Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pečujeme o své auto: Jak na výměnu baterie? (11. díl)

Naše téma
František Mašek | 23.11.2017
Blíží se zima a s ní také mrazy. Pokud parkujete auto venku na ulici, může se stát, že po mrazivé noci nenastartujete. Na vině je často autobaterie. Poradíme, jak si ji svépomocí vyměnit.
Na začátek to nejdůležitější: Svépomocí si vyměnit autobaterii doporučuji pouze u starších vozidel. U těch novějších hrozí poškození řídící jednotky, proto se do tohoto úkonu sami nepouštějte. U nových vozidel je třeba po připojení nakódovat baterii pomocí diagnostiky, kterou má k dispozici pouze odborný autoservis. Proto si tyto skutečnosti před vlastní výměnou zjistěte.

Před výměnou autobaterie byste si měli být jisti, že je v pořádku dobíjecí systém, často totiž může být poškozen alternátor nebo kabely od autobaterie. Jen dodávám, že průměrná životnost autobaterie je 4-6 let v závislosti na způsobu užívání. Pro vlastní výměnu budete potřebovat novou baterii, nářadí pro demontáž svorek z kontaktů a pro odstranění fixačních šroubů, které baterii drží. U většiny osobních vozidel je autobaterie umístěna v prostoru motoru, pokud ji nemůžete nalézt, napoví vám návod k obsluze.

Ujistěte se, že jsou vypnuty všechny spotřebiče ve voze. U baterie nejdříve odpojte záporný (má černou barvu a znaménko mínus) a pak kladný kabel. Odpojte veškeré držáky baterie, které jí brání v samovolném pohybu při jízdě. Při jejich demontáži si dobře zapamatujte, jak byly připevněny a po výměně je nezapomeňte opět znovu nainstalovat. Následně už nic nebrání vlastnímu vyjmutí baterie, některé ale mohou být velmi těžké a zejména ženy budou v některých případech potřebovat pomoc. Při manipulaci s autobaterií dejte pozor na kyselinu z akumulátoru (elektrolyt), používejte ochranné rukavice.

Po vlastním vyjmutí autobaterie zkontrolujte prostor, ve kterém byla umístěna, případně jej vyčistěte. Pak si už připravte novou baterii a zkontrolujte, případně lehce oškrábejte kontakty jak na nové baterii, tak i na svorkách původních kabelů. Na obě styčná místa můžete nanést tenkou vrstvu vazelíny, zabráníte tím oxidaci na svorkách. Pak nainstalujte novou autobaterii, důkladně ji zajistěte proti pohybu. Nejdříve připojte kladný kabel (červený), následně pak zemnící (černý).

Po připojení kontaktů vyzkoušejte všechny elektronické funkce. Po odpojení staré baterie samozřejmě došlo k vymazání všech hodnot v přístrojích vozu, takže si budete muset nastavit hodiny, nebudete mít uloženy rozhlasové stanice, atd...Pokud nechcete, aby k tomu došlo, je třeba s výměnou baterie zajet do specializovaného servisu. A poslední věc – původní starou baterii nezapomeňte zlikvidovat ekologickým způsobem - odvezte ji do recyklačního sběrného dvora.
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů