Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetina za 200 tisíc korun: Kia Venga, nebo Škoda Roomster?

Poradna
František Mašek | 23.03.2018
foto: Petr Šikl
Náš čtenář vybírá mezi starším Roomsterem a taktéž ojetou Vengou. Jeho rozpočet je 200 tisíc korun. Které auto bude lepší volbou?
DOTAZ: Dobrý den, můj dotaz je jednoduchý. Mám si za 200 tisíc korun koupit starší Škodu Roomster nebo Kia Venga? Auto bude parkovat venku na ulici, bojím se v případě Roomsteru krádeže. Naproti tomu se jich prodává velmi mnoho. Venga mne zaujala hlavně zárukou. Nejspíše se rozhodnu pro benzínový motor. Děkuji za náměty. Kulhánek, Praha

ODPOVĚĎ: Dobrý den pane Kulhánku, děkuji na Váš dotaz. Pokusím se tedy oba vozy srovnat z pohledu kupujícího ojetiny. Kia Venga má oproti Roomsteru prostornější karoserii, u dieselů šestistupňovou převodovku a disponuje delší zárukou, která se vztahuje na řadu aktuálně nabízených ojetin. Převážná většina z nyní nabízených vozů jsou benzínové motorizace. Konkrétně jde o motor 1,4 CVVT s výkonem 66 kW. Jednotka provází Vengu po celou dobu jejího prodeje. Lze ji označit jako spolehlivou, bohužel nejede ani zdaleka tak dobře jako silnější 1,6 CVVT (92 kW), kterou bych doporučoval také pro slušnou spolehlivost. Těchhle aut ale moc v nabídce není, chce to být trpělivý, nebo se podívat do Německa. Skvělý je na "jednašestce" také fakt, že ji můžete dostat se šestistupňovým manuálem (od r.v. 2012). Pokud by se Vám tedy podařilo sehnat zachovalou Vengu s motorem 1,6 CVVT, dal bych jí nejspíše přednost před Roomsterem. Pokud u vás v garáži skončí model s automatem, nezapomeňte u něj po 70-80 tis. km měnit olej. Ten v motoru pak doporučuji měnit po roce, a to u každé z motorizací. Za 200 tisíc korun dnes pořídíte Vengu ve stáří asi pěti let s nájezdy několik desítek tisíc kilometrů - zejména benzínové čtrnáctistovky mají velmi malé nájezdy a při nešizeném servisu ještě najedou mnoho kilometrů.

Škoda Roomster nabízí mnohem větší výběr na trhu ojetin, má vyjímatelná zadní sedadla i lepší jízdní vlastnosti, ke kterým přispívá také zadní vlečná náprava, která má oproti té přední rozšířený rozvor o 6 cm. Nejrozšířenějším motorem v ojetých Roomsterech je benzínový tříválec 1,2 HTP. Aktuálně jich je v nabídce téměř padesát. Motor má výkon 47 kW, případně 51 kW. Od roku 2009 bych se výkonnější varianty nebál, jen je třeba myslet na pravidelnou výměnu rozvodů po 100 tis. km. Roomstery s tímto motorem jsou ale výrazně levnější. Proto předpokládám, že budete vybírat nejspíše ze dvou následujících motorizací:

1,2 TSI: Převážná část motorů v Roomsteru má výkon 63 kW, ale nabízí se i pár kousků s výkonnější variantou 77 kW. Na TipCars je v současnosti kolem padesáti kousků s tímto motorem, který se pod kapotu dostal v roce 2010. S lehkým Roomsterem jedou oba velmi dobře, ale spotřeba bude hodně odvislá od stylu jízdy. To ale neznamená, že byste měl motor trápit v nízkých otáčkách, to se pak v motoru usazuje karbon a navíc se při takové jízdě brzy vytahá rozvodový řetěz. Od poloviny roku 2011 byl ale nahrazen jiným, který už bez problémů vydrží i nižší otáčky. Jinak motor netrpí závažnějšími problémy, důležitý je ale jeho nešizený servis. Motorový olej měnte po 15 tisíci kilometrech.

1,4 16V: Varianta s výkonem 63 kW se do Roomsteru montovala od roku 2006. Pokud se bavíme o tomto motoru, v tuzemských autobazarech si můžete vybírat z cca 60 exemplářů. Pokud motor dostává předepsaný servis, není problém s ním najet i 300 tisíc kilometrů. Jak je vidno z naší inzerce, pokoření této hranice není nereálnou metou. Jde o opravdu povedený motor, který Vám mohu s klidem doporučit, stejně jako variantu s výkonem 59 kW. Opět platí to, co jsem psal výše u motoru 1,2 TSI - tedy nebojte se měňit olej dříve, ideální interval je po 15 tisících kilometrech. Jinak se řiďte pokyny výrobce. Před koupí si zjistěte, kdy se naposled měnily rozvody.
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
BobanHTP, 16.03.2018 10:54
Roomster jsme měli v rodině a Kiu Vengu 1.4 jsem párkrát řídil a hlavně má ji už dlouho můj kamarád. Když tak ale uvažuji, existuje alternativa, která obě tyto malé MPV deklasuje a to je Ford C-MAX 1.6

Roomster 1.4 16v je celkem povedené auto, akorát vpředu je to Fábie II, takže úzký strohý interiér, často doslova sociální výbava. Motor je na dálnici už docela hlučný, v dolních otáčkách je bez života, ale jinak je to dobrá volba pro svou spolehlivost, ikdyž zázrak to také není.
Roomster trpí na přední nápravu, občas se přelomí kabel vedoucí do předních dveří, chronicky se přerušuje hadička ostřikovače do pátých dveří. Výfuková soustava má průmernou výdrž.
Jízní vlastnosti jsou dobré, zadní sedala se dají vyndat a pak je z Roomsteru malá dodávka, což jsem ocenil při rekonstrukci bytu Roomster se dá sehnat i s motorem 1.6 MPI, což je ideální všeuměl, ale bohužel nemám s ním zkušenost právě v tomhle vozu. 1.6 MPI jsem měl v Octávii I a hlavně dodnes občas jezdím v VW Jetta 2006, a je to skvělý motor, někomu prý bere olej, já tu zkušenost neměl, naopak byl velmi spolehlivý agregát, prakticky bez oprav.

Venga 1.4 je velmi spolehlivý vůz, občas se zvlní brzdové koutouče, ale jinak jde o příjemného společníka pro nenáročného řidiče, Venge vpředu je o velký kus prostornější než Roomster a také interiér vypadá hodnotněji. První ročníky měly docela tvrdý podvozek, ale dá se na to zvyknout. Motor 1.4 je příjemně kultivovaný, to oceníte na delších cestách více, než flexi sedadla v Roomsteru. Vyšší posed ocení starší lidé, ale také maminky a tatínci s dětmi. Vůbec tenhle vůz mě příjemně překvapil, že není na něm nic špatně, povedené malé MPV.

ALE , co bych určitě zkusil je Ford C-MAX II 1.6 Ti-VCT. Tohle auto předčí jak Vengu tak Roomster. Má i flexi sedadla, je daleko pohodlnější než oba vozy a podvozkem je deklasuje. Co je dobré, spolehlivostí a robustností opět vede C-MAX a to hlavní je výbava. Už v základu je běžně ESP, 6xAirbag, EDS, ASR, prostě luxusní malé MPV, které na podvozku Focusu dělá čest své značce. Motor 1.6 má jasnou převahu nad 1.4, spotřeba je ale podobná a pokud pojedete plně naloženi na dálnici s klimatizací může být i menší. Servis Fordu je levný už díky široké nabídce i kvalitních dílů z druhovýroby, na tom zejména KIA je špatně.
GSX1100G, 17.03.2018 21:01
Roomster vůbec není špatný, s motorem TSI (po výměně řetězu) se jedná o velmi příjemný a spolehlivý vůz. S HTP dle mého názoru nesmyslná volba, či jen na hrkání kolem komína. Handicapem je dle mého názoru velmi málo místa pro řidiče. Výhodou je v rozsáhlá servisní síť.
Venga s atmo-motorem 1,4, resp. 1,6 je z hlediska pocitu za volantem o ligu lepší. Posaz je jako na křesle, což je zejména pro starší osoby veliké pozitivum a moc příjemně se do vozu nastupuje. Negativum je v zatáčkách trochu odskakující zadní náprava, letargičtější (ten slabší) motor a málo servisů... Nicméně žádná katastrofa. Jezdí se v tom velmi příjemně.
Oba vozy jsou dle mého názoru dobrá volba.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů