Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 5008 2.0 BlueHDI - Kodiaqu po krku?

Testy
František Mašek | 06.03.2017
dalších 6 fotek
Peugeot se toho nebojí. Poslední dobou chrlí novinku za novinkou a když se rozhodl představit novou generaci modelu 5008, za hlavního konkurenta označil Škodu Kodiaq.
Novinka stojí na platformě EMP2, která je shodná s menším modelem 3008. Oproti předchůdci je auto o 112 mm delší a o 7 mm širší. Jde o globální model, takže se svým vzhledem musí trefit do vkusu zákazníků na celém světě. Design je věcí subjektivního pojetí a v tomto případě je auto hodně podobné zmíněné "třitisíceosmičce" - tedy až na zadní část karoserie, kde bylo třeba vyčarovat více prostoru pro další dvě sedadla.

Praktické je, že díky delšímu rozvoru je ve druhé řadě dostatek místa na kolena. Horší je to s místem na hlavu - v testovaném voze byla panoramatická střecha, která zkrátka vždy o několik milimetrů výšku stropu snižuje (zvažte, jestli ji opravdu budete potřebovat). Druhá řada je tvořena ze tří samostatných sedadel, takže si je každý z cestujících může nastavovat individuálně podle svého gusta. A sedadla ve třetí řadě? Ta lze pro dospělého označit za nouzová, často jsou ale v praxi bez kompromisů vhodná na přepravu dětí. A pokud je nepotřebujete, jednoduše je sklopíte, nebo vyjmete. Cenné body získává 5008 za celkovou variabilitu interiéru. Nejen že po sklopení opěradel ve druhé řadě vznikne rovná plocha, ale když potřebujete převézt delší náklad, máte možnost sklopit i opěradlo spolujezdce. Zavazadelník má v pětimístné konfiguraci objem 780 litrů, což je hodně slušné. Jeho víko si můžete otevřít obligátním kopnutím pod zadní nárazník.

Interiér se opět nese v duchu menší 3008. Palubka je složitých tvarů, ale vypadá efektně, stejně tak jsem nezaznamenal žádný problém u použitých materiálů. Trvalo mi ale, než jsem si zvykl na netradičně tvarovaný volant s malým průměrem. Ten bych si klidně odpustil, ale chápu, že pomáhá dotvářet celkovou zajímavost "pracoviště" řidiče. Na rozdíl od volantu se mi hodně líbí přední sedadla. Jsou pohodlná, ideálně tuhá a mají dobré boční vedení. Palec nahoru.



Peugeot 5008 se do prodeje chystá během léta tohoto roku. Nabídne dva zážehové (1,2 PureTech 96 kW + 1,6 THP 121 kW) a dva vznětové motory (1,6 BlueHDI 73 a 88 kW + 2,0 BlueHDI 110 a 133 kW). My jsme se vozili s dvoulitrovým dieselem o výkonu 110 kW a manuální převodovkou. Zde je třeba zmínit, že se čtyřkolkou to zatím podle posledních informací od automobilky nevypadá. Prostě nebude, prý o ni není mezi zákazníky zájem. Jak tedy jezdí dvoulitr? Osobně bych si asi připlatil za nejvýkonnější variantu, protože 110 kW mne uplně nepřesvědčilo. Ano, samozřejmě, že auto jede slušně, ale má velkou turbodíru, musíte jej držet minimálně kolem dvou tisích otáček, aby byl motor schopen rychle reagovat na přidání plynu. Fajn je šestistupňový manuál s krátkými a přesnými drahami. Spotřeba kolem sedmi litrů odpovídá očekávání v této třídě. Jízda je plavná, líbí se mi velmi dobré odhlučnění, auto bude svým nastavením velmi pododlné pro cestování i na delší vzdálenosti. Musíte se však pohybovat po kvalitním povrchu, jinak se výrazně zvýší hlučnost, stejně tak by podle mého názoru mohl vůz lépe tlumit příčné nerovnosti. Možná by to vyřešily menší sedmnáctipalcová kola s vyšším profilem, naše auto mělo osmnáctky.

Čím tedy bude Peugeot 5008 bodovat v porovnání s Kodiaqem? I když ještě nejsou známy ceny, myslím si, že poměr ceny a výbavy by mohl být právě u testované novinky výhodnější. Francouz nabídne i lepší variabilitu interiéru a větší zavazadelník. Naopak Kodiaq nabízí výkonnější motory, intuitivnější ovládání, řadu "simply clever" řešení a speciálně v ČR nabídne lepší zůstatkovou hodnotu.
Hodnocení
Brzdy
2
Design
4
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
3
Prostornost
2
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.36
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Crossover
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4641
Šířka (mm)
1844
Výška (mm)
1646
Rozvor (mm)
2840
Světlá výška (mm)
236
Objem zavazadlového prostoru (l)
780
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1997
Vrtání x zdvih (mm)
110/4000
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
370/2000
Spotřeba
Kombinovaná
4,6
Palivová soustava
Palivo
Diesel
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,6
Max. rychlost (km/h)
206
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů