Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

O motor 1,4 TSI je třeba pečovat. Co se stane, když to neuděláte?

Poradna
František Mašek | 24.01.2018
foto: auto az consulting
Koncernový motor 1,4 TSI nemá dobrou pověst. Pokud se ale o něj servisně staráte správným způsobem slouží dobře. Někteří majitelé to ale mají "na háku" a výsledek na sebe pak často nenechá dlouho čekat.
K napsání tohoto článku mne vedl facebookový status, který na své stránce minulý týden zveřejnila společnost Auto AZ Consulting. Ta pro své klienty vyhledává a prověřuje ojetá auta.

V uvedeném statusu je názorná fotografie s propáleným pístem z Volkswagenu Tiguan 1,4 TSI. Motor podle uvedených informací před touto havárií najel 28 tisíc kilometrů s jednou náplní oleje nesprávné specifikace. Je to přesně ten případ, kdy neznalý majitel ve snaze ušetřit pár stokorun koupí levnější olej výrobcem neschválené specifikace a aplikuje prodloužený servisní interval s výměnou oleje 30 tisíc kilometrů. V tomto případě šlo navíc o problematickou 110 kW verzi s kompresorem. Dle našich informací si sice majitel vozu nechal preventivně vyměnit rozvody, ale při tomto servisním úkonu odmítl výměnu motorového oleje. Tím si zavřel cestu ke kulanci ze strany VW.

V poradnách zde na TipCars.com pravidelně upozorňuji na nutnost měnit motorový olej častěji, než předepisuje výrobce, a to bez ohledu na značku a model. Ideální interval je po roce nebo po 15 tis. km. V případě Volkswagenu Tiguan se silnější verzí jednotky 1,4 TSI, tedy dvakrát přeplňovaného motoru s výkonem 110 kW (případně 118 kW) si dejte pozor i na palivo. Tankovat byste měli vysokooktanový benzín, který brání zakarbonování motoru. Co se rozvodů týče, pokud nebudete mít před koupí doloženo, že došlo k jejich výměně, udělejte to raději hned preventivně. Od roku 2012 je jiná konstrukce řetězu i napínáku. Neznamená to ale, že by vám rozvody po výměně vydržely navěky. Měňte je raději každých 70 tis. km.
Hodnocení článku
2.9 z 5 (58%)
Hodnoceno: 62x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 25.01.2018 18:19
Já teda nevím, ale kvůli špatné specifikaci oleje je propálený píst? Jako chápal bych třeba vydřené vložky válců, klepající ojniční ložiska, ale propálený píst?
Fanda, 25.01.2018 18:37


I když to někteří neradi slyší,tak motory tsi jsou dnes spolehlivé. Zrovna tak jako jsou dnes spolehlivé i motory dci nebo hdi .
Citroenak, 25.01.2018 21:40
Mozno uz su, ale v clanku sa pise o ojazdenom aute. Verim tomu, ze su spolahlive, ved menit retazovy rozvod kazdych 70t km :) to by uz musel byt velky pruser, aby sa roztrhli.Aj ked myslim, ze tam maju nove motory naspat remen. Neviem, nezaujimam sa. Jedine stastie tychto motorov je, ze sa davaju do skodovie a ostatnych koncernovych aut. Keby taky motor dal do svojho auta napr. renault (a je jedno ci 1.2, 1.4, 1.8 alebo 2.0 TSI), tak by len kazdy pokrutil hlavou, ze je to predsa renault a tam sa to ocakava. Ale v koncernovom aute je vlastne spolahlivy :D Koncern zije len zo svojej povesti. Ale budem ticho, lebo ja by som chcel citroen C5 s benzinovym motorom. PSA to ale s vacsim benzinom vzdala uplne. Koncern to aspon skusa.
petous22, 15.02.2018 09:58
Jestlipak není ten píst propálený spíš z důvodu šetření na palivu - nemá náhodou tento motor doporučenou 98ku?
Koloss, 15.02.2018 12:02


To spíš vypadá na špatný vstřikovač, palivo odkapává na píst a je vymalováno.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů