Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pliivaba 95, Lyijytön, S/Chumbo 95 nebo 95 Fara Plumb: i tak se v zemích EU jmenují paliva

Aktuality
Michal Štengl | 22.06.2017
Nedávno jsme psali o novém nařízení Evropské unie, které má sjednotit názvy paliv. Někdo sice řekne, že je to další bruselská buzerace, ono to ale má něco do sebe. Poradíme, jak nenatankovat špatné palivo.
Asi každý z nás i u nás narazil na problém, že vlastně neví, jaké palivo má natankovat. Velmi často totiž prodejci paliva označují obchodním názvem, který toho o druhu paliva občas moc neřekne. Ještě horší je to v zahraničí, kde se případné natankování špatného paliva může pořádně prodražit a pokazit celou dovolenou. „Při doplňování pohonných hmot na velkých nadnárodních čerpacích stanicích by většinou neměl nastat problém, náš Natural 95 bývá většinou označen Euro 95, Eurosuper 95 či nějakým názvem v místním jazyce spojeným s číslicí 95,“ vysvětluje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Někdy však může název paliva zaskočit i zkušeného motoristu.

V Estonsku se můžete setkat s označením benzinu Pliivaba 95, ve Finsku 95 lyijytön, v Portugalsku S/Chumbo 95 a v Rumunsku 95 Fara plumb. Některé názvy však mohou být bez uvedené číslice, nicméně pojmy Bleifrei či Unleaded asi nebudou činit problém naprosté většině našich motoristů. V Itálii, kam jezdí spousta našich turistů, ale najdeme označení Senza plombo, v Řecku Aplie a v Portugalsku či Španělsku Gasolina.

U nafty je to většinou jednodušší, protože se u ní většinou objevuje ekvivalent slova Diesel. Ve Francii ale mohou řidiči na stojanech najít název Gazole, v Maďarsku Gázolaj a v Portugalsku či Španělsku Gasóleo. Ti, kdo jezdí na LPG, povětšinou narazí na takto označené stojany (případně GPL), nicméně i oni se mohou setkat s názvy v místní řeči. V Chorvatsku to může být Autoplin, v Litvě Dujos a v Řecku Ieghra-ériej. Opatrnost na místě může být v Maďarsku. Motorová nafta může být označena Gázolaj a zemní plyn Autógáz.
„Pozor na možnou záměnu paliv i v Portugalsku či Španělsku. Bezolovnatý benzin tam mohou označovat jako Gasolina, zatímco motorovou naftu Gasóleo,“ upozorňuje Roman Budský z týmu silniční bezpečnosti, který připravil následující přehled národních označení paliv - viz příloha.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů