Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Od června budete moci dokončit převod auta i bez součinnosti nového majitele

Aktuality
Michal Štengl | 22.02.2017
foto: Michal Štengl
Od léta začne platit institut „nucené registrace“, který zamezí případům, kdy nový majitel záměrně nechce nebo nestihne převést na sebe vozidlo do zákonné lhůty deseti dnů od prodeje.
Novela zákona č.56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která vejde v platnost v červnu letošního roku, přináší celou řadu zásadních úprav týkajících se převodů automobilů. Kromě nové možnosti registrovat vozidlo na nového majitele i mimo místo trvalého bydliště nebo sídlo prodávajícího v něm přibude i možnost dokončení registrace bez spolupráce druhé strany. Až do konce letošního května platí právní úprava, kdy je možné vozidlo registrovat pouze v místě bydliště nebo sídla prodávajícího, a to do 10 dnů od prodeje. To ovšem vyžaduje součinnost prodávajícího i kupujícího, kteří společně podali žádost na příslušném registru vozidel, resp. se dohodli o sepsání plné moci a vyřízení převodu vozidla v zastoupení.


Bohužel se však stávalo, že druhá strana tuto dohodu nedodržela. Buď na to zapomněla, často se tak ale dělo záměrně, třeba kvůli vyhnutí se placení pokut za dopravní přestupky nebo postihům za neplacení povinného ručení. Ačkoliv totiž obě strany podepsaly kupní smlouvu a předaly si veškeré dokumenty k vozu, dokud nedošlo k přepsání v registru na nového majitele, zůstává veškerá odpovědnost za provoz vozidla na původním držiteli. Navíc pokud se převod nestihl provést v zákonné lhůtě, hrozil prodávajícímu značný finanční postih, ačkoliv s tím nemohl vlastně nic udělat. Tomu by novela měla zabránit, protože umožňuje dokončení převodu i bez součinnosti druhé strany.


Celé to bude probíhat následovně. Úřad na základě žádosti podané původním vlastníkem vyzve nového majitele, aby se do přiměřené doby k žádosti vyjádřil a dodal potřebné doklady k registraci. Když tak nový majitel neučiní, úřad i přesto zapíše nového vlastníka do registru vozidel a k autu vystaví nový technický průkaz a osvědčení o registraci. Nový majitel auta tak po určité době v podstatě přijde o platné osvědčení o registraci. Při provozu vozidla se tak bude dopouštět přestupku, za což mu hrozí postih ze strany policie či správních orgánů.
Hodnocení článku
2.8 z 5 (56%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ladous, 16.09.2017 10:33
Úřad na základě žádosti podané původním vlastníkem vyzve nového majitele, aby se do přiměřené doby k žádosti vyjádřil a dodal potřebné doklady k registraci. Když tak nový majitel neučiní, úřad i přesto zapíše nového vlastníka do registru vozidel a k autu vystaví nový technický průkaz a osvědčení o registraci.
-
Dobry den, zajima me, na jaky urad si mam v reseni teto situace zajit. Dekuji za odpoved
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů