Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETIN: Hyundai i40

Odborné recenze
František Mašek | 21.09.2017
foto: Adam Špaček
Jejich počet na trhu ojetin rychle stoupá, zároveň klesá i jejich cena. I přes vyšší nájezd nejlevnějších ojetin si Hyundai i40 drží kredit poměrně spolehlivého auta za rozumné peníze. Pojďme se na jeho přednosti i nedostatky podívat podrobněji.
Podvozkově je i40ka založena na nápravě McPherson vepředu a víceprvkovém zavěšení vzadu. Díky tomu je podvozek schopný utlumit i nástrahy českých silnic bez nepříjemných ran nebo otřesů. V poddajnosti podvozek sice nedosahuje kvalit Mondea, i tak ale nabídne slušný kompromis mezi ovladatelností a pohodlím. Sedan i40 kromě nápaditého designu slibuje také prostorný interiér, který díky dlouhému rozvoru 2,77 metru nabízí jedny z nejlepších hodnot ve své třídě v prostoru pro hlavu (1025 mm), ramena (1455 mm) a nohy (1170 mm). To vše při celkové délce vozu 4740 mm.

Situace na trhu ojetin

Hyundai i40 se u nás prodává od roku 2011 a na trhu ojetin se jich tak už nabízí docela dost. Abych byl konkrétní, jde asi o 160 automobilů s cenami od 200 tisíc korun. Benzínové motorizace tvoří minoritní podíl ve prospěch dieselů. 99% z nabídky tvoří motorizace 1,7 CRDi ve výkonové variantě 100 kW. Asi u dvou třetin ojetin je manuální šestistupňová převodovka, u zbytku pak též šestistupňový automat. Ten mohu doporučit - řadí rychle, bez cukání a i po letech má pověst držáku, nezapomeňte u něj ale po 100 tis. km vyměnit olej.

Který motor vybrat

1,6 GDI (99 kW) - jde o benzínový atmosférický motor, který se do vozu montoval hned od začátků prodejů a zůstal v ní do roku 2015. Na těžké auto je výkon motoru tak akorát a má poměrně vysokou spotřebu. Hodí se pro klidné řidiče, kteří toho mnoho nenajedou. Prozatím jde o spolehlivý motor, v inzerci se ale vyskytuje velmi málo.

2,0 GDI (121,130 kW) - volte spíše silnější verzi, klidně i s automatem. Jedná se sice o automat klasické konstrukce a tak řadí pomaleji než dvouspojka, inženýrům se ho ale podařilo dobře naladit ke spolupráci s točivým motorem. Stačí tak přidat více plynu a převodovka i v normálním režimu okamžitě podřadí o stupeň, v některých případech i o dva. Podle způsobu jízdy pak nechává motor točit až k omezovači v 6750 ot/min. Projev motoru je typický pro atmosférické zážehové motory, spotřeba se s automatem pohybuje kolem 9 l/100 km, prozatím je taktéž spolehlivý.

1,7 CRDi (100 kW případně 85 kW) - při výběru se nebojte automatu. Je jich sice méně než vozů s manuálem, ale řadí hezky a je i po letech spolehlivý. Skvělý je i fakt, že v porovnání s manuálem zvyšuje automat spotřebu jen neznatelně. Motor má rozvody poháněné řetězem. Na rozdíl od některých konkurenčních motorů u něj nezlobí vstřikování (CR od firmy Bosch), motor má jen jediné riziko, kterým jsou praskliny v hlavě válců, přes které se u starších motorů ztrácela voda z chladícího okruhu a pomalu znehodnocovala motorový olej. Tato závada se ale nikdy nevyskytovala plošně a u motorů od r.v. 2014 je již konstrukčně vyřešena. I tak raději preventivně měňte motorový olej po 20 tis. km nebo po jednom roce.

1,7 CRDi (85, 104 kW) - inovovaný motor plní od r.v. 2015 emisní normu Euro 6. Verze s výkonem 104 kW je tou nejlepší volbou. Kdo více jezdí, tomu doporučím kombinaci s dvouspojkovým sedmistupňovým automatem, který nebude při rychlejších dálničních jízdách točit tolik co manuální převodovka. Tento motor mohu doporučit stejně jako jeho starší variantu výše.

Nejčastější závady

Před koupí si zkontrolujte, zda byl model na všech garančních prohlídkách a ověřte jeho servisní historii. Podívejte se na auto zespodu, zkontrolujte vůle v přední nápravě a mrkněte i na stav brzd - destičky ani kotouče toho bohužel příliš mnoho nevydrží. Pokud auto jezdilo často v městském provozu a má manuální převodovku, zkontrolujte, jak je na tom spojka. Jak jsem zmínil v úvodu, podvozkově je i40ka založena na nápravě McPherson vepředu a víceprvkovém zavěšení vzadu. Nižší je životnost některých podvozkových dílů. Kromě zmíněných destiček a kotoučů se podívejte na čepy řízení i na tyče stabilizátorů. Osobně bych se zaměřil na ojetiny s jasnou servisní historií, výběr je veliký, určitě si to můžete dovolit.

Plusy a mínusy

(+) kvalitní zpracování
(+) praktický interiér
(+) veliký prostor pro cestující
(+) spolehlivé motory
(+) minimální náklony a chování v zatáčce
(+) schopnost tlumit nerovnosti
(+) vynikající funkce brzd
(-) malá životnost brzd a podvozkových dílů
(-) průměrný audiosystém
(-) funkce automatu při ostřejší jízdě
(-) vyšší spotřeba benzínových motorizací
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 109x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů