Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Osm kroků pro skvělou dovolenou s karavanem

Naše téma
František Mašek | 14.06.2018
foto: autor
Boom hotelových resortů už skončil. Lidé čím dál častěji vyhledávají zážitkové dovolené a cesty karavanem se těší rok roku větší oblibě. Pro ty, kdo letos vyrazí na svou první karavanovou dovolenou, tu máme osm postřehů a tipů, jak se na cestu připravit a učinit z ní nezapomenutelný zážitek.
1/ Výběr trasy či cílové destinace

Jednou z hlavních předností dovolené s obytným vozem je, že můžete přespat kdekoli. Tedy téměř kdekoli. V mnoha evropských zemích můžete i s karavanem přenocovat pouze v kempu. Na příklad ve Švýcarsku jsou pokuty za nocování mimo kemp časté a především vysoké. Pokud vás ale láká dovolená nadivoko, máte možnost vyrazit bez jakýchkoli omezení do Rumunska nebo Norska, benevolentní je také Dánsko a Švédsko. Ujasnění cílové destinace a způsobu trávení dovolené je důležité také proto, abyste si vybrali přesně takový vůz, který pro vás bude optimální a dostatečně vybavený (solární panely, měnič napětí, nosič na kola, objem vodní nádrže a další). Každý „kus“ vybavení se totiž značně projevuje na ceně pronájmu.

2/ Výběr vozu

Výběru vhodného vozu předchází rozhodnutí o cílové destinaci, délce pobytu a cesty a také, zda se na cesty chystáme s dětmi. Čím menší vůz vyberete, tím menší bude jeho spotřeba, vyšší maximální rychlost a v mnoha případech bude mít i lepší jízdní vlastnosti. To vše na úkor pohodlí v obytné části vozu. Zvažte tedy, co je pro vás důležitější s ohledem na dovolenkový plán. Obecně platí, že rodiny s malými dětmi raději upřednostňují velké vozy s dostatečným komfortem v obytné části. Dospělé skupiny cestujících naopak volí menší, úspornější a hbitější vozy.

3/ Výběr půjčovny

Vybírejte pečlivě nejen vůz, ale také půjčovnu. Některé půjčovny nabízejí vozy již s dálničními známkami, což může výrazně snížit náklady na vaši cestu. Pracujte také s termínem plánované dovolené. V některých půjčovnách zaplatíte v červenci a srpnu za jeden den pronájmu až o tisícovku více než v červnu a září. Jiné mají naopak ceny téměř nebo úplně stejné. Důležitou a často opomíjenou roli hraje také pojištění vozu a sjednané servisní služby. Myslete na to, že odtah nebo zajištění náhradního vozu v zahraničí by vás mohlo přijít na pořádně tučnou sumu. Raději připlaťte a zvolte sice dražší, ale solidní půjčovnu. Samozřejmostí by mělo být také vyzkoušení vozu, důkladné proškolení a předání všech informací k provozu.

4/ Aplikace pro karavanisty

[Dobrým pomocníkem na cestách, které nemáte do puntíku naplánované, jsou mobilní aplikace. Ty vám mohou ušetřit mnoho času i stresu při hledání nejbližšího místa pro nocleh. Využít můžete například Stellplatz-Radar nebo park4nigth.

5/ Zavazadla a upevnění nákladu

Karavan není kufr ani byt. Zaměřte se na důkladné upevnění všeho vybavení. Dobré je také vyplnit mezery mezi křehkými věcmi ručníky. Skříňky a šuplíky by mělo být možné uzamknout a těžší nebo objemné věci připevněte pásy.

6/ Řízení vozu

Rozdíl v řízení osobního a obytného vozu nebo vozu s obytným přívěsem je zásadní. Před tím než vyrazíte na dovolenou, si jízdu v klidu natrénujte na méně frekventovaných cestách, které dobře znáte. Vyzkoušejte brzdy, zatáčky, parkování, couvání, jak vůz reaguje při poryvech větru nebo ve větší rychlosti. Zapomeňte na dynamickou sportovní jízdu a vsaďte na klid a pohodu.

7/ Nakládání s odpady

Vyprazdňování použité vody a chemického WC se vám nevyhne, protože WC je třeba vyprázdnit každý druhý den. K tomu slouží speciálně určená místa pro likvidaci odpadů nebo čističky. Najdete je v kempech, nebo na dálnicích za symbolický poplatek okolo dvou euro.

8/ Kontrola vozu před odjezdem

Předtím než vyrazíte na další etapu cesty, zkontrolujte uložení nákladu, obejděte celý vůz a ověřte, zda jsou dobře zavřená a uzamčená dvířka, zasunuty stavěcí nohy karavanu a zda jste zabalili všechno potřebné vybavení vozu.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů