Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Grandland X: německé dvojče Peugeotu 3008 prozrazuje jenom technika

Aktuality
Michal Štengl | 08.07.2017
dalších 7 fotek
foto: Michal Štengl
Ještě před světovou premiérou ve Frankfurtu nad Mohanem jsme dostali možnost si prohlédnout nový crossover Opel Grandland X. Pod líbivým kabátem ve stylu Opelu se ale ukrývá technika auta roku.
Opel stejně jako všichni výrobci pokračuje v mohutné ofenzivě na poli crossoverů, resp. SUV. Krátce po národní prezentaci modelu Crossland jsme se ve statické premiéře v Praze seznámili i s větším modelem Grandland X. Ten patří do kategorie C-SUV, kde na něho už čekají taková jména jako Kia Sportage, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai nebo Peugeot 3008. S posledně jmenovaným vozem toho má společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát.


Vnější design vozu je blízký modelu Crossland X, a to hlavně zepředu. Díky ostrým rysům, mohutným lemům blatníků a velkým kolům vypadá Grandland X mohutnější než podle vnějších rozměrů 4477 x 1844 x 1636 mm. Také interiér je ve stylu současných Opelů, včetně ovladačů a přístrojové desky. Nechybějí ani pověstná sedadla s ortopedickým certifikátem. Jak jsme se přesvědčili, rozvor dlouhý 2675 mm zajišťuje solidní prostor na zadních sedadlech. Zavazadlový prostor nezklame 517 l, resp. 1652 l se sklopenými opěradly.


Zatímco výčet komfortní nebo bezpečnostní výbavy vydá na dlouhý seznam, volba motorů je zatím hodně skromná. Výhradně přední kola totiž pohání přeplňovaný tříválec 1,2 l s výkonem 96 kW (130 k), nebo naftový čtyřválec 1.6 CDTi 88 kW (120 k). Pokud máte pocit, že tyto motory z nabídky Opelu neznáte, nemýlíte se. Grandland X je totiž postavený na stejné technice jako Peugeot 3008, se kterým se vyrábějí na stejné lince v Sochaux. Motory jsou ve skutečnosti francouzské provenience známé jaké PureTech a BlueHDi. Jak nám ale prozradil Martin Hejral, PR manažer Opelu C&S, v příštím roce se dočkáme i silnějších motorů, například dvoulitrové nafty. Prozatím se nepočítá s klasickým pohonem všech kol, zákazník si musí vystačit se systémem Grip Control, který umožňuje nastavit kontrolu trakce na různé typy povrchů. Jak nám ale bylo nepřímo naznačeno, čtyřkolka bude ve spojení s hybridním pohonem.


Oficiální ceník Opelu Grandland X bude zveřejněný pravděpodobně v září (sesterský Peugeot 3008 se prodává od 423 000 Kč bez DPH), první auta se k zákazníkům dostanou v listopadu. Příští rok by chtěl Opel prodávat až tisíc Grandlandů X ročně.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů