Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETIN: Dacia Duster

Odborné recenze
František Mašek | 06.07.2017
foto: Petr Šikl
Jako nový se Duster prodával a prodává za velmi slušnou cenu. A vévodí i mezi nejlevnějšími ojetými čtyřkolkami v kategorii SUV.
Do prodeje se Duster dostal v roce 2010. Na výběr byl jeden benzínový motor 1,6 16V o výkonu 77 kW a jeden diesel 1,5 dCi (výkony 63, 66, 79 a 81 kW). Diesely se navíc dodávaly v různých kombinacích převodovek a pohonů 4x2 a 4x4. Facelift přišel v roce 2013. Duster dostal novou palubní desku a několik dalších změn. Největší novinkou byl ale nový benzínový motor 1,2 TCe s výkonem 92 kW v kombinaci pohonu předních kol a šestistupňové manuální převodovky. Od roku 2013 má dieselová patnáctistovka výkon rovných 80 kW. Od roku 2015 si pak mohli zákazníci koupit motor 1,2 TCe také v kombinaci s pohonem všech kol. Taková kombinace aktuálně patří k těm nejdražším ojetinám na trhu.

Situace na trhu ojetin

Aktuálně se v tuzemských bazarech nabízí asi šedesátka ojetých kousků. Jejich ceny začínají na cca 150 tisících korunách, zánovní auta z roku 2016 pak koupíte klidně i za 400 tisíc korun. Ceny ojetin se liší hlavně podle stáří auta. Nájezdy jsou rozdílné, nejojetější kousky se blíží nájezdu 200 tisíc km, průměrný nájezd je ale pod 100 tisíc. Mezi ojetinami lehce převažují benzínové motorizace, mezi kterými vévodí atmosférická 1,6 16V. Necelá polovina prodávaných ojetin má pak pohon 4x4 se šestistupňovým manuálem a vyspělejší zadní nápravu. Nejvíce vozidel v nabídce je z prvních dvou let výroby, tedy 2010 a 2011.

Který motor vybrat

Na trhu ojetin jsou rozšířenější dieselové motorizace 1,5 dCi (63, 66, 79, 80 a 81 kW dle toho, zda mají instalován filtr pevných částic, dle typu převodovky a dle typu pohonu). S těmito motory nebývají problémy, osobně bych doporučoval spíše silnější naladění, které si majitelé hodně chválí pro jeho spolehlivost, nízkou spotřebu i agilitu. Kdo má raději atmosférický benzín, může v případě Dusteru sáhnout po 1,6 16V s výkonem 77 kW. V roce 2011 byl tento motor dokonce upraven i na spalování E85 a z výroby bylo možné objednat i předokolku na LPG. V roce 2013 se pod kapotu dostal i přeplňovaný benzínový motor 1,2 TCe (92 kW) v kombinaci předního pohonu a šestistupňové převodovky. Tohoto motoru bych se malinko obával, přeci jen je více namáhaný a také spotřeba je silně odvislá od charakteru jízdy, může tedy v případě vyššího zatížení nemile překvapit.Před koupí zvažte, zda potřebujete pohon 4x4. Auta s ním jsou hlučnější (jiné zpřevodování) a mají cca o litr vyšší spotřebu.

Nejčastější závady

Zde je třeba zmínit, že Duster si před několika lety vzal do parády německý AutoBild, který s autem najel 100 tisíc kilometrů a pak jej do šroubku rozebral. A moc dobře to tehdy nedopadlo. Ve zhruba 18 tisících kilometrech začala zlobit převodovka, která musela být po dalších 15 tisících kompletně vyměněna. Ve 30 tisících se měnilo sedadlo řidiče, v 58 tisících byla měněna spojka a před ukončením testu byla na autě znatelná koroze. U Dusteru se po letech ale objevily i další závady. Zejména musíme zmínit časté netěsnosti, kdy přes gufero poloosy v převodovce uniká olej. Před koupí prověřte i stav podvozku včetně výfuku. Může být poškozen častými jízdami v terénu (i přes slušnou světlou výšku 21 cm), ale i bez nich dochází k uvolnění tyček stabilizátoru, nebo k vymačkání jeho uložení. U dieselů prověřte funkci filtru pevných částic. I když regeneruje bez potíží, mohl být mechanicky poškozen při jízdě v těžším terénu.

Plusy a mínusy

(+) terénní schopnosti
(+) komunikativní řízení
(+) plnohodnotná rezerva

(-) u čtyřkolky pro silnici nevhodné příliš krátké převody
(-) hlučnost
(-) ergonomické nedostatky
(-) jen výškově seřiditelný volant
(-) do faceliftu lacině působící interiér
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 38x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 13.07.2017 13:24
Postavit auto doprostřed cesty na plnou čáru a zvednout kapotu kvůli focení, to chce fakt otrlého "řidiče".
stréc od piva, 13.07.2017 19:42


a ještě do zatáčky...přirovnal bych myšlení toho řidiče k těm dvěma děvčinám v brouku od Teplic....pro fotku co se dá na internet se prostě neřeší nic kolem...
Zdeny60, 13.07.2017 20:59
a víc netřeba komentovat.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů