Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Seat Arona bude v prodeji od podzimu

Nové modely
František Mašek | 01.07.2017
SEAT Arona bude veřejnosti představen na autosalonu ve Frankfurtu v září, u prodejců v České republice pak od listopadu 2017.
SEAT Arona je po modernizovaném Leonu a nové generaci Ibizy třetí novinkou španělské značky v roce 2017. Je také prvním modelem značky v segmentu kompaktních crossoverů A0.

Co se týče vnějších rozměrů, má SEAT Arona vnější délku 4138 mm, což je o 79 mm více než u nového modelu Ibiza. Největší rozdíl však spočívá ve výšce, která je o 99 mm vyšší. Arona v důsledku toho nabízí větší prostor pro hlavu na sedadlech vpředu i vzadu a především větší zavazadlový prostor s objemem 400 litrů. Dalším důležitým rozdílem je o 52 milimetrů vyšší poloha sedáku, která přináší dvě výhody. Za prvé je to vyšší poloha za volantem, umožňující lepší výhled z vozu. Za druhé je to mnohem snadnější nastupování a vystupování. Také zadní sedadla jsou výš, a to o 62 mm. Výška stropu nad sedákem je oproti Seatu Ibiza o 37 mm vyšší vpředu a o 33 mm vzadu.

Všechny motory nabízené v modelu Arona mají přímé vstřikování paliva, přeplňování turbodmychadlem a automatický systém stop-start. Na výběr jsou tři různé zážehové motory s hliníkovým blokem válců. Vstupní verzí je tříválec 1.0 TSI s výkonem 95 k, ve spojení s pětistupňovou mechanickou převodovkou. Stejný motor je nabízen také ve verzi s výkonem 115 k, a to v kombinaci s šestistupňovou mechanickou převodovkou, nebo se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG. Třetí alternativou je nový čtyřválec TSI o výkonu 150 k s aktivním systémem deaktivace válců. Tento motor se dodává výhradně se stupněm výbavy FR a šestistupňovou mechanickou převodovkou. Pro příznivce vznětových motorů je k dispozici motor 1.6 TDI ve výkonových variantách 95 k a 115 k. Verze o výkonu 95 k může být kombinována s pětistupňovou mechanickou převodovkou nebo se sedmistupňovou převodovkou DSG, zatímco pro verzi o výkonu 115 k je určena šestistupňová převodovka. V polovině roku 2018 bude do novinky možno objednávat motor 1.0 TSI o výkonu 90 k na stlačený zemní plyn CNG.

Stejně jako ostatní konkurenti, i Seat nabízí ve svých modelech široké spektrum asistenčních, informačních i zábavních systémů. Mezi ně patří například Front Assist, adaptivní tempomat ACC, funkce Stop & Go (v kombinaci s ACC a převodovkou DSG), asistent pro rozjezd do kopce, asistent pro sledování únavy řidiče, senzory deště a světla, multikolizní brzda, bezklíčkový přístupový systém včetně tlačítka pro spuštění motoru, precizní a velmi kvalitní zadní kamera, prémiový 8“ dotykový displej a bezkabelová nabíječka se zesilovačem signálu GSM. Arona na přání nabízí také asistenta pro upozorňování na vozidla přijíždějící ze stran při couvání, sledování slepého úhlu a parkovacího asistenta, který umožňuje zaparkování vozidla na podélné i kolmé parkovací stání.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů