Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Evalia - recenze majitele po prvním roce

Recenze uživatelů
Petr (54) - Česká republika | 18.07.2017
Koupeno z druhé ruky ojeté, individ. dovoz Švýcarsko, při koupi najeto cca 50 000, za rok užívání dalších 17 000 km.
Značka:Nissan
Model:Evalia
Typ:
Karoserie:MPV
Objem motoru:1500
Palivo:nafta
Rok výroby:2013
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:50000
Najeto km nyní:67000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:5.4
Předchozí vozidlo:Citroën Berlingo


Koupeno z druhé ruky ojeté, individ. dovoz Švýcarsko, při koupi najeto cca 50 000, za rok užívání dalších 17 000 km. Pětimístná verze, velice slušná výbava na to, co jsem za vůz dal (tlačítkové otevírání dveří, vyhřívané sedačky vpředu, couvací kamera, automatické stěrače.....), domontováno tažné zařízení a chybějící tempomat (v tuzemských verzích asi standard; dodáno z Anglie za poměrně drahé peníze, ale jsem na toto zařízení zvyklý). Oproti NV200 combi oplastovaný a očalouněný i prostor 2. řady sedadel a zavazadelníku. Ovšem vůz nezapře užitkový původ v řadě detailů (viz níže).

Obrovský prostor vevntiř, zejména pro zavazadla. Překvapilo mě, že po takovém nájezdu bylo nutno vyměnit ložiska předních kol (levé bylo extrémně hlučné, preventivně vyměněna obě za aftermarket, trochu problém, v tuzemsku nesehnatelné (kromě originálu za kruté peníze)). Nakonec rychlá dodávka z Německa, výměna svépomocí.

Další běžné spotřební díly (destičky, filtry,....) běžně k dostání. Panovaly obavy z funkce DPF filtru, ale zatím(!) vše funguje, jak má. Výkon motoru pocitově nic moc (verze 63 kW), ve srovnání s dříve užívaným Berlingem s papírově stejným výkonem (a cca i rozměry a hmotností vozu) výrazně horší dynamika (nebo je potřeba "šlapat na krk" a spotřeba leze rychle nahoru).

Spotřeba - při velmi klidné, ale nebrzdivé jízdě ve smíšeném provozu město/silnice/dálnice v létě cca 5,2 l. Jak se ochladí pod asi 5 stupňů, jde spotřeba min. o půl litru nahoru. Za udávaných 4,8 jezdit nejde, leda na tempomat šedesát..... Kladem je, že spotřeba na dálnici (do cca 120 km/h) překvapivě moc neroste. Brzdy ostré, i řízení (bez zpětné vazby, jak na náklaďáku).

Tuhý podvozek, zejména vzadu (listová pera!) a u prázdného vozu. Na nerovnostech nadskakuje.... Chybí teploměr motoru (jen kontrolka), venkovní teploměr, nemožnost sklopit vnitřní zrcátko v noci (ale je zatmavené), předpotopní vzhled palubního počítače, jen otevřená schrána před spolujezdcem, volant nastavitelný pouze svisle, pouze roleta na zavazadlovém prostoru (nelze tam nic těžšího položit, propadne dolů).

Naopak oceňuji stolečky vzadu, držáky na nápoje u řidiče a spolujezdce, zásuvka 12V pro zadní sedadla (ovšem velmi nešikovně umístěná v prostoru pro nohy osob vzadu, takže cokoliv zapojeného ihned ukopnou), zásuvka USB. Automatické stěrače u vozu fungují a reagují spolehlivě, na rozdíl od mých předchozích zkušeností, kdy se sice zaply, ale vypínat se zapomínaly....

Pevně přišroubované zadní (sklopné) sedačky. Prostor pod nimi volný, drobné předměty mohou cestovat po celém voze, podlaha je úplně plochá od předních sedadel až dozadu (ale zase se tam ledacos vejde - naložit 2,5 m dlouhou trubku či prkno není problém.

Celkově velká hlučnost uvnitř vozu, zejména z oblasti kol, dieselově hlučný motor za studena, aerodynamický hluk zrcátek výrazně proniká dovnitř už nad cca 70 km/h. Sklon karoserie k rezonancím při určitých rychlostech, asi díky velkým rovným plochám plechů a minimu použitých protihlukových vrstev. Ale zase zato v interiéru nic nevrže, neklepe.... Karoserie není moc pečlivě slícovaná (zadní posuvné dveře), doladit nelze kvůli velmi omezené možnosti nastavení polohy zámku a jeho západek. Ale do auta nikde netáhne ani nezatéká, dokonce ani obrovskou výklopnou zadní stěnou.

Výhodné je tlačítkové odemykání/zamykání, stačí mít klíč v kapse. Bezklíčkové ovládání není až tak bezklíčkové (což je na druhou stranu z hlediska spolehlivosti možná i dobře), protože auto má běžnou spínací skříňku, jen místo klíče má otočný knoflík. Ten je odblokován imobilizérem, pokud máme klíč někde v autě, a sešlápnutím brzdy.

Sedí se "trambusově", hodně vysoko, hlava řidiče je nad střechami většiny osobních vozidel mimo SUV apod. Z toho plynoucí výborný výhled. Tradičně trochu vadí A sloupek při pohledu vlevo vpřed. Při parkování je výtečným pomocníkem zadní kamera (jinak by couvání do řady vozidel bylo utrpením, zadní okno je velmi vysoko a za vůz není prakticky několik metrů (třeba na menší nízký přívěs) vidět. Příjemný je krátký převis vpředu, který spolu s polohou sedadla řidiče umožňuje dobře kontrolovat situaci i těsně před autem.

Velkým mínusem je pouze jeden (14") rozměr kol a pneumatik, navíc dosti neobvyklý (175/70), pneumatiky dokonce musí bůhvíproč být "C" nebo 93/95 T; celková dovolená hmotnost vozidla této potřebě nenasvědčuje. Tedy pneu buď extrémní cena, nebo za běžné peníze nejistá kvalita (Čína a pod.) Nové modely už mají kola 15" a běžné pneu. Malá okna vzadu. Poruchy zatím (kromě zmíněných ložisek) jen drobnosti - neznámým pachatelem rozbité zadní světlo, které šlo ku podivu snadno koupit, vytavená tepelná pojistka regulačních odporů ventilátoru topení (opraveno svépomocí přepájením, jinak cena cca 1000,- Kč). Přístupnost k motoru a jeho běžnému příslušenství je velmi dobrá kromě olejového filtru. Je ve velmi úzkém prostoru mezi motorem a čelní stěnou/chladičem. Povolit skoro nejde. Toho, kdo tohle umístění vymyslel bych nechal za trest celou směnu měnit oleje u těchto aut.

Přes uvedená negativa mi vůz maximálně vyhovuje.

Ještě doplním sumárně další mínusy, které se nevejdou do přehledu:
- nelze rychle demontovat zadní sedačky
- tvrdá sedadla, zejména vzadu
- neobvyklý vnější vzhled
- malá okna vzadu
- výhled vzad
- jízdní vlastnosti a pohodlí posádky na úrovni užitkového vozu
- renomé značky, zejména motoru (Renault)


KladyZápory
prostor a jeho využitelnost hluk uvnitř
výbava strohost interiéru
spotřeba (při rozumné jízdě na tak velké auto) dostupnost některých dílů
manévrovatelnost použitá kola a pneumatiky
výška sedadel nad vozovkou, dobrý přehled okolo vozu jízdní vlastnosti a pohodlí na úrovni užitkového vozu


Spolehlivost2
Provozní náklady2
Cena náhradních dílů3
Dostupnost náhradních dílů5


Koupili byste si automobil od stejné značky znovu?
ano
Hodnocení
Brzdy
2
Design
4
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.62
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 29x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů