Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

S jakým motorem koupit ojetý Chrysler 300C?

Poradna
František Mašek | 10.10.2017
S cenami od 150 tisíc korun se tohle netradiční auto s bohatou výbavou stává velikým lákadlem. Který motor bude nejschůdnější variantou?
DOTAZ: Dobrý den do redakce. Rád bych koupil můj dávný sen, je to Chrysler 300 C. Váhám ale nad motorizací. Do pravé ameriky přeci patří osmiválcový benzín, ale mám trochu strch z jeho spotřeby a případného servisu. Který motor doporučíte vy? Díky, František D. Praha.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Františku, při pohledu do inzerce zjistíte, že benzínových osmiválců je pomálu. Z benzínů převládají u 300C spíše šestiválce. Úplně nejvíc je ale těchto ojetin s diesely. Konkrétně s motorem 3,0 CRD, který pochází od Mercedesu a má výkon 160 kW. Byl to jediný diesel, který se pod kapotu modelu podíval. V reálu s ním budete jezdit do 10 litrů na 100 km. Jde o šestiválec, který je spolehlivý a jak jsem už nastínil, budete mít i docela veliký výběr (aktuálně z asi 13 kousků s cenami od 140 do 370 tisíc). Byl by mou volbou.


Osmiválec 5,7 Hemi je spolehlivý, ale má vysokou spotřebu
Motor 5,7 HEMI s výkonem 250 kW je sice spolehlivý, ale má dle očekávání slušný apetit. A to i přes fakt, že systém Multi-Displacement System (MDS) při jízdě stejnou rychlostí vyřazuje z činnosti čtyři válce a tím šetří palivo. I kvůli MDS pohonná jednotka vyžaduje olej specifikace 5W-20, jehož výměnný interval je předepsán na 10 tis. km. Kvůli speciálně tvarovanému spalovacímu prostoru je zde také 16 zapalovacích svíček, jejichž výměna není zadarmo. Tento osmiválec je vždy spojen s pětistupňovým automatem. Kdo rád šlape na plyn a poslouchá zvuk vytočeného osmiválce raději než rádio, nemůže počítat, že bude jezdit za 12 l ale minimálně za dvacet. S lehkou nohou ale není až takový problém se údajům výrobce 12,3 l na 100 km přiblížit. Ve městě je to horší, mimo něj a na dálnici se dá ale jezdit v průměru za 15-16 l. Pokud tedy osmiválec vyloženě chcete, určitě Vám jej vymlouvat nebudu, při větších nájezdech se ale prostě nevyplatí.

Výběrem motoru ale neuniknete potenciálním závadám, které starší kousky prostě postihovat budou, ať chceme, nebo ne. Mezi ně patří výskyt vůlí na přední nápravě, což lze většinou odstranit jen výměnou ramen za cca 5 tisíc. Dále také poruchy kompresorů klimatizace, vibrace kardanového hřídele či únik oleje z diferenciálu (ten nepodceňujte, mnoho vozů kvůli tomuto problému „dojezdilo“). Dejte si také pozor na kusy dovezené z jejich rodné země. Často jim chybí různé homologace, kvůli nimž neprojdete na STK. To je asi to nejdůležitější, co byste měl před koupí Chrysleru 300C vědět. S náhradními díly je to trochu složitější, běžné spotřební věci ale koupíte bez problémů. Každopádně doporučuji předem zjistit, kde a kdo by vám auto mohl servisovat.
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 21x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů