Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pečujeme o své auto: kdy a jak měnit zapalovací svíčky? (9. díl)

Naše téma
František Mašek | 09.11.2017
další 4 fotky
Dnes se budeme věnovat základním pravidlům při výměně zapalovacích svíček svépomocí.

U některých vozidel bývají zapalovací svíčky ukryté pod plastovým krytem.
Kdy je měnit?
Interval výměny zapalovacích svíček najdete v manuálu vozidla. Obecně se doporučuje výměna po 40-60 tisících kilometrech nebo po čtyřech výměnách motorového oleje.

Co znamenají údaje na zapalovací svíčce?
Rozměry pouzdra svíčky se označují písmeny A,B,D,J,K,L,N,P,F,G,H,U. Tepelnou hodnotu svíčky prezentují číslice od 08 (studená) do 19 (teplá svíčka). Standardním materiálem elektrod je slitina niklu. Ta se na zapalovacích svíčkách nevyznačuje. Pokud je však na svíčce uvedeno písmeno S, jde o stříbrnou elektrodu, písmeno C znamená elektrodu s měděným jádrem, P značí platinový kontakt. Standardní elektrodová vzdálenost je 0,4-0,9 mm. Údaje -0,5, -1 a -3 značí jiné rozměry. Obecně ale platí, že správné zapalovací svíčky vám pomůže vybrat prodejce nebo jejich značení najdete v manuálu k vozidlu.


Detail konektoru vysokonapěťového kabelu. Ten jde občas vytáhnout hodně těžce.
Kde najdete zapalovací svíčky?
Většinou jsou viditelně umístěny na hlavě válců, někdy jsou ale skryty pod plastovým krytem motoru. V některých případech může být na jednom válci více, než jedna zapalovací svíčka. Proto před vlastní výměnou proveďte vizuální kontrolu a podle VIN vozu ve spolupráci s prodejcem vyberte správný typ a počet zapalovacích svíček. Kromě nich budete potřebovat také ráčnový klíč, jeho prodloužení a také klíč na svíčky.

Jak při výměně svépomocí postupovat?
Nejdříve u chladného motoru vyhledejte zapalovací svíčky a zjistěte, jak se k nim co nejlépe dostat s klíčem odpovídající velikosti. Odpojte elektrický konektor od horní části svíčky. Po povolení vyjměte původní zapalovací svíčky z hlavy válce. Nové svíčky můžete na jejich závitu ošetřit mazivem, které ulehčí jejich demontáž v budoucnu. Následně svíčky našroubujte do otvoru a dotáhněte klíčem. Ideální je používat momentový klíč a dotahovat silou, kterou předepisuje výrobce vozu. Ke svíčkám pak opět připojte kabely, které by měly být ke svíčkám správně připevněny, většinou je třeba překonat odpor mechanické pojistky. Následně zkuste motor nastartovat a zkontrolujte, zda běží v pořádku.
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 25x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů