Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

S jakým benzínem koupit ojetý Ceed?

Poradna
František Mašek | 04.04.2018
Náš čtenář by rád koupil benzínovou Kiu Ceed druhé generace. Na nákup má 250 tisíc korun. Bude to stačit na slušný kousek?
DOTAZ: Dobrý den, jaký máte prosím názor na vůz KIA Ceed za 250 tisíc korun? Jednalo by se o některou z benzínových verzí. Rád bych kombi. Můžete se prosím rozepsat o vhodném motoru? Děkuji H.J.


Základní motor 1,4 CVVT může mít v ojetině technické problémy.
ODPOVĚĎ: Dobrý den, Ceed druhé generace je mezi ojetinami poměrně rozšířen. Taktéž tuzemské autobazary nabízejí dostatečný počet automobilů k prodeji. Benzínové verze tvoří asi polovinu nabídky ojetin (aktuálně jde o více než 100 vozidel). V nabídce převládá slabší šestnáctiventilový čtyřválec 1,4 CVVT o výkonu 73 kW. Ten byl v nabídce hned od uvedení modelu v roce 2012. Motor je na těžké auto poměrně slabý, aby jel, musíte jej držet pod krkem a tomu odpovídá i spotřeba. Řada majitelů si také stěžuje na drahé poruchy katalyzátoru, které zaviní nefunkční lambda sonda. Při rozsvícení kontrolky je nutné závadu okamžitě řešit. Motor se také velmi rád zanáší karbonem, což může přímo ovlivnit opotřebení válců. Postihuje to všechny kousky, u kterých se pravidelně nemění olej.

Motor 1,6 GDI
Z těchto důvodů bych při výběru ojetiny preferoval silnější motor 1,6 GDI s výkonem 99 kW. Za Váš rozpočet dnes koupíte 4-6 let staré kousky s nájezdy do 100 tisíc km. Také u něj se bude majitel potýkat s karbonem, je proto nutné používat kvalitní palivo s čistícími přísadami, pravidelně měnit olej a nebát se motor čas od času pořádně provětrat ve vyšších otáčkách. Při nákupu staršího vozu si tedy ověřte, po jaké době/km byl olej skutečně měněn. Pokud se vám nebude při testovací jízdě zdát výkon motoru, nebál bych se jej prověřit na válcové zkušebně, nebo alespoň elektronicky přes diagnostiku. Pro pořádek dodávám, že se v roce 2015 v nabídce faceliftovaného Ceedu objevil přeplňovaný zážehový tříválec 1.0 T-GDI s výkonem 88 kW. Aktuálně se mezi ojetinami tyto motory téměř nevyskytují, případně jde o zánovní kousky s minimálními nájezdy, které svou cenou přesahují Váš rozpočet.
Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů