Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pět tipů na jednodenní výlet autem

Naše téma
František Mašek | 24.05.2018
foto: KS
Jednou z mnoha výhod Česka je, že se v pohodě za jeden den otočíte napříč republikou. Pravda, že hromadnou dopravou by to nešlo, ale s trochou řidičských zkušeností a spolehlivým autem, které se popere s pověstnými okreskami, to určitě zvládnete.
Pokud máte pocit, že Karlštejn, všechna zoo napříč republikou, Lednicko-valtický areál, Kroměříž a Český Krumlov jste navštívili už stokrát, pak oceníte 5 tipů na výlety do víceméně zapomenutých nebo zatím neobjevených koutů naší země.

1/ Mokřady Soos
Málokdo ví, že za mokřady není třeba jezdit jen na Šumavu. Severně od Františkových Lázní se nachází Národní přírodní rezervace Soos. „Soos“ znamená v chebském německém nářečí „močál“. Jedná se o rašeliniště s rozlohou 221 ha, které bylo kdysi slaným jezerem. Uvidíte mnoho minerálních pramenů, hřídel a bahenních sopek. Rezervací vede po dřevěných chodnících na dně vyschlého slaného jezera naučná stezka dlouhá 1,2 kilometru. Příroda ovlivněná pozdní vulkanickou činností nemá ve střední Evropě obdoby. Nachází se zde mnoho druhů chráněných živočichů i jedinečných mokřadních a slanomilných rostlin.

Z Prahy po D6 směr Karlovy Vary, na exitu 160 sjeďte na silnici III.třídy 21211 a pokračujte po silnici III. třídy 21223 a dále směr Skalná. Ideální výchozí místo je v obci Hájek.

2/ Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě
Že má své muzeum Tatra nebo mladoboleslavská Škodovka je známá věc. Ne tolik známé ale o to zajímavější je Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě. Najdete zde doslova skvosty Československé automobilové historie. Unikátem je pak Aero 50 Dynamik, jeden z celkem dvou dochovaných exemplářů tohoto typu. Milovníky tradičních bylinných bonbonů potěší reklamní speciál "Hašlerka" Praga Piccolo z roku 1929.

Vysoké Mýto se nachází na silnici I/35. Dostanete se sem z Prahy po D11, v Hradci Králové se ve směru na Olomouc napojíte na I/35. Z Brna se vydejte po silnici I/43. Ve Svitavách se napojíte na silnici I/35, která vás dovede přímo do Vysokého Mýta.

3/ Frýdlant
Pohraničí od nepaměti a vlastně zcela logicky patří k periferiím. Frýdlantský výběžek, který je obehnaný státní hranicí hned ze tří stran, je proto ještě zapomenutější. Zapomenutý ovšem nemusí nutně znamenat nezajímavý. Frýdlantské náměstí je městskou památkovou rezervací. Důkazem toho, že to tu žije je Jazzová osvěžovna - jedinečná domácí kavárna, polévkárna a hotové kulturní jazzové centrum. Zdařilé rekonstrukce se dostalo i historické budově zámeckého pivovaru, kde vás místní sládek seznámí s pivovarnickými taji…u jednoho půllitru nezůstane.

Z Prahy se do Frýdlantu dostanete po D10, na exitu 71 sjeďte na silnici I/35, na výjezdu č. 17 pak sjeďte na silnici I/13, která vás dovede až do Frýdlantu.

4/ Vysočinou s dětmi
Vysočina mezi top destinace Česka vskutku nepatří. Přesto je co vidět. Návštěvou Pekla Čertovina chybu neuděláte a připadat si budete opravdu jako v pekle, jak ho znáte z pohádek. Několikapatrový pekelný dům má fantastickou atmosféru a čerti smysl pro humor. Pokud se děti budou bát jít na prohlídku pekla, nevadí. Okolí pekla je do detailu propracované a zábavu si užijete i venku. Pokud vyšetříte trochu času, projděte se lesem nebo se zajeďte vykoupat do zatopeného lomu poblíž Trhové Kamenice. Příroda je tam krásná a zatím bez davu lidí.

Peklo se nachází na silnici I/34 nedaleko obce Hlinsko. Z Prahy se vydejte po D1 a na exitu 90 sjeďte přímo na silnici I/34. Z Brna taktéž po D1, exit 162 vás navede na silnici I/37, ve Ždírci nad Doubravou odbočte vpravo na silnici I/34.

5/ Naučná stezka Rejvíz a Mechové jezírko

Národní přírodní rezervace Rejvíz se nachází v Hrubém Jeseníku. Naučná stezka, kterou při troše šikovnosti zvládnete i s kočárkem je dlouhá něco okolo 2 km a má 14 zastavení, na kterých se seznámíte s charakterem krajiny, historií dobývání zlata, se zde žijícími živočichy, bylinami atd. Mechové jezírko je skvělým místem na relax a dobití energie. Zejména, pokud se sem vydáte v pozdním podzimu či zimě. Dost možná nepotkáte ani živáčka. Určitě se zastavte v Penzionu Rejvíz, který je pověstný vyřezávanými dřevěnými židlemi s karikaturami stálých hostů ze třicátých let 20. století. Host si výrobu židle zaplatil a kdykoli do restaurace přišel, měl právo si na ni sednout. K vidění je židle kominíka, řezníka, písaře, kostelníka i zpívající Betty.

Z Prahy se vydejte po D11 do Hradce Králové a pak pokračujte po silnici I/11 až do Žamberku, dále směr Králíky a Jeseník. Z Brna je cesta podstatně kratší – vydejte se po dálnici do Olomouce a dále pokračujte po silnici č 44 do Šumperku a Jeseníku. Z Jeseníku se dostanete na Rejvíz po silnici č. 453.
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jana Bratanova, 06.11.2018 14:48
tip na vylet jednoznacne Český krumlov
my jezdime pravidelne a neomrzelo
a i na vikendy
/smazáno admin/
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů