Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojeté sedmimístné auto pro rodinu: Sharan, S-Max nebo 5008?

Poradna
František Mašek | 02.06.2017
foto: km77.com
Které z těchto velkých MPV doporučit mladé rodině hledající spolehlivou dieselovou ojetinu do 350 tisíc korun?
DOTAZ: Dobrý den, jsme zatím čtyřčlenná rodina a koukáme se po větším MPV. Chceme sedm míst, aby s námi mohli jezdit i mí rodiče. Zatím je ve hře Volkswagen Sharan, Peugeot 5008 a Ford S-Max (líbí se nám více, než hranaté Galaxy). Na auto máme asi 350 tisíc korun. Pravděpodobně se budeme koukat po dieselových motorech z důvodu spotřeby. Poradíte, který z kandidátů bude nejvhodnější? Děkujeme, Poláčkovi.

ODPOVĚĎ: Dobrý den. Při hledání staršího VW Sharan druhé generace narazíte pravděpodobně na některý z dieselových dvoulitrů ve verzích 103 kW a 125 kW. Tyto diesely lze označit za spolehlivé, pro delší jízdy bych volil ideálně výkonnější verzi. Rozvody u těchto dieselových dvoulitrů měňte ideálně po 150 tis. km, pokud má vaše auto automatickou převodovku DSG, nechte v ní vyměnit olej každých 60 tis. km. Pokud chcete opravdu sedmimístné provedení, doporučuji nebrat ty nejlevnější kousky a raději si ještě několik desítek tisíc korun připlatit. První sedmimístné modely druhé generace začínají až kolem 400 tis. Kč.
Na Sharanu se mi osobně líbí praktické boční posuvné dveře a variabilní interiér. Pro rodinu s dětmi ideál. Problémem může být koupě správného kousku, zvýšený zájem zlodějů a s ním související nutnost dobrého pojištění.
A co nejčastěji zlobí? Pokud svítí kontrolka závady motoru, určitě si na diagnostice zjistěte příčinu. Většinou bývá problém v čidlu oxidu dusíku, mohou být ale špatné klidně i vstřikovače. U TDI motorů v Sharanu je standardně i přídavné naftové topení, které ale není nijak spolehlivé díky vadným snímačům v nádrži nebo porouchanému elektrickému čerpadlu.

Model S-Max automobilka Ford představila v roce 2006 jako jistou alternativu k modelu Galaxy. Co se týká stavby, hodně podvozkových dílů je shodných s mondeem. I díky tomu přes svoji hmotnost S-Max disponuje výbornými jízdními vlastnostmi. Boduje také velkorysým vnitřním prostorem, lze v něm přepravit až 7 cestujících a 700 kg nákladu. Nejspolehlivější je zde nejslabší agregát 1.8 TDCi. Využívá systém vstřikování Common-Rail od firmy Continental, které v kombinaci s kvalitním palivem neznamená žádné problémy (mimo těch, jež jednou potkají každý moderní diesel), jeho největší výhoda ale tkví v absenci filtru pevných částic (Fordu se tento trik povedl díky tomu, že S-Max má maximální hmotnost 2 505 kg, přičemž emisní normy pro vozy nad hmotnost 2 a půl tuny jsou mírnější).
Silnější dvoulitr je také povedený, u něj už ale byl DPF k dispozici jako příplatková výbava. Vrcholný 2.2 TDCi sice nabídne drtivý točivý moment, jeho hrubší projev s výrazným turboefektem ale nemusí sedět každému. S-Max nejčastěji trápí poruchy alternátoru (díky jeho vysokému zatížení) a předčasně opotřebená spojka (klidně po 80 tis. km; je totiž původem z mondea a na těžký vůz prostě není stavěna). Jinak vůz nemá žádné vážné nedostatky, díly jsou k sehnání bez problému, například přední brzdové destičky Vás v druhovýrobě přijdou na 1.500 Kč, zadní cca 1.000 Kč, na zmíněnou spojku si odložte 10 tis. Kč.
Při Vašem rozpočtu budete mít na výběr asi z deseti ojetin se sedmimístným interiérem ve stáří čtyř až šesti let. Jejich nájezdy budou ve většině případů nad 140 tis. km.

A do třetice se podíváme na Peugeot 5008, z kterého je dnes už SUV. Ve své první generaci byl ale velkoprostorovým MPV. V bazarech je jich dnes poměrně velký výběr a jsou i za rozumné ceny. Ze vznětových motorizací mohu doporučit jak slabší 1,6 HDI 8V s výkony 82-88 kW, tak i silnější dvoulitr HDI s výkony 110 a 120 kW (dle typu převodovky). Oba motory mají rozvody hnané řemeny, které toho vydrží docela dost, nejpozději je ale vyměňte do 10 let od roku výroby vozu, nebo kolem hranice 150 tis. km. Motorový olej měňte klasicky každý rok nebo po 15-20 tis. km.
Před koupí zkontrolujte stav podvozku, speciálně se zaměřte na tyčky předního stabilizátoru nebo stav zadních tlumičů.
Při vašem rozpočtu si budete moci (i mezi sedmimístnými variantami) vybírat opravdu dostatečně, většinou půjde o ojetiny ve stáří 3-4 roky s nájezdy do 100 tis. km.

Závěr: Pokud je Váš rozpočet napnutý a nemáte další desetitisíce v záloze na případný zanedbaný servis předchozích majitelů, volte Peugeot 5008. Jeho dieselové motory jsou skvělé a i zbytek auta je postaven poměrně poctivě.
Mou druhou volbou by byl S-Max (případně se mrkněte i na model Galaxy), který bych ale preferoval spíše se zážehovým motorem 1,6 EcoBoost, což by Vás ale situovalo do role řidiče s ročním nájezdem do cca 15 tis. km.
Sharan bych koupil jedině v případě navýšení rozpočtu na cca 400 tis. Kč., a i tak by bylo dobré si nechat pár desítek tisíc v záloze na další servis.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 21x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
sgt, 14.11.2019 08:32


BlueHDi majú iné riešenie remeňa príslušenstva - je tam už reverzibilný alternátor kvôli START/STOP systému a kvôli tomu je aj skrátený interval výmeny tohoto remeňa, tuším na 60000km. O problémoch AdBlue (nádržke) z prvých rokov som počul, ale o roztrhaných remeňoch nie - to mi skôr pripadá ako zanedbaná údržba...
A keď sme už u toho, Forďácky 2.0 TDCi nie je nič iné ako PSA HDi...
Zdeny60, 14.11.2019 08:57


Proto jsem se ptal. TDCI najede bambilion km, pokud se nezanedbá údržba. Syn jej má v S-maxu z r. 2008 a ke dnešku má najeto cca 360.000km. Olej mění po 15tkm, Vstřiky původní, na motor nesáhnuto. bohužel odešel kompresor klimy - ve Fordu 30tCZK Motor chytá na drb a přede jak namlsaná kočka. Já jsem měl osobně několik HDI motorů (P406 2,0, P407 1,6HDI, P807 2,0HDI). S ani jedním nebyl nikdy nejmenší problém, vyjma dolití aditiva u 1,6HDI. Rozvody a vše kolem dle plánu, tak jako oleje. P406 s 2,0HDI šel do věčných lovišť s 360tkm na hrbu a ještě pod lisem motor vrněl jak za mlada. Bohužel, kamarádka, která jej ode mě koupla s 200tkm, ho totálně vybydlela za pár let, ale motor bez jediné poruchy, tak jako převodovka. Ještě někdo chce nadávat na Pežoty a jejich HDI??? Chápu, je to česká zadubněnost.
BobanHTP, 15.11.2019 09:13

Firma, co mi dávala okna, měla Berlinga I, 2.0 HDI, všechny přes 300 tis.km s původními vstřiky, turbem i žhvaním. Jiné auta ani kupivat nebudou zatím.
Soused má Experta 2.0 HDI, 250 tis.km, problém žádný.

Ale vrcholem je vskutku Fordí 2.0 TDCi, který vychází z HDI. V práci mám lidi blížící se 300 tis.km bez investic do vstřiku, turba, žhavení atd. Jde o SMAX nebo Mondeo.
Fordy při velkém nájezdu trápí spíše menší věci, bohužel ne levné věci. Zámek zadních dveří SMAX 6000kč, atd atd. Jinak kompresor klimatizace už jsem viděl měnit pod 200 tis.km snad ve všech autech, včetně Hondy
ALOIS12345, 21.01.2020 13:55
Dobrý den prosím o pomoc z výběrem auta narodí se nám 4 dítě a potřebuji 7 místné auto SUV nebo MPV líbí se mi S- MAX rok 2017 chtěl bych 132 kw v automatě 4x4 najezdím ročně 35 tisíc prosím poraďte mi jestli je to dobré auto jestli je to hodně nákladné na servis filtr pevných částic nebo ložiska kol nebo přední nápravy jak dlouho vydrží budu stím jezdit pouze po silnici kolem 500tisíc bych chtěl za to dát a jakou to má skutečnou spotřebu moc děkuju.A dovoz z ČR nebo zahraničí.A jestli mi neporádíte nějaké stránky kde bych tyhle auta našel moc děkuju. A ještě jsem se chtěl zeptat manželce se hrozně líbí hyundai santa fe grand 7 mist rok 2016 je to dobré auto nebo kazové moc děkuji za odpověď.
BobanHTP, 21.01.2020 14:46

Dobrý den, pro Vás je daleko lepší Ford Galaxy, motor stačí 2.0 TDCi protože drží spotřebu na rozumné míře a patří mezi nejspolehlivější dvoulitry na trhu(pokud se o něj dobře majitel stará).
Automat powershift vyžaduje měnit olej co 60tis.km, kdo to nedělá, je ignorant a takový vůz neberte.
Doporučuji projít ojetiny u dealerů Fordu v Německu s jasnou historií:

Bohužel neznám nikoho s 4x4 a být upřímný, pokud jezdíte jen silnice, nedává to moc smysl, jen to zvyšuje spotřebu a celkové náklady na provoz. Ono těžší vůz s EDS vyjede opravdu hodně, pokud mu dopřejete kvalitní zimní pneu. Mám s tím bohaté zkušenosti, neb žiji v Beskydech a blíží se 27 výročí, kdy jsem začal jezdit(Škoda 120L) a to byly u nás Zimy, že i v údolí jezdily frézy
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů