Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetina za 300 tis. Kč. Koupit Golf, nebo Passat?

Poradna
František Mašek | 30.06.2017
foto: Michal Borský
Náš čtenář vybírá mezi Volkswagenem Golf VI a větším Passatem sedmé generace. Oba by měly být v kombíku s dieselem TDI. Který z nich bude lepší volbou?
DOTAZ: Dobrý den, jsem živnostník a pro své podnikání chci zakoupit starší dieselový Volkswagen. Vycházím z mého rozpočtu 300 tisíc korun. Za tyto peníze starší a více jetý Passat nebo Golf s menším nájezdem a možná i v lepším stavu. Co byste mi doporučili a proč? Honza M.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Honzo, základní otázkou bude Váš roční nájezd. Rozdíl v pohodlí většího Passatu poznáte totiž právě při delších cestách. V neprospěch Passatu naopak hovoří o něco vyšší provozní náklady. Passat odpovídající Vašemu rozpočtu má také vyšší nájezdy, které se obvykle pohybují kolem 200 tis. km. Co se bude s dvoulitrovým dieselem dít v dalších sto tisících kilometrech netuší nikdo. Počítat ale bude nutné téměř se vším, protože si majitelé ojetějších kousků (bez ohledu na verzi dvoulitru) stěžují na poruchy EGR ventilů a ventilů padajících do válců, čímž dojde ke zničení pístu i hlavy válce. Při podezření na cvakající vahadla je nechte raději vyměnit. Faktem ale je, že po r.v. 2012 by měly být TDI motory, resp. jejich vstřikovače, odolnější na kvalitu nafty - aspoň něco. Výběr na trhu je velký, Passatů se kolem hranice 300 tisíc korun nabízí asi padesát, většinou jde o ročníky 2011-2012. Před výběrem prověřte historii vozu a zkontrolujte i stav sedmistupňové převodovky DSG (má ji asi třetina ojetin na českém trhu).

U Golfu šesté generace půjde s vaším rozpočtem o ty nejlepší kousky. Výběr sice nebude tak veliký jako v případě Passatu, ale koupíte ojetiny, které mají nájezdy klidně i jen 100 tis. km. Většinou mají tyto auta i doložitelnou servisní historii a celkově se o ně předchozí majitelé pravděpodobně dobře starali. V řadě případů je nevlastnily firmy, ale fyzické osoby ze zahraničí. Osobně tedy vnímám Golf jako méně rizikovější při nákupu a pravděpodobně bych se při hledání prioritně zaměřil právě na něj. Možné závady u TDI motoru ale budou podobné jako u Passatu, zbytek auta je nicméně postavený kvalitně.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Radek H., 04.07.2017 15:47
Dobrý den. Měl jsem golf vi 1.4 tsi(2010) a nyní jezdim s vw cc 2.0 tdi(2015). Jako nejvetši plusy proč koupit právě passata bych viděl v následujicím. Větší prostornost, pohodlnější sedacky, lepší jízdní vlastnosti, kvalita jízdy, menší hluk od podvozku, většinou lepší výbava, vyšší zůstatková cena při další prodeji. Provozní naklady na servis jsou v rozdílu pár tisíc. Je pravdou že golf s cenou 300 tisíc bude v lepším stavu a s menším nájezdem. Já bych vám doporučil rozhodně passata.
Giorgio, 05.07.2017 12:42
Uniká mi, proč se v článku hovoří o golfu šesté generace, když za 300 tisíc se dá bez problémů vybírat z novější sedmé generace a tazatel o šestce nic nezmínil. Sedmička je na trhu od roku 2012, při začátku prodejů měla startovací cenu cca 330 tisíc a postupně zdražovala. Kombi se sice začalo prodávat později, ale v ojetinách v naftě je od 240 tisíc a okolo 300 tisíc jsou 3-4letá auta s nájezdy pod 100 tisíc.

V absolutních číslech golf méně padá na hodnotě, vykazuje lepší spolehlivost, designově působí moderněji a na rozdíl od passatu je to pořád aktuální generace auta. A zatímco passaty budou k mání vlastně jen z firem, golf by se mohl dát najít ze soukromého chovu, případně z firem by mohl mít nižší nájezd.

Na golf šesté generace bych se vykašlal, je to jen facelift páté generace. Posun v technice a bezpečnosti je až u generace VII.
Tommm, 07.07.2017 17:16


Ten dotaz neni spravne postaven, protoze vetsina lidi neumi pocitat. Co na tom resit ... :)
stréc od piva, 07.07.2017 22:54


asi tak...někdy mám pocit,že sem chodí lidi co řeší jen jesli auto bude červne nebo bíle :) a jesli v hospodě dá na stul klíčky od BMW (které bude ale na pokraji nepojízdnosti na úvěr).
, 09.07.2017 19:28
Tohle tema se opakuje dvacet-třicet let...

Co takhle si uzivat jizdy, tichosti a bez zavad jezdit, jezdit, jezdit. Nebat se vykrocit z davu.

Lexus GS300
Lexus IS250


Skvělá a nesmírně spolehlivá je Toyota Camry, výborná Honda Accord


Starší Camry od 2002 dá pořídit s běžným benzínem 2.4 má manuál, ale hlavně úžasný automat, je to neuvěřitelně prostorné, obří kufr a svezení s US prohoupnutím, přitom zatáčky vyřeže také. 2.4 má rozvody na věky ocelové a krásně jí předěláte i na sekvenční vstřikování LPG, které je všude po EU za 50% peněz. Náklady na 1km jsme měli vždy menší než u našich hybridních priusů a náklady s LPG byli 500ročně a kvalitním Tartarini. Legendární je motor 3.0, ale musí se u něj dělat rozvody a LPG je o dva válce dražší. Camry není pro floutky, ale už pro rozumné... stejně jako ty Lexusy a Accord.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů