Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Omlazená Škoda Citigo se představila v Praze

Aktuality
Michal Štengl | 29.06.2017
dalších 7 fotek
foto: Michal Štengl
Po dlouhých šesti letech se nejmenší Škodovka v nabídce dočkala faceliftu. Poznáte ho podle upravené přídě a v interiéru podle nových palubních přístrojů. Citigo i nadále spoléhá výhradně na atmosférické litrové motory včetně verze na CNG.
Městský minivůz Škoda Citigo je jediný evropský model, který se nevyrábí v České republice. Sjíždí totiž z výrobní linky bratislavského závodu VW spolu se sourozenci Volkswagen up! a Seat Mii. Citigo se jako poslední z této trojice na trhu objevilo už v roce 2011 a do dnešních dnů se jich prodalo přes 200 000 kusů.


Nová příď

Při faceliftu se designéři zaměřili především na čelní partii. Citigo proto dostalo zcela novou masku chladiče, upravené světlomety s LED denním svícením nebo kapotu motoru. Přepracovaný přední nárazník se postaral o to, že se Citigo prodloužilo o 34 mm na 3597 mm. Šířka 1645, resp. 1641 mm (třídveřová verze) a výška 1478 mm zůstaly stejné. Kdysi kulaté, nyní čtvercové přední mlhovky nově umějí posvítit do zatáčky (funkce Corner) a zadní koncové svítilny jsou od druhého výbavového stupně Ambition zatmavené. V nabídce laků vystřídal zelený odstín Spring křiklavější Kiwi. Patnáctipalcová kola z lehké slitiny Conan s osmi paprsky připomínající tvarem turbínu jsou nově nabízena s leštěným povrchem ve stříbrném či antracitovém provedení.


Lepší výbava

V interiéru se toho mnoho neudálo. Asi nejzásadnější inovace se týká sdruženého panelu přístrojů s tachometrem, otáčkoměrem a ukazatelem stavu paliva, který má upravenou grafiku a je k dostání ve dvou různých verzích. Novinkou je také příplatkový kožený multifunkční volant. I v nejmenší Škodovce se dbá na konektivitu, takže nová generace hudebního systému Swing s barevnou obrazovkou dokáže komunikovat s chytrými telefony, a to prostřednictvím aplikace Move & Fun. Ta umí navigovat, zobrazovat jízdní data, zajistí handsfree funkci, přehrává hudbu a rádio a poskytuje tipy pro úspornou jízdu. Mobil tak přebírá funkci dřívější přenosné navigace, což je celkem logický krok. I v nejmenší Škodovce jsme našli celou řadu tzv. Simply Clever řešení. Nejvíc nás zaujal deštník pod sedadlem spolujezdce, nechybí ale držák výstražné vesty pod sedadlem řidiče, výklopný držák tašky na odkládací schránce před spolujezdcem nebo odkládací kapsy na vnitřních stranách opěradel předních sedadel. Z hlediska užitných vlastností se nic nezměnilo, Citigo stále patří k nejprostornějším malým vozům. Vnitřní prostor je vzhledem k vnějším rozměrům auta hodně štědrý, kufr nabízí 251 l.


Tři válce stačí

O pohon Citiga se starají tři verze benzinového litrového tříválce, kterých se modernizace nijak nedotkla. Klasické benzinové verze mají výkon 44 kW (60 k) a 55 kW (75 k), opět nechybí ani provedení na stlačený zemní plyn s 50 kW (68 k). K dispozici jsou dvě pětistupňové převodovky – manuální a automatizovaná. Jak jsme se v uličkách Prahy a jeho blízkém okolí přesvědčili, ke svižnému proplétání v jednom, maximálně dvou lidech bohatě stačí i základní varianta motoru, která u nás patří k oblíbenějším. Citigo má hodně dospělý podvozek, který umí být stabilní i na dálnici. Ve městě ale oceníte spíš skvělou manévrovatelnost, doporučujeme ale nechat si na autě menší kola, klidně i základní čtrnáctky. S většími umí být Citigo na nerovnostech občas docela uskákané.


Pět variant

Citigo se nabízí ve třech základních výbavách Active, Ambition a Style, které doplňuje akční provedení Fresh a sportovnější Monte Carlo. Základní cena začíná na 197 900, resp. 207 900 Kč. Příplatek za silnější verzi motoru je 10 000 korun, za automat se připlácí 13 000 korun. CNG verze začíná na 274 900 Kč.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů