Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Od 1. června můžete auto přihlásit na jakémkoliv úřadě v Česku

Aktuality
Michal Štengl | 01.06.2017
foto: Michal Štengl
Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích by měla usnadnit život motoristovi, protože nově zavádí možnost provést jakoukoliv akci spojenou se změnami v registru vozidel kdekoliv na úřadě s rozšířenou působností. Ten také bude moci zapsat nového vlastníka, který nespolupracuje při registraci. Novela zpřísňuje podmínky pro různé úpravy vozidel.
Klasická situace. Trvalý pobyt máte v Havířově, ale pracujete a dlouhodobě bydlíte v Aši. Pořídili jste si auto, ať už nové, nebo ojeté, a kvůli zápisu do registru jste si museli vzít dovolenou a jet auto přihlásit přes celou republiku. Tomu už by měl být, díky bohu, konec. Od 1. června totiž můžete zajít na nejbližší úřad s rozšířenou působností a tam auto přihlásit. Tato novinka se týká veškerých změn souvisejících s registrem vozidel, jako je žádost o registrační značku na přání, zápis tažného zařízení či přípojného vozidla.


Určité omezení se týká uložení značek do depozitu. Ty totiž zůstávají uložené na úřadě do té doby, než se vozidlo opět uvede do provozu. Stejná situace nastává i v případě podání žádosti o značku na přání. Tu lze podat na jakémkoliv úřadě, samotné značky ale budou následně připraveny k vyzvednutí na stejném místě, kde jste o ně požádali. Seznam úřadů s rozšířenou působností najdete na stránkách Ministerstva dopravy zde.


Novela ale zavádí další pozitivní změny, které by měly usnadnit byrokracii. Ze 14 na 30 dní se prodlužuje platnost evidenční kontroly, což přijde vhod při změně vlastníka vozidla. Zápis změny vlastníka i nadále provádí společně kupující a prodávající, resp. jeden z nich na základě úředně ověřené plné moci druhé strany. Nově se ale řeší situace, kdy nový majitel nebyl z nějakého důvodu ochotný auto na sebe přepsat. Až doposud tak zůstávala veškerá odpovědnost za provoz vozidla na původním vlastníkovi, tedy například vymáhání pokut za přestupky, jež nespáchal, odpovědnost za škody způsobené provozem motorového vozidla bez uzavření povinného ručení apod. Úřad na základě žádosti podané původním majitelem ověří, že auto bylo skutečně prodáno, stačí kupní smlouva, a poté vyzve nového vlastníka, aby se do přiměřené doby k žádosti vyjádřil a dodal potřebné doklady k registraci. Pokud tak do určité lhůty neučiní, úřad sám zapíše nového vlastníka do registru silničních vozidel.


Další změny se týkají servisů. Ty mají povinnost písemně informovat zákazníka, že jimi provedené změny, jako například chiptuning, odstranění filtru pevných částic nebo příliš zatmavená skla, znamenají ztrátu způsobilosti pro jízdu. Jednoduše řečeno, zákazník musí vědět, že servisem udělaná úprava bude znamenat potíž na STK nebo při silniční kontrole. Má se tím zamezit tomu, že servisy klamou zákazníky. Ochrana je to ale i pro servisy, protože provozovatel mnohdy argumentuje faktem, že nevěděl o tom, že jím objednaná úprava vozidla znamená zásah do technické způsobilosti. Klasickým příkladem je právě filtr pevných částic, do této kategorie ale patří i výměna brzdového systému za sportovní provedení, montáž sportovních ochranných rámů, aerodynamických křídel či zabarvení skel. Tuneři to tak budou mít ještě těžší.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
AnderN, 03.06.2017 16:10
Tak si hlavně zapamatujte, kdo vám ty klacky pod nohy háže, protože ony se tam nehážou samy. A zkuste to zúročit u příštích voleb. Nic lepšího asi nenaděláte.
xicht, 06.06.2017 12:03
No, možná dobře pro ty, kteří bydlí fyzicky jinde než jsou hlášení... ale jinak z toho zas tak u vytržení nejsem, registr kolikrát u nás praská ve švech a teď k tomu přibudou ještě klienti z okolních obcí s rozšířenou působností, kde to dělal jeden, dva úředníci...
, 06.06.2017 21:56


ano to je ta výhoda která byla všude prezentována, ale v médiích se neobjevily všechny změny, tedy i ty negativní viz. můj příspěvek výše

, 06.06.2017 21:58


asi tak, jakoukoliv stranu této koalice může volit jen ovce, osobně nechápu ty obrovské preference ANO, to jsou lidi slepí? No uvidíme u voleb.
frenmartjan, 23.06.2017 21:50
llidi nejsou ani tak slepí, jako spíš úplně blbí
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů