Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

S jakým motorem koupit Citroen C6?

Poradna
František Mašek | 07.11.2017
foto: Michal Bartoň
Náš čtenář plánuje koupi avantgardního Citroenu C6. Který motor je po letech nejspolehlivější?
DOTAZ: Zdravím, už docela dlouho pokukuji po Citroenu C6. Pamatuji si, jak byl v roce 2006 představen. Tehdy stál přes 1,5 milionu korun. Myslíte si, že je možné jej udržet v technicky skvělém stavu? A jaký motor zvolit? Děkuji moc. Robert.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Roberte. Citroen C6 je bezesporu velmi zajímavé auto. Nebylo jich vyrobeno mnoho, proto může jít o zajímavý vůz i z pohledu sběratele. Půjde však hlavně o benzínové motorizace 3.0 V6, které u nás nekoupíte. V zahraničí se sehnat dají, ale nabídku spočítáte na prstech jedné ruky.

Tohle auto je vhodné pro opravdového fanouška značky, který nemá zároveň hluboko do kapsy. Jedna věc je pořizovací cena ojetiny, druhá pak servisní náklady a ceny náhradních dílů. Pokud chcete jen jezdit a mít co nejmenší provozní náklady, osobně bych volil čtyřválcovou naftu 2,2 HDI. Jde o biturbo s výkonem 125 kW a dá se sehnat i u nás. I tak jde ale o rizikový nákup, ke kterému doporučuji přizvat nezávislého konzultanta, který vůz detailně prohlédne a je schopen vyčíslit prvotní náklady na jistě zanedbaný servis. Před koupí prohlédněte mimo jiné i podvozek, zaměřte se na vůle na přední nápravě, na netěsnosti předních tlumících jednotek i dalších kapalin. Prověřte bezproblémovou funkčnost všech elektronických vychytávek (a že jich tu je).

Pokud se pro koupi přeci jen rozhodnete, při vlastnění bych se na C6 bál tří věcí. Tou první je hydropneumatické odpružení, které není rozhodně nezúdržbové. U 2,2 HDI nejsou použity tlumiče s individuálně řízeným útlumem, což je spíše výhoda. U ostatních verzí se při poruše majitel hodně zapotí (finančně). Druhou patálií může být porucha turbodmychadla u jakéhokoli dieselu. Opět finančně nákladné. Stejně jako třetí věc - jakákoli nehoda. Třeba jen přední nárazník stojí 38 tisíc korun, zadní pak 33 tisíc. Vše bez práce. Zkrátka s tímhle Citroenem rozhodně nebourejte, nebo si jej dobře pojistěte.

Citroen C6 můžete koupit také s motorem 2,7 HDI Biturbo s výkonem 150 kW a nebo 3.0 HDI Biturbo s výkonem 177 kW. Když už bych si měl vybrat, zvolil bych silnější třílitr, který pojede o poznání lépe. U ojetějších kousků bude ale u obou motorizací do budoucna hodně drahé jejich udržení v rozumném technickém stavu. Jak jste již asi z předchozích řádků pochopili, byl bych v případě nákupu ojeté C6 hodně obezřetný. Nejen že bude složité vybrat hezký kousek, ale bude také drahé jej následně provozovat. Proto předem dobře počítejte, jestli vám za to C6 opravdu stojí.
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
danet - redakce TipCars, 16.03.2018 13:26


Dobrý den, budeme rádi, když o své C6 napíšete samostatnou recenzi: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Děkujeme
Citroenak, 17.03.2018 12:35
Pri tomto aute si treba dat pozor najme na motory 2.7HDI, a trochu aj 3.0HDI. Ak im nakladate za studena, tak ich zohriate turbo v kombinacii so studenym blokom moze sposobit prasknutu hlavu valcov. 2.7HDI je ten isty motor, ktory pouzival aj land rover a jaguar. Dalej ma auto na svoju velkost maly kufor. Inak ale podla mna nema ziadnu chybu a vzdy ho rad stretnem plavit sa po dialnici. Co sa tyka ceny, na jazdenie si ine ako naftove asi nekupite. Nejde ani tak o to, ze ich je na trhu viac, ale najme o to, ze vrcholny benzinovy trojliter, ak nejaky na predaj najdete, bude zacinat nad 10t eur. Dokonca som nasiel jeden s malym najazdom za 35t eur. Zda sa teda, ze toto auto by bolo dobre ako investicia do buducnosti. Naftove 2.7HDI zacinaju od 3t eur :) co sa asi oplati aj s pripadnym repasom motora. 2.2hdi su drahsie (spolahlivejsie, menej zeru), ale uz nemaju napr system amwar, a tiez maju o nieco slabsiu vybavu.
PS: To s tym podvozkom by som urcite nevidel tak cierno. Ak by naozaj bolo treba menit vsetky gule a olej, vide to na asi 800 eur, ak chcete original. Inak nahradna gula sa da kupit aj za 50 eur. Myslim, ze bez amwaru ma to auto 6 guli (300 eur ako nahrada + olej 50 eur), s amwarom 7. Vobec to nie je take drahe. Original gule stoja okolo 100 eur za kus, ale zasa vydrzia priblizne 2x tolko. Nahrady sa ale daju dofukovat.. Ja mam citroen c5, a budem uz musiet menit gule. Mam na nich totiz najazdene uz 300t km a uz su tvrdsie.
PS2: Odporucam forum c5clubu. Su tam aj majitelia c6, tiez tam najdete servis.
Burka, 15.12.2019 23:18


Dobrý den, Martin,
koupil jsem si taky vysněnou C5 a bohužel nemám kolem sebe člověka, který ji rozumí. Píšete o dvou dobrých servisech. Je možné mi dát kontakt? Mám V6 a některé nové závady se vypadá objevují jen neodborným zásahem.
Děkuji, Peter
Citroenak, 16.12.2019 07:10


Vsetko potrebne najdete na fore c5club. Skuste napisat uzivatelom lukic5 alebo jumep.
SpykeR, 07.02.2020 22:17


Nebo jruze
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů