Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETIN: Hyundai ix35

Odborné recenze
František Mašek | 23.11.2017
dalších 27 fotek
Ojetá SUV se v bazarech moc neohřejí. Jedním z rozumných kandidátů na koupi ojetiny je ojeté Hyundai ix35. V naší recenzi se mu podíváme pod kapotu.
I přesto, že má Hyundai ix35 krátké převisy a světlou výšku 170 mm, je na první pohled poznat, že je určen spíše pro jízdu na silnici. Pochvalu si zaslouží odkládací prostory, kterých je tu dostatek. Cestující tak mají k dispozici kapsy ve dveřích s prolisy na litrovou PET láhev, na středovém tunelu dva držáky na kelímky, hluboké úložiště v loketní opěrce nebo třeba stropní schránku na sluneční brýle. Posez je díky nastavitelnému sedadlu a volantu příjemný a řidič má k dispozici jednoduché, leč funkční ovládání bederní opěrky. Sedadla jsou ovšem docela mělká a tak neposkytnou téměř žádné boční vedení. Zavazadlový prostor nabízí nadprůměrných 465 l, nakládací hrana je ale poměrně vysoko.

Situace na trhu ojetin

V tuzemských autobazarech je výběr dostatečný, nabízí se zde aktuálně přes 150 ojetin v cenách od 200 do 480 tisíc korun. V nabídce je ze 3/4 zastoupena nabídka dieselových motorizací. Polovinu z nich tvoří motory 1,7 CRDi a druhou pak silnější dvoulitry CRDi. U benzínových motorizací je rozdělení obdobné. Polovina patří slabšímu 1,6 GDI, zbytek pak dvoulitru. Nabídka ix35 s automatem je minimální, aktuálně ji má pouze dvanáct vozidel. Kdo chce tohle Hyundai ve čtyřkolce, bude se muset spokojit s výběrem z cca 60 kousků z celkového počtu.

Nejčastější závady

Před koupí zkontrolujte důkladně celý vůz i na zvedáku. Na podvozku je řada věcí, které mohou vykazovat známky většího opotřebení. Konkrétně např. přední tyčky stabilizátoru, ložiska zadních kol nebo vůle v poloosách. Vždy záleží, kdo auto používal a kde s ním jezdil. Za udávaný rozpočet se podívejte po vozech od roku výroby 2010-2012 s nájezdem do 100 tis. km. Zvažte výhody a nevýhody předního pohonu, šestistupňové převodovky a rozsekněte volbu paliva. Nepředpokládám, že budete ix35 brát často do terénu, světlá výška by vám offroadových choutek stejně moc nedopřála. Vadit vám mohou různé pazvuky v interiéru i od podvozku, správně by se ale o tyto problémy měl postarat dealerský servis v rámci záruky.

Který motor vybrat

ix35 se začalo prodávat v roce 2010 a rovnou s kompletní paletou motorizací. Při výběru vhodného motoru hodně záleží, jak dlouhé cesty plánujete s autem jezdit. Pro kratší se hodí benzín, který se rychle zahřívá a nemá takové servisní náklady. Můžete si vybrat buď z dvoulitru D-CVVT se 120 kW, 2.0 GDI (122 kW), nebo 1.6 GDI (99 kW). Zmíněná šestnáctistovka je ve srovnání s oběma dvoulitry spolehlivější i úspornější a i když nejede tak dobře, pro rodinné cestování bude stačit. Navíc má šestistupňovou převodovku, která mi osobně u dvoulitru dost chybí. Ale pozor, je to pouze předokolka. U dieselů můžete volit mezi 2.0 CRDi (100 kW), 2.0 CRDi (135 kW) a 1.7 CRDi (85 kW). Všechny vyjmenované motory jsou dobrou volbou, i když nejsilnější diesel ve spojení 4x4 má v reálu spotřebu přes osm litrů. Naopak nejúspornější je dle očekávání „sedmnáctistovka“, která má opět pouze přední pohon a nenabízí automatickou převodovku. V inzerci je jich mnohem více než benzínových motorů, takže je z čeho vybírat. Pro klidné rodinné cestování jde dle mého názoru o nejlepší motorizaci. Takže pokud to shrnu, motory nejsou obecně u ix35 nijak problémové. Navíc mají všechny bezúdržbové řetězové rozvody.

Vyjádření odborníka Aleše Zicha:

"V naší praxi kontrol ojetých vozidel před koupí se se značkou Hyundai setkáváme v posledních letech stále častěji a mohu říci, že jsou to převážně setkání pozitivní. Vozy vyráběné cca od let 2008/2009 bývají i s vyššími nájezdy poměrně spolehlivé a s úměrnými náklady na průběžnou údržbu. Poměrně rozsáhlé téma jsou jízdní vlastnosti jednotlivých modelů, které se dle naší zkušenosti zásadně liší jak napříč modelovými řadami tak i mezi jednotlivými generacemi stejného modelu. U ix35 hodnotím pocit z jízdy jako průměr po všech stranách. Osobně mi vadí horší úroveň celkového odhlučnění vozu a výrazně „plechově lacinější“ dojem z jízdy, který už v jiných modelech Hyundai tolik nemívám a třeba jízdní vlastnosti i30 v generaci od 2012 mě vyloženě baví. Z hlediska motorizace jsou za nás bez závažnějších výtek pro ix35 vhodné všechny dostupné benzinové motorizace, které fungují vesměs spolehlivě. Příliš nedoporučujeme přestavby na LPG, které se občas u těchto vozů mohou objevit a motory je nesnášejí úplně dobře. A třeba „jen“ vyhořelý katalyzátor je zrovna u této značky položka za několik desítek tisíc korun, což může smazat úsporu na palivu i za několik let. Výbornou volbou je za nás motorizace 1,7CRDi, která je obvykle velmi spolehlivá, dobře jede a umí být i úsporná. Za nás nejoptimálnější volba pro tento vůz. Pozor bych si dával na motor 2,0CRDi, který umí mít dle našich informací poměrně záhadné závady, se kterými si občas neví rady ani v Hyundai a mění se pak celý motor. V rámci 5leté záruky je to celkem v pohodě na účet automobilky, ale po záruce to může být problém znamenající v podstatě kompletní ztrátu ceny vozu. Celkově však dle našich zkušeností se značkou Hyundai i v ojetých vozech málokdy šlápnete vyloženě vedle." Aleš Zich, Auto AZ Consulting

Plusy a mínusy

+ na svou dobu povedený design
+ dobré slícování
+ velikost zavazadlového prostoru a praktičnost
+ bohatá výbava
+ spotřeba motoru 1,7 CRDi s pohonem 4x2
+ rozsah použitelných otáček u dieselů

- tvrdší plasty
- absence bočního vedení sedadel
- vyšší spotřeba benzínových motorů
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 101x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů