Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETIN: Volvo S80

Odborné recenze
František Mašek | 28.09.2017
dalších 54 fotek
Ojeté Volvo S80 je ve své druhé generaci skvělým přibližovadlem na dlouhé vzdálenosti. Podíváme se na jednotlivé motory a zhodnotíme jejich spolehlivost.

Limitující velikost otvoru zavazadelníku větší rodiny rozhodně neocení
Tichý, pohodlný a bezpečný švédský sedan se ve své druhé generaci jako nový prodával za ceny odpovídající prémiovému segmentu. Po letech je dostupnější i pro méně majetnější zájemce. Nepraktičnost sedanu ale zůstala - i u této generace počítejte s malým nakládacím otvorem zavazadelníku. Volvo S80 bylo postaveno na dlouhé cesty, kde podvozek poskytuje výborný komfort. Používá klasický McPherson vpředu a víceprvkové zadní zavěšení. Celkově má podvozek mnohem větší výdrž než u první generace tohoto modelu. Přesto jej ale u ojetiny prověřte.

Situace na trhu ojetin + nejčastější závady


Místo na zadních sedadlech? Nic pro dlouhány.
Mezi ojetinami v ČR je dobrý výběr zejména dieselových verzí, které tvoří asi tři čtvrtiny z celkového počtu cca 50 kousků. V převaze jsou auta s šestistupňovou automatickou převodovkou Geartronic s kódovým označením AWTF-80 SC. Ta je vcelku spolehlivá, tedy pokud s ní zacházíte rozumně a hlídáte si intervaly výměny oleje po 60 tis. km. Zvyšuje ale spotřebu víc, než by bylo záhodno. A stejně tak i ubírá výkonu motoru. Mou volbou by byl bez ohledu na motorizaci manuál, u kterého nemusíte až do 300 tisíc kilometrů nic řešit. Verze s AWD jsou ale vždy s automatem. Před koupí se zaměřte i na podvozek. Hlavně u čtyřkolek do roku výroby 2010, kde často hučí ložiska zadního diferenciálu. A to je třeba bezodkladně řešit v menších specializovaných opravnách, kde se této časté závadě věnují.
Ceny ojetin začínají už na 150 tis. Kč. Zde ale počítejte s nemalými náklady na údržbu vozu v rozumném technickém stavu, protože tyto ojetiny mají nájezdy přes 300 tisíc kilometrů. Vzhledem ke skutečnosti, že se druhá generace dosud prodává, pohybují se zánovní ojetiny v částkách kolem 800 tis. Kč.

Který motor vybrat


Zážehový motor 3.2 V6
2,0 T5 - jde o motory Ecoboost od Fordu. Mají výkony 149 a 177 kW. Prodávaly se od roku 2010, slabší po roce skončila. Motor netrápí závažnější opakující se závady, občas se ale na Mondeu vyskytuje problém s praskajícími písty. Je tedy pravděpodobné, že může postihnout i S80.

3,2 R6 - Tento atmosférický benzínový motor se začal prodávat už v roce 2006 a to s výkonem 173 kW. O tři roky později posílil na 179 kW a v roce 2012 skončil. Je spolehlivý, ale samozřejmě nejede tak dobře jako přeplňovaný třílitr T6. Navíc je dost limitní i jeho zvýšený apetit.


Jízdně velmi příjemný T6
3,0 T6 - Zážehový šestiválcový přeplňovaný třílitr poskytuje "es-osmdesátce" nejvyšší výkon 210 kW (285 k) při 5600 ot/min spolu s maximem točivého momentu rovných 400 Nm, které je dostupné v rozmezí 1500-4800 ot/min. Velice funkční nezbytností je pohon všech kol (AWD) realizovaný prostřednictvím Haldexu čtvrté generace. Základním rysem šestiválce je maximální kultivovanost jeho chodu. Do tohoto obrázku dobře zapadá sametově řadící automatický šestikvalt Geartronic, který při klidné jízdě zpravidla přeřazuje už okolo 1.500 otáček – stačí to. Z jeho chování je zřejmé, že prioritou není rychlost změny převodového stupně, nýbrž maximální plynulost, jak je u Volva dobrým zvykem. Prozatím příkladně spolehlivý, vždy ve spojení s pohonem všech kol. Konstrukčně oproti 3,2 V6 složitější, avšak jízdně naprosto skvělý. V praxi s ním budete jezdit za 10-12 litrů.

4,4 V8 - okrajová, u nás téměř nesehnatelná motorizace. Pokud chcete S80 s tou nejvyšší spotřebou, je to adept pro vás. Abychom mu ale nekřivdili, je příkladně spolehlivý.

2,0 D - nejslabší diesel pochází od PSA a ve Volvu S80 se prodával od roku 2007 do roku 2010. S výkonem 100 kW to v těžkém Volvu nebude žádný trhač asfaltu a rekordy v nízké spotřebě s ním také trhat nebudete. Je ale docela spolehlivý.

2,0 D3 a D4 - jsou pětiválce s výkony 100 a 120 kW. Nabízely se od roku 2010 a až na problémy s EGR ventily je jednotka poměrně spolehlivá. A hlavně úsporná, speciálně v kombinaci s manuální převodovkou. Mou volbou by byla její výkonnější verze. Pohlídejte si (po 50-60 tis. km) pravidelnou výměnu kladky řemene pomocných agregátů, což platí i pro verzi D5.

2,4 D5 - verze s výkonem 136 kW je mezi bazarovými vozy hojně zastoupena. Její slušná spolehlivost je prověřená v čase. Když už něco zazlobí, jde o zakarbonované vířivé klapky sání. Oproti verzi se 151 kW (jde o biturbo dodávané od roku 2009) má jednodušší konstrukci. Při pravidelné výměně rozvodů (po 160 000 km) mechanicky velice odolné a v případě, že auto nemá automatickou převodovku nebo absurdní kilometrický nájezd, je riziko závad vstřikovačů bohatě vyváženo poměrně slušnou spotřebou.



Plusy a mínusy

(+) přehledný informační systém
(+) pohodlné sedačky
(+) vzdušná atmosféra
(+) mocný zátah motoru T6 ve většině jízdních situací
(+) hladké řazení automatické převodovky
(+) příkladné odhlučnění
(+) komfort odpružení
(+) bezpečnostní systémy
(-) necitlivé řízení
(-) méně místa pro kolena vzadu i na hlavu
(-) pomalejší změny převodových stupňů automatu
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 11x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gravestone, 06.10.2017 09:52
A aby to nebylo zase tak jednoduché, tak cca od roku 2015 s nástupem nové XC90 jsou všechny volví motory jen čtyřválce tzn. dieselové D2, D3, D4, D5 a liší se jen výkonem resp. i objemem To samé platí i pro benzíny s označením T
Vojczech, 08.10.2017 08:57
Dobrý den, mate někdo volvo s80 2.5t? Nikde nemohu najít žádnou recenzi na tento motor, spotřebu a spolehlivost. Předem díky za jakoukoliv informaci.
Ma007, 09.10.2017 08:23


Tak 2.0 HDi sú prúser asi len vo Volvách. V peugeotoch sú zase na špici spoľahlivosti. Keď som mal na totálku P407 s 2.0 HDi tak si volvista vyberal obe vačky so svovami, že tie vo volve stoja za houby a tie peugeotácke vydržia veky. Vtedy som sa pousmial, mysliac si, že tie motory sú identické, no neboli.
guru, 14.11.2019 01:07
Přikládám osobní zkušenosti s tímto vozidlem a věřte, pozitivní nejsou v žádném směru. Pořídil jsem si toto doslova vysněné vozidlo jako čtyřleté od autorizovaného dealera s kompletní historií a s doklady včetně servisních záznamů. Vozidlo mělo najeto všeho všudy 125 000 km a bylo ve výbavě summum - tedy prakticky v plné palbě. Bylo i trochu raritní, měl jsem je v šestistupňovém manuálu, D5 - 2,4 diesel pětiválec 205 koní v kůži, prostě nádherné auto. Jenomže, jak se v průběhu času ukázalo, neskutečně problematické auto. Hned první rok došlo na výměnu chladiče klimatizace, Před tím mi dvakrát doplňovali medium - bezvýsledně, ale platíš. Po té následovala výměna dvakrát prasklých drážkových řemenů, důvod prasknutí nezjištěn. Teprve v zimě jsem zjistil, že auto netopí - vadný termostat (cena 16 000,- Kč) pak odešlo pravé přední parkovací čidlo, pravý zámek spolujezdce, zadní levý zámek spolujezdce, zámek kufru, levá páčka pod volantem (blinkry), no a nakonec po kompletní servisní údržbě, která stála víc jak 20 000,- Kč mi měsíc po té při cestě ohlásil počítač "chyba motoru, navštivte servis"! Prasklé plastové trubky od obou turbodmychadel (byla v něm dvě turba). V zimě se mi dvakrát ohlásila závadu natáčení světlometů hned po té, co jsem zaparkoval na parkovišti a při té příležitosti jsem vytočil kola na maximum do leva. Několikrát se mi zasekly zpětná zrcátka, sklápěly se a nesklápěly, podle toho, jak se jim chtělo. Problematické zavírání oken, kdy po odpojení aku nešla správně zatáhnout, musel jsem na diagnostiku. Vypadnul mi znak z masky, znak z volantu, ani si na všechny problémy dnes nevzpomenu, protože jich bylo tolik, že není možné si to ani zapamatovat. Navíc vestavěná navigace nebyla počeštitelná a za aktuální mapy v angličtině na CD chtěli u Volva nesmysl. Nespolehlivost tohoto vozidla přímo katastrofální, každá součástka snad jednotná cena - 16 000 bez daně! V den doplacení leasingu (tříletého) ve mě "bouchly saze" a auto šlo z baráku. Najel jsem na něm 32 000 km, poruch jako máku! Za svůj život jsem měl mnoho aut, ale tohle byl nejhorší kup, co jsem kdy udělal, a také nejdražší, jen na servisu (vynuceném závadami) mě to auto stálo skoro 120 000,- Kč. Kdo má rozum, obejde tohle auto velikým obloukem. Jak na to sáhl Ford (fabriku v té době vlastnil), tak je to konec. Žádná "nezávislá chvilková recenze", ale vlastní osobní zkušenost je ten nejlepší test a recenze.
danet - redakce TipCars, 14.11.2019 09:58


Dobrý den, vložte vaše zkušenosti s S80 do samostané recenze: https://www.tipcars.com/magazin/napsat-recenzi-na-muj-vuz/
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů