Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETIN: Lexus IS

Odborné recenze
František Mašek | 09.11.2017
dalších 65 fotek
foto: Adam Špaček
Druhá generace je po dvanácti letech od zahájení prodeje stále netradiční ojetinou. Není divu, u prodejců spočítáme nabídku starších kousků na prstech jedné ruky. Přesto jde o zajímavou alternativu k německým prémiovkám.
Situace na trhu ojetin

Zájemci o ojetý Lexus IS si u nás moc vybírat nemůžou. V Německu je ale výběr poměrně slušný. U dieselových variant 220d si můžete vybírat z více než šedesáti kousků s cenami od 120 tisíc korun. U benzínové verze IS 250 je výběr obdobný, jen začínají ceny výše, cca od 160 tis. Kč. Ojeté Lexusy IS nabízí bohatou základní výbavu, která může obsahovat například osm airbagů (včetně kolenních vaků řidiče a spolujezdce), automatickou klimatizaci, tempomat, stabilizační systém VSC, dvojité zamykání, diodová zadní světla i světla v interiéru, palubní počítač, kartu místo klíče nebo audiosystém se třinácti reproduktory, který si poradí až se šesti CD a s formáty MP3 i WMA.

Nejčastější závady

Pokud pominu níže zmíněné závady dieselu IS 220d, u benzínových verzí IS250 ve spojení s manuální převodovkou masivně odcházely dvouhmotové setrvačníky. Pokud o tuto kombinaci máte zájem, zjistěte si, zda už byl setrvačník měněn nebo zda vás tato investice teprve čeká. Počítejte s částkou kolem 40 tisíc korun. Osobně bych benzín kombinoval raději s automatem. Ten sice neřadí tak dobře jako osmistupeň ve větším modelu LS460, přesto je v této oblasti daleko lepší než průměr. Manuální řazení nebo sportovní mód ale u této převodovky nijak zásadně její pohodový charakter nemění. Ve sportovním režimu automat řadí pouze později, nikoliv rychleji. To samé platí o ručním řazení. Převodovce chvilku trvá, než zvolený rychlostní stupeň zařadí. O mnoho levnější závadou jsou opotřebená ložiska předních kol - ty poznáte jednoduše podle jejich hučení. A jinak? Jinak nic. "ISko" lze v benzínové verzi s automatem označit za velmi spolehlivé auto. Bohužel se musíte smířit s nedostatkem náhradních dílů z druhovýroby i s vyššími cenami značkové servisní sítě.

Který motor vybrat


Nejlepší volbou z hlediska spolehlivosti je IS250 s automatem
Model se začal nabízet v roce 2006 se dvěma motory. Prvním z nich byl diesel od Toyoty, který je v IS označován jako 220d a má výkon 130 kW. Najdete jej výhradně s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou. Zajímavostí je, že ve své době měl nejnižší hodnotu kompresního poměru mezi "nafťáky", a to 15,8:1. Spolu s vysokotlakým vstřikováním (1800 barů) a až čtyřmi vstřiky v jediném spalovacím cyklu to znamená především klidnější chod, lepší spalování a nižší spotřebu paliva. Tedy pokud funguje. Jde o motor, kterému bych se osobně raději vyhnul. Není ani úsporný, ani spolehlivý. Trápí jej problémy se vstřikovači, EGR ventily, netěsní vodní pumpy a někteří majitelé si stěžují na velmi drahé opravy při vymačkání dosedacích ploch mezi blokem motoru a hlavou válců.

Rok 2010 byl ve znamení příchodu nejslabšího motoru v nabídce s názvem 200d. Šlo o dvoulitrový diesel s výkonem 110 kW, plnícím emisní normu Euro 5. Tuto verzi trápí poměrně dlouhé zpřevodování, takže se hodí hlavně na delší trasy. Diesely mají jen manuální převodovky. Motory při jízdách po městě silně karbonují, takže za mne - dieselu bych se vyhnul nebo jej zvolil pouze v případě dálkových přesunů, kterými omezíte i usazování karbonu.

Druhým motorem nabízeným už od počátku prodejů byl zážehový šestiválec IS 250 s výkonem 153 kW. S touto motorizací jsem se osobně setkal při redakčním testu nového vozu a dodnes si pamatuji na jeho sametový chod. Mezi ojetinami na něj občas narazíte, ale výběr není zdaleka takový jako u dieselů. Je to škoda, tenhle motor je mým favoritem. Čtyřventilová technika s proměnným časováním sacích i výfukových ventilů spolu s přímým vstřikováním paliva přímo do válců (plnící tlak dosahuje hodnoty 13 MPa) produkuje výkon 153 kW (208 k) při 6400 otáčkách za minutu. Maximálního točivého momentu 252 Nm je dosahováno taktéž při 6400 otáčkách. I přesto, že obě výkonnostní maxima leží poměrně vysoko, zátah motoru je plynulý od nízkých až po vysoké otáčky. Ručička otáčkoměru se zastaví až těsně za sedmi tisíci. Lineární zátah není vzhledem k hmotnosti vozu nikterak výrazný a žádný kopanec nelze očekávat. Konstruktérům se podařil výborný výsledek a motor se stará o plynulé zrychlení téměř od volnoběhu až po červené pásmo otáčkoměru, kde výkon mírně kulminuje.

V roce 2008 přišel na trh sportovní model IS-F, který má pod kapotou osmiválcový pětilitr. Ceny ojetin s tímto motorem jsou zcela odlišné od ostatní nabídky a navíc se u nás v bazarech téměř nevyskytuje - musel byste pro něj do Německa, kde se dá pořídit od cca 550 tisíc korun výše.

Plusy a mínusy

(+) výborné odhlučnění
(+) kvalitní audiosystém s 13 reproduktory a měničem na 6 disků (podpora MP3, WMA)
(+) pohodlná přední sedadla
(+) optimálně průměr volantu a ideální tloušťka věnce
(+) bohatá výbava ojetin

(-) omezený počet cestujících na čtyři
(-) omezený prostor pro hlavu
(-) opticky stísněný prostor (málo místa na šířku)
(-) horší výhled z vozu
(-) poruchovost dieselu
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 16x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdeny60, 10.11.2017 06:45
O IS250 jsem velmi vážně uvažoval před několika lety jako o 2. autě do rodiny. Prošel jsem na netu (zejména USA fóra) asi vše zásadní a ověřil si u Loumana ceny. Asi 4-5 kusů jsem si byl prohlédnut a projet - takže mohu říct, že o IS250 vím dost hodně. S uvedeným tvrzením o benzínových IS se dá souhlasit. Ovšem chybí tam zásadní věc: IS250 jako každý Lexus není zrovna levná záležitost, což sice naznačeno bylo, ale nebylo rozvedeno. IS250-byť starou-se vyplatí havarijně pojistit. Plechařina a plasty jsou drahé jako čert. Zbytek auta je bezproblémový, ale jsou tu některá ale. U motorů, kde jsou slyšet již hodně vstřikovače, se vyplatí být ve střehu-nájezd bude zřejmě vyšší, než svítí na displeji. Je jich 6 a kus je (byl) cca 15 tisíc Kč. Ačkoliv je tam bezúdržbový řetěz, po startu se může ozvat - pak je třeba nechat vyměnit jak řetěz, tak jeho napínák - motor v tomto stadiu zcela určitě nemá deklarovaných bazarových 150tkm. Díky vysoké kvalitě interiéru je totiž vysoký nájezd IS250 výborně maskován. Jinak obecné zásady platí o automatické převodovce-při koupi ji chce zkoušet zásadně za studena - pokud bazarník připrví auto k prodeji s teplým motorem, má pro to obyvkle své důvody. Výměna oleje 60tkm, repase možná je, dělají to firmy v CZ bez problémů, cena cca 30-60 tisíc. 30 tisíc stojí u výfuk, což leckoho může zaskočit. pak se vyplatí nechat si postavit nový nerezový na zakázku, firem je u nás dost.

Ad místo uvnitř: vzadu sice nic moc, ale kdo jezdí dnes vzadu: 99% aut jezdí jen s řidičem nebo max. ve dvou, takže irelevantní poznámka. A vpředu je místa královsky. Pozor trošku na verzi Sport - je snížená, přitvrzená, takže na komfortu je to trochu znát. Ale i tak IS250 Sport převyšuje absolutní většinu všech aut stejné třídy na současném trhu, jako nových, tak ojetých. POkud se vybírá, pak zcela jistě nejvyšší výbava, která má střešní šíbr, paměti a navigaci. Tyto verze mají obvykle kožený interier a ten e opravdu vysoce kvalitně provedený.

Bohužel koupit IS v to stavu u nás je nemožné. Vyplatí se vyjet do Německa. Kvalita ojeti u nás je tragická.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů