Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Leaf – co dokáže sto deset elektrických kilowatt?

Testy
František Mašek | 11.06.2018
dalších 10 fotek
foto: Nissan
Japonský kompaktní hatchback se letos představil v novém kabátu. Silnější elektromotor, příjemný klasický vzhled a moderní výbava jsou jednoznačně krokem kupředu. Do příměstského provozu dobrá volba, na delší trasy ale nestačí.
Leaf se svým nadčasovým designem zapadne mezi klasické vozy se spalovacím motorem, což je oproti jeho předchozí generaci příjemná změna. Zdařilý aerodynamický tvar vozu si dobře poradí s odporem vzduchu. Vůz nabyl na délce i šířce pár centimetrů a komfort pro pasažery se posunul zas o krok kupředu. Cestující ocení na poměry elektromobilu slušný prostor, prakticky řešené úložné prostory ve dveřích a pohodlná (od výbavy N-Connecta také vyhřívaná) sedadla. Zklamáním je fakt, že v zadní řadě jsou stejně jako v předchozích verzích vyhřívaná pouze sedadla, nikoli zádové opěrky. Místa pro sezení je dostatek a díky otevírání dveří do širokého úhlu se i cestujícím do zadní řady sedadel dobře nastupuje. Limitující pro cestující vzadu je snižující se střecha. Na krátké vzdálenosti v městském provozu se dá ale tento detail prominout. Horší je to s příliš mohutným středovým panelem, který se navíc vzadu z nepochopitelných důvodů rozšiřuje. Je nepříjemný nejen pro případného pátého pasažéra, ale zejména pro řidiče, kterého pozlobí při řazení.

A co zavazadelník? Ten oproti předchozí generaci vzrostl na slušných 435 l. Oceníte především jeho praktičtější pravidelný tvar a rovné dno.

Uživatelsky přehledná je palubní deska, jejíž vzhled ale trochu kazí použité tvrdé plasty. Řidiče potěší naopak přehledný displej, na kterém se zobrazují všechny podstatné ukazatele - aktuální výkon, časy potřebné pro plné dobití baterie, odběr klimatizace, vyhřívání sedadel a volantu i dalších spotřebičů. Používání navigace vyžaduje trochu trpělivosti, odezva zařízení je totiž nepříjemně pomalá. Další výtku směřujeme k elektrickému ovládání oken, které nemá samočinné dojezdy.

Po variantách se slabším motorem exceluje Leaf mezi konkurenty akumulátorem 40kWh a výkonem 110 kW. Na konci roku má navíc představit verzi s ještě silnější baterií a to 60kWh. Reálný dojezd testované verze se v kombinovaném městském a příměstském provozu pohybuje okolo 250 km, což je na elektromobil slušná vzdálenost. Problém nastává ve chvíli, kdy se dostanete na dálnici. Při rychlosti okolo 130 km/h je reálná spotřeba 25 kWh/100km a dojezd se snižuje na 150 km. Ve městě se dostanete na 17kWh na 100 km. Ke komfortní a bezstarostné jízdě mimo město navíc stále chybí dostatečné zasíťování republiky dobíjecími stanicemi. Maximální rychlost nového Leafu je 144 km a z nuly na sto se dostanete za 8 sekund a to je velmi slušný výsledek.

Model využívá jednostupňovou automatickou převodovku. S jejím fungováním jsme neměli nejmenší problém. Na co si naopak řidič bude muset zvyknout je fakt, že ruční brzdu nahradila brzda nožní, umístěná vlevo na podlaze. Jízdní vlastnosti Leafu se vyznačují vysokým komfortem odpružení, v zatáčkách se vůz naklání jen minimálně a je poměrně obratný. Překvapila nás také dobrá stabilita na dálnici ve vyšších rychlostech. Celkově lze říci, že je ve srovnání s předchozím modelem lépe vyladěný a co se týká dynamiky, točivého momentu a maximální rychlosti, může úspěšně konkurovat vozům se spalovacím motorem.

Co je třeba u Leafu jednoznačně vyzvednout, je důraz na bezpečnost a s ní související výbava vozu bezpečnostními asistenty. Nechybí nouzové brždění, adaptivní tempomat, upozornění na vybočení z pruhu, inteligentní rozpoznávání dopravních značek, sledování mrtvého úhlu, a 4kamerový panoramatický systém a další vychytávky. Jako každý správný elektromobil můžete i Leaf kontrolovat a částečně ovládat pomocí aplikací v mobilním telefonu. Kompatibilní je s operačními systémy Android a iOS.
A jak Nissan Leaf zhodnotit závěrem? Hranici elektromobilu schopného komfortního provozu na dálnici Leaf zatím nepřekročil. Nelíbil se nám ani středový panel, který zkomplikuje jízdu především řidiči a pátému cestujícímu na zadním sedadle uprostřed. Na příměstský vůz je ale dojezdová vzdálenost okolo 250 km dostatečná. Kladně hodnotíme také důraz na bezpečnost a vybavení vozu řadou bezpečnostních asistentů.

+ výkonný motor a dobrá dojezdová vzdálenost
+ bezpečnostní prvky vozu
- velká spotřeba a malý dojezd v dálničním provozu
- nevydařený středový panel
Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
4
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.14
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4490
Šířka (mm)
1790
Výška (mm)
1530
Rozvor (mm)
2700
Rozchod kol vpředu (mm)
1540
Rozchod kol vzadu (mm)
1555
Světlá výška (mm)
155
Maximální hmotnost (kg)
450
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
435
Motor
Typ
Elektromotor synchronní
Max. točivý moment Nm
320
Celkový výkon kW (k)/ot./min.
150k
Palivová soustava
Palivo
Elektrická energie
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
7,9
Max. rychlost (km/h)
144
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Přenos hnací síly
Pohon
4x2
Zavěšení kol
Vpředu
Nezávislá podpěra Mac Pherson
Vzadu
Tuhá torzní příčka
Brzdy
Vpředu
Větrané kotouče s dvoupístkovým třmenem
Vzadu
Větrané kotouče s jednopístkovým plovoucím třmenem
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/55 R16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
926 000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
781 700
Celková cena testovaného vozu (Kč)
781 700
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů