Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pečujeme o své auto: jak doplnit kapalinu do posilovače řízení? (18.díl)

Naše téma
František Mašek | 11.01.2018
Drtivá většina moderních automobilů disponuje posilovačem řízení - buď hydraulickým či elektrickým. Aby majitelé těchto aut znovu neokusili, jaké to je jezdit bez posilovače, je potřeba starat se o pravidelné doplňování kapaliny i o její včasnou výměnu.

Litr oleje do posilovače řízení se pohybuje cenově kolem 300 Kč.
Pokud olej do posilovače řízení neměníme v rámci větších servisních prohlídek, nejspíš ji vyměníme až potom, co se nám o to sama přihlásí. To, že v příslušné nádobce máte málo kapaliny do posilovače řízení poznáte tak, že otočit volantem půjde hůř než kdykoliv předtím. Objevit se mohou i pískající zvuky, které vám také mohou signalizovat nedostatek této kapaliny. Při tomto jevu je nutné kapalinu neprodleně doplnit. To uděláte následovně.

Nádobka na kapalinu do posilovače řízení má válcovitý tvar a nejčastěji ji najdete poblíž pumpy řízení. U jednotlivých vozů se však může její umístění lišit. Nádobka je vyrobená z plastu nebo kovu a měla by být viditelně označena. Stejně jako ostatní nádobky na tekutiny v motorové části vašeho vozu bude mít i tahle rysku určující minimum a maximum kapaliny. To, zda je potřeba kapalinu nejen dolít, ale rovnou vyměnit, vám napoví i barva kapaliny. Pokud je tmavá a obsahuje nečistoty v podobě nejrůznějších kousků jiného materiálu, je nutné zbývající kapalinu odsát a vyměnit ji za novou. Ještě předtím však dobře zkontrolujte, co způsobilo její znečištění.


Na diagnostice autoservis uvidí typ i množství olejové náplně - viz. spodní dva řádky výpisu.
Pak už jen stačí dolít kapalinu podle rysky. Vždy je ale důležité, spoléhat se na technické parametry vašeho vozu a kapalinu kupovat v obchodě s auto doplňky nejlépe s technickým průkazem vozu. Předejdete tak nepříjemnostem, když do nádobky nalijete nesprávnou tekutinu. Litr oleje do posilovače řízení se pohybuje cenově kolem 300 Kč.

Při nalévání kapaliny do nádobky dbejte na to, abyste nepřekročili povolné množství. Příliš mnoho tekutiny může v nádobce zvýšit tlak a kapalina může vytéct ven. Pokud zjistíte, že v nádržce posilovače řízení není kapalina, je potřeba celou věc neprodleně řešit. Pokud byste totiž automobil nechali bez povšimnutí, může se stát, že se zadře servo čerpadlo, které vytváří tlak v okruhu a pomáhá nám otáčet volantem.

Kapalina do posilovače řízení je pro automobil stejně důležitá jako ostatní paliva. Velmi důležité je, abyste ji vybírali podle příslušnosti s vaším vozem. Doplnit kapalinu můžete vždy při každé větší servisní prohlídce. A rada na závěr - pokud budete v servisu nechávat měnit servo čerpadlo, technik by měl před namontováním nového propláchnout celý systém a odstranit všechny nečistoty. Pokud to neudělá, nové čerpadlo dlouho nevydrží.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 42x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 12.01.2018 22:20
Odsátí z nádobky nic neřeší, tam je tak deci, možná 2, zatímco v celém systému je kolem litru.

Rozhodně doporučuji se držet předpisu výrobce, aby servořízení po výměně nezačalo někde téci.

Jsou různé postupy, ale mě se osvědčilo sejmout vratnou větev z nádržky, nádržku v místě přívodu ucpat, zvednout auto, natáčet kola postupně doleva a doprava a dolévat čerstvou. A až z vratné větve šla čistá kapalina, tak jsem vratku nasadil, opatrně dolil po max a hotovo.

Dolívat se má pomalu, aby se v kapalině neudělaly bubliny.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů