na to, v které části světa žije.

6) Baterie nabízíte jak k pronájmu, tak i ke koupi, proč jste se rozhodli je nabídnout právě formou pronájmu?

Baterie, které používáme, jsou vyráběny firmou Panasonic, ty samé používá i Tesla, mají vysokou kapacitu a jsou spolehlivé. Pronájem baterie má tři výhody pro zákazníky. Jednak to dělá Čezetu 506 dostupnou více lidem díky snížení vstupních nákladů a za druhé, pronájem baterie pomáhá snížit náklady oproti nákladům na pohonné hmoty, čímž jsou celkové náklady Čezety 506 stejné jako u skútru se spalovacím motorem. Za třetí pronájem baterie umožňuje upgrade baterie na konci doby pronájmu.

7) Zatím máte v nabídce pouze model 506. Pracujete už na vývoji dalšího elektrického motocyklu?

Ano, toto je teprve začátek. Získané prostředky vynaložíme k vývoji nových myšlenek. Například jsme již vyvinuli prototypy, které používají obnovitelné zdroje a mají dojezd až 250 km.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 25.03.2017 06:30
Čistě náhodou jsem s tím pánem mluvil, je to angličan co si vzal češku a žije u nás. Česky moc neumí, takže předpokládám že je to přeložený z aj. Ten překlad je ale strašnej jak z google překladače.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů