Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETIN: Nissan X-Trail II

Odborné recenze
František Mašek | 22.06.2017
dalších 46 fotek
foto: Petr Šikl
Velké a pohodlné SUV si i po letech nachází příznivce. Hlavně díky příznivé ceně ojetin a úsporným dieselovým motorům. Bez chybiček ale tohle auto není.
Druhá generace Nissanu X-Trail se začala prodávat na sklonku roku 2007. A České zastoupení hned od počátku vědělo, že prodejním trhákem bude jen dieselová verze renaulťáckého 2,0 dCi (110 a 127 kW) s pohonem 4x4 a manuální převodovkou. Proto, pokud v inzerci narazíte na benzínový dvoulitr o výkonu 103 kW, případně 2,5i s výkonem 124 kW, půjde vždy o auto z dovozu. Mírný facelift modelu proběhl v roce 2010 a o tři roky později byl nahrazen nástupcem, který se změnil k nepoznání a je z něj crossover.

Druhá generace X-Trailu je vzhledově hodně podobná té první. Kvalitativně je ale dvojka mnohem propracovanější. Zejména kvalita slícování a použitých materiálů je mnohem lepší. Pokud váháte, zda si pořídit první, nebo druhou generaci tohoto SUV, přesvědčit by vás mohl i fakt, že rozvor druhé generace povyrostl oproti té první o 5 mm, přičemž celý vůz nabral na délce o 175 mm, čímž karoserie získala na převisech a tím pádem i na velikosti zavazadlového prostoru, který pojme v základním uspořádání 479 litrů a po vyjmutí dvojitého dna a zásuvek dokonce 603 litrů. Po sklopení zadních sedadel vznikne prostor s objemem 1773 litrů.

Situace na trhu ojetin

Nabídka tuzemských autobazarů není velká. Aktuálně můžete vybírat z necelé desítky vozidel, jejich ceny začínají na cca 150 tis. Kč a končí na hranici 300 tisíc korun. Zajímavý je fakt, že ročníky po faceliftu se v inzerci prakticky nevyskytují. Auta, která se prodávají, mají nájezdy mezi 100 až 200 tis. km. Diesely v nabídce mají výkon 110 kW. Silnější provedení s výkonem 127 kW abyste pohledali. Právě tento motor bude mít s ojetým X-Trailem méně práce a osobně bych jej preferoval. Piezoelektrické vstřikovače a přeplňované turbodmychadlo s variabilní tryskou se u něj starají o dostupnost maximálního výkonu již ve dvou tisících otáčkách. Rovných 90% točivého momentu je k dispozici od 1750 ot/min. Díky tomu motor netrpí výkonovou špičkou a výkon je dostupný téměř v celé škále otáček. Jízda s ním je o poznání příjemnější (na výkon již nemusíte čekat a ani po dosažení dodávky výkonu rychle řadit). Stádo 173 koní dostatečně koresponduje s hmotností a velikostí vozu a zaručuje slušnou dynamiku na silnici i dovednosti v terénu. V reálu s ním budete jezdit za 8-9 litrů v závislosti na tempu.

Který motor vybrat

Je to jasné, dvoulitrový diesel bude mít sice možná více najeto, sloužit by ale měl bez větších komplikací. Musíte mu ale dopřávat pravidelné výměny motorového oleje nejpozději po 20 tis. km a dbát i na jeho správnou specifikaci (5W-30). Pořád je to ale diesel, který může potkat řada nepředvídaných závad. Ojetější motory mohou mít problémy s netěsnostmi motorového oleje, doporučuji tedy na auto mrknout i na zvedáku. Tam možná objevíte i další neduh, kterým je koroze podvozku. A když už budete auto kontrolovat ze spodní strany, podívejte se i na vůle podvozku. Řada majitelů jezdila v terénu, což se projevuje nejčastěji vůlemi v čepech a tyčích stabilizátoru.
Pokud má motor problémy se studenými starty, bývá za tím často vytahaný rozvodový řetěz. V těchto případech nechte vyměnit kompletní rozvody. Před koupí si dopřejte dostatečně dlouhou zkušební jízdu. Doporučuji vyzkoušet několik různých kousků, protože jen tak poznáte, že motor nemá ten správný výkon. Je to dáno nefunkčností elektropneumatického ventilu, který reguluje nastavení geometrie turba.

(+) použití měkčených plastů
(+) dostatek úložných prostor
(+) dvojité dno zavazadelníku, objemné a praktické zásuvky
(+) bohatá základní výbava ojetin
(+) systém pro kontrolovatelné sjíždění svahů a rozjezdy do kopce
(+) lepší průběh výkonu a točivého momentu ve srovnání s motorem 2,2 dCi v první generaci

(-) nemožnost podélného posuvu zadních sedadel a nastavení sklonu opěradel
(-) hluk od kol
(-) u motoru 2,0 dCi vibrace pronikající do řadící páky a interiéru (volnoběh)
(-) méně komunikativní řízení
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 33x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů