Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat Arona 1.0 TSI - chování premianta

Testy
František Mašek | 20.11.2017
dalších 15 fotek
Na trh se valí další a další nové crossovery. A každý z nich má jiné přednosti. Třeba testovaná Arona s litrovým tříválcem se ukázala jako zábavné auto, ve kterém si řízení užijete.
Arona nahrazuje ve výrobním programu Seat Ibiza v kombíku a zároveň je menším bráškou Seatu Ateca. Co naplat, doba přeje crosoverům i kategorii SUV, a tak ani Seat nemohl zůstat pozadu. Dynamické linie vycházejí z unifikovaných tvarů ostatních seatů a některé tvary výrazně odkazují na novou Ibizu. Dvoubarevná kombinace karoserie vs. sloupků a střechy je za příplatek 10 tis. Kč, ale autu hodně sluší, určitě doporučujeme.

Interiér v sobě nese koncernový smysl pro strohost a čistý design. Pro někoho může být méně útulný, pro dalšího je to hlavně o přehlednosti a celkově skvělé ergonomii. Faktem ale je, že konkurenční crosovery umí v interiéru vykouzlit o dost veselejší atmosféru.
Přední sedadla nás potěšila docela dlouhými sedáky a celkově příjemným tvarem. Dostatek místa (na kolena a hlavu) je i na zadních sedadlech, kde v naprosté pohodě odvezete dva dospělé cestující. Oproti některým konkurentům ale není druhá řada sedadel posuvná. Chválíme množství odkládacích prostor včetně velkých kapes ve dveřích. Výhrady nemáme ani k dotykovému displeji doplněnému o otočné ovladače hlasitosti a ovládání v menu. Mechanické je i ovládání klimatizace, což je ale při jejím ovládání plusem. Zavazadelník je ve všech výbavách dvojitý a má i rezervní kolo, což není úplně obvyklé. Přesto nabízí zavazadlový prostor Arony slušných 400 litrů, což je o 45 litrů více než má Ibiza.

Momentálně si můžete Aronu pořídit ve třech verzích tříválce TSI. Diesel 1,6 TDI s výkonem 70 kW a 1,5 TSI pro verzi FR dorazí co nevidět. Naše volba padla na spojení výkonnější verze s výkonem 85 kW a manuální šestistupňové převodovky. Tříválec je sice slyšet, hlavně ale při záběru. Pokud budete jezdit na pohodu, vlezete se do šesti litrů, při ostřejším tempu se dostanete k 7,5 l/100 km. Při jízdě oceňujeme skvělý výhled, což je mimo vyšší posez dáno i poměrně tenkými sloupky. Arona je oproti ibize vyšší o 15 mm a s pohonem předních kol terénní ambice rozhodně nemá. Doma je na silnici a nutno podotknout, že svým projevem je i pro sportovněji zaměřené řidiče velmi příjemným autem. Do zatáček se vrhá s chutí, je mrštná a zpětná vazba pro řidiče je příkladná. Zároveň z vás ale Arona nevytřese duši. Zkrátka za naladění podvozku si u seatu zaslouží pochvalu.

V poslední době jsme se svezli hned několika malými crossovery, a tak musíme při zpětném ohlédnutí Aronu pochválit. I když ve srovnání s konkurenty nepatří k nejlevnějším, potěšila kvalitami vycházejícími z nové koncernové platformy MQB A0 i povedeným tříválcem. Jsme zvědavi i na ostatní motorizace, s kterými se v blízké době určitě v rámci redakčních testů seznámíme.
Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.36
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Suv
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4138
Šířka (mm)
1780
Výška (mm)
1552
Rozvor (mm)
2566
Rozchod kol vpředu (mm)
1503
Rozchod kol vzadu (mm)
1486
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
400
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
3
Zdvihový objem (ccm)
999
Max. výkon kW (k)/ot./min.
85/5000-5500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
200/2000-3500
Spotřeba
Město
5,9
Mimo město
4,3
Kombinovaná
4,9
CO2 (g/km)
113
Palivová soustava
Palivo
Natural95
Objem nádrže (l)
40
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,8
Max. rychlost (km/h)
182
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/60
Ráfky
R16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
365900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
398900
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů