Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Potvrzeno, prémiová paliva čistí motor

Aktuality
Michal Štengl | 10.06.2017
foto: Michal Štengl
Společnost Shell Česká republika začala na všech svých stanicích prodávat novou generaci paliv s technologií Dynaflex. Ta snižuje tření v motoru, zvyšují odolnost proti klepání a ještě lépe než dřív čistí motor od usazenin. Tuto schopnost potvrdila i nezávislá laboratoř SGS.
Společnost Shell Česká republika, která na podzim oslaví 25 let od první otevřené čerpací stanice na našem území, patří mezi průkopníky v zavádění nadstandardně aditivovaných paliv. Další fází vývoje je i nová generace paliv s technologií pojmenovanou Dynaflex. Vlastně jde o aditiva, která najdeme v obou řadách paliv Shell, v základní FuelSave (Natural 95 i Diesel) i v prémiové V-Power (95, Racing 100 a Diesel), kde jich je mnohonásobně víc. Nová technologie byla primárně vyvinutá pro moderní přímovstřikové benzinové i naftové motory, které dnes pracují s vysokými vstřikovacími tlaky. Snižuje tření ve válci a díky novým složkám zvyšuje odolnost proti nežádoucímu antidetonačnímu spalování, tzv. klepání.


Nejdůležitější přínos nové generace paliv jsou ale čistící vlastnosti, resp. schopnost zamezovat vzniku usazenin vznikajících při spalování. Například nový benzin V-Power s technologií Dynaflex obsahuje třikrát víc čisticích aditiv než základní FuelSave. Ale i ve srovnání s minulou generací prémiového benzinu V-Power Nitro+ je v něm o pětinu víc čisticích molekul. A proč jsou čisticí schopnosti paliv tak důležité? Protože usazeniny, což jsou nežádoucí zbytky vzniklé při spalování paliva, zhoršují účinnost spalovacího procesu. Karbon, jak se jim lidově říká, vzniká nejčastěji ve vstřikovačích naftových i benzinových motorů a na sacích ventilech. Jsou-li trysky zanesené, musí se vstřikovat více paliva po delší dobu, což zvyšuje spotřebu. Zakarbonované sací ventily zase zhoršují proudění nasávaného vzduchu.


Už jednou společnost Shell Česká republika ve spolupráci s firmou SGS (kontroluje i kvalitu paliv v ČR), resp. její Divizí paliv a maziv, provedla v nezávislé akreditované laboratoři v Kolíně zkoušku potvrzující čisticí schopnosti předchozí generace prémiového benzinu V-Power Nitro+. Společnost SGS k tomu použila speciální zkušební motor a certifikovanou metodiku podle CEC (Coordinating European Council). Tehdy se čisticí schopnosti paliva vyhodnocovaly na základě snížení množství usazenin na sacím ventilu. Shell opět využil služeb laboratoří SGS i pro test nového benzinu V-Power 95. Zkouška ale proběhla na přímovstřikovém motoru Volkswagen 1.4 TSI/132 kW a čisticí schopnosti se vyhodnocovaly podle prodloužení doby vstřiku paliva na vstřikovačích (údaje se získávaly z dat řídicí jednotky motoru). Usazeniny zmenšují průřez trysky, na což jednotka reaguje prodloužením časů vstřiku benzinu a zvýšením dodávky paliva. Zkouška zahrnuje 48hodinovou „dirty-up“ fázi, při níž se spálí asi 240 litrů referenčního benzinu (cca 5 nádrží), který neobsahuje žádná aditiva ani biosložky. Jak ukazuje graf, během „špinící“ fáze se vstřik prodloužil téměř o polovinu (mluvíme v řádech milisekund, tedy tisícinách sekundy). Po ní následuje 24hodinová „clean-up“ fáze, kdy se spálilo 120 l benzinu Shell V-Power 95 (cca 2,5 nádrže). Díky čisticím účinkům benzinu se doba vstřiku opětovně zkrátila o 37 % a z otvorů trysek zmizela velká část usazenin (viz fotografie).


Prémiová paliva obecně, ve své nabídce je má nejen Shell, ale i MOL (řada Evo), Benzina (Verva a Efecta) či OMV (MaxxMotion) jsou určena především pro nové moderní motory s přímým vstřikováním. Pokud je budete používat pravidelně, měla by zamezit vzniku nežádoucích usazenin. Jejich cena je obvykle o korunu až dvě vyšší ve srovnání s běžnými palivy. Vřele ale doporučujeme dopřát jednou za pět nádrží prémiové palivo i starším vozidlům, protože mu to prospěje.
Hodnocení článku
3.2 z 5 (64%)
Hodnoceno: 17x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
xicht, 13.06.2017 11:46
hezky napsáno, že jsou prémipvá paliva o korunu až dvě dražší... když pořídím velmi kladně hodnocené aditivum od VIF za 200,- Kč, které je na 1.000 litrů PHM, je to 20,- Kč na 50 l nádrž, tj. si "připlatím" 0,40 Kč za litr... celkově, jen tak mezi řečí, úplně nemám pocit, že to můj 18 let starý vůz s 288.000 km ještě zachrání
David V, 14.06.2017 13:09
Řekněme, že bych si mohl dovolit napsat, že o autech, potažmo motorech něco vím, ale skutečně mi není jasný mechanismus, kdy benzín snižuje tření v motoru. O tohle se má za úkol postarat olejový systém a je nezbytně nutné, aby zůstal oddělen od benzínu, jinak to bývá pro motor konečné řešení.

Je tam zmínka o tření ve válci a ten mechanismus by mě zajímal. Ví někdo, jak to funguje, zda je benzín obohacen o lubrikant, který "ošetří" stěnu válce. A ten se ve válci hromadí, shoří nebo se vyfoukne spolu se spalinami, aniž by se na hoření podílel?

Jinak za sebe mohu konstatovat, že prémiové palivo používám bez mála rok a krom pocitu lepší odezvy motoru zejména v nízkých a středních otáčkách mám dlouhodobě o cca 4% nižší spotřebu, což částečně kompenzuje nárůst ceny. Jak moc se motor vyčistil, nemám ponětí a doufám, že jej nebudu muset hned tak rozdělávat...
capslock, 14.06.2017 15:55
Snížené tření bude asi marketingový žvást, zbytek článku nezní nesmyslně.
danet - redakce TipCars, 15.06.2017 12:18


Dobrý den, přikládám odpověď autora článku: "Mazání v motoru má skutečně na starosti především olej. Stejně tak máte pravdu v tom, že když se smíchá s palivem, je zle. A právě v oblasti horní úvratě už není olejový film, protože je zde pístní kroužek, který brání průniku oleje do spalovacího prostoru. Hovoříme o krátké dráze opravdu těsně před horní úvratí. Samotné mazání tohoto místa zajišťuje vstříknuté palivo, který má podle vyjádření lidí ze Shellu obsahovat mazací částice. Jaké to přesně jsou a v jakém množství, na to mi ale nikdo neodpověděl."

David V, 15.06.2017 13:46


Děkuji za přetlumočení odpovědi. Já budu doufat, že toto "přimazávání" se děje dobře spalitelnou látkou, aby to nebyl sekundární zdroj karbonu nebo úsad...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů