Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Citigo 1.0 55 kW aneb basista a pozounista na šňůře

Recenze uživatelů
HoNZA (42) - Česká republika | 23.02.2017
foto: škoda-auto
Před měsícem jsme se vypravili do Německa hrát s celou kapelou, a tak jsem do oktávky narval basu, kolegu pozounistu s nástrojem a dvě sportovní tašky s věcmi na 14 dní cestování a hraní.
Značka:Škoda
Model:Citigo
Typ:1.0 55kW ASG
Karoserie:hatchback
Objem motoru:999
Palivo:benzin
Rok výroby:2015
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:12000
Najeto km nyní:12000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 týdny
Průměrná spotřeba:5.1
Poruchy:ne
Předchozí vozidlo:Škoda Octavia


Zdravím Vás,
mám za sebou velice zajímavou zkušenost. Pár let hraji na kontrabas v jazzové kapele. Před měsícem jsme se vypravili do Německa hrát s celou kapelou, a tak jsem do oktávky narval basu, kolegu pozounistu s nástrojem a dvě sportovní tašky s věcmi na 14 dní cestování a hraní. První štace byla v Bamberku, od nás asi 4 -5 hodin jízdy. Cesta byla ok, svištěli jsme jako po másle, ale asi 30 km před Bamberkem byla na dálnici zácpa. Zastavím, pouštím varovné blinkry a v zrcátku pozoruji jak se na mě zezadu řítí polský kamion /mezi mnou a jím bylo při mém zastavení asi 200 metrů, ale asi se nedíval.../. Bouchlo to, popoletěl jsem dopředu a postrčil Ducato, co stálo přede mnou. No... Zkontroloval jsem Radima a basu /stojí víc než to auto/ - obojí OK a pak šel obhlídnout auto. Dveře kufru promáčklý, nárazník KO, blatníky taky. Vepředu situace podobná. Policie byla shodou okolností asi 300 metrů před námi u bouračky, kvůli které byla kolona. U nás byli asi za dvacet minut, bleskově to vyřídili /měl jsem video z kamery/, nafotili /dokonce mi nahráli fotky na flash disk/ a zařídili mi odtah, protože moje němčina je stejná jako moje japonština = 0 ;-) .

Odtah přijel za cca 30 minut a odvezl mě do Bamberku k dealerovi Škody. Diagnóza v servisu zněla - opravitelné, bude to trvat asi týden. OK. Chtěl jsem náhradní auto a dostal jsem Škodu Citigo. Stáli jsme s Radimem, s pozounem a kontrabasem před autem, které by se klidně vešlo do futrálu na ten kotrabas a nevěděli, jestli se máme smát nebo brečet. Jiné auto ale neměli. Nakonec jsem si vyžebral nosič na střechu z orig. příslušenství a na něj jsme se poskládali. Vypadalo to srandovně...Nakonec jsme vyrazili a ještě stihli večerní gig i když s odřenýma ušima. Pak jsme v tomhle autě odjeli celou 14 denní šňůru. Všude kam jsme přijeli se na nás koukali dost udiveně, ale je fakt, že to šlo.

Nyní k tomu citigo. Byl to litr s 55 kW, s automatem /robotickou převodovkou/. Zpočátku jsem z toho byl vedle, ale sžili jsme se.Vnitřní prostor: Pro 4 dospělé to jde, ale nic víc se k nim nevejde - ale takový byl záměr při konstrukci auta. Do kufru se vejdou dvě velké sportovní tašky s oblečením, pozoun na zadní sedačky dva dopředu a je plno. Vepředu se člověk ale usadí velice pohodlně, i když mám 190 cm/100 kg, tak se nikde nemačkám, Radim je +- stejný jako já a byli jsme v pohodě.Výbava: byla to výbava Style. Lepší rádio, vyhřívané sedačky, 15" kola, navigace - příjemně mě to překvapilo. Proč to mělo parkovací senzory nevím - je to tak malé auto, že s trochou snahy dosáhnu na zadní sklo ;-), parkuje se s tím perfektně.

Motor: motor mne velice překvapil - je absolutně tichý a jede! Není to TSI, pružnost odpovídá objemu, ale na dálnici i s basou na střeše jede trvalých 115 km/h kopec nekopec. V dlouhých stoupáních mu bylo potřeba pomoct podřazením, ale ani když točí 4800 rpm tak vevnitř neřve. Spotřeba za celou cestu byla 6,2 litru dle pal. PC, což mne vzhledem k neaerodynamičnosti kontrabasu překvapilo. Bez basy je to živé auto, se spotřebou, která nijak neobtěžuje.

Převodovka: - jak to napsat a neklít ;-) Poprvé jsem jel s robotem dlouhou trasu - celkem asi 1200 km. Za celou dobu jsem si nezvykl na houpání při řazení, které je citelné hlavně při jízdě do kopce ve městě. Auto při něm zpomalí tak, že nervóza v golfu za námi nám málem políbila šos. Rozjezdy jsou ok, a když potřebujete ruce na něco jiného než na řazení. Mnohem příjemnější je automat ovládat manuálně, jednak to zhoupnutí čekáte, jednak není takové. Pokud potřebujete rychle zrychlit stejně nic jiného než manuální volba nezbývá, protože automat je zatvrzele ekologický a pokouší se jet na pětku tam, kde je i trojka moc. Prostě - pokud Citigo tak jedině s manuálem ;;-)

Jízdní vlastnosti: jisté a velice pohodlné, ale s basou na střeše to nebylo ono ;-) Když jsem prcka vracel, zažil jsem šok - auto bylo dokonale opravený, vyčistěný a navíc mi opravili sami od sebe reznoucí prahy pode dveřma, dostal jsem nové kotouče na zadek /které byly na hranici životnosti/, a měl jsem nové čelní sklo, které jsem měl na dvou místech ťuklé od kamene /asi dva roky/ - nic za to nechtěli, podepsal jsem papíry a mohl jsem jet domů. Celou dobu se chovali maximálně slušně a vstřícně. Takhle se ve škodovce v Čechách rozhodně nechovají...

KladyZápory
vešli jsme se robota nebrat
jelo to


Spolehlivost1
Provozní náklady1
Cena náhradních dílů1
Dostupnost náhradních dílů1


Koupili byste si automobil od stejné značky znovu?
ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
4
Pružnost motoru
4
Řazení
5
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.92
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Giorgio, 23.02.2017 19:00


To ty dveře byly durch? Nebo už škodovka řeší i povrchovou korozi? V dobách felin měnila víka kufru, až byla prožraná naskrz, hnědé fleky nechávala být. A to je v tom případě v Německu opravdu dál, protože v ČR na to u firemních octavií I Tour kašlala ještě před pár lety.
HoNZA, 23.02.2017 20:03
Ne, prahy durch nebyly, rezlo to v místě konců dveří, kde se těsnění dveří opírá o práh, prý je to způsobené příliš nepoddajným těsněním v kombinaci s prachem. Nevím jak tady v Čechách, ale tam jim stačilo ,že je to zrezlý. Chtěl jsem to nechat udělat tady, ale čekal jsem na konec záruky, aby toho opravili co nevíc
Mě nejvíc dostala ochota a vstřícnost technika. Potřebovali pojistku, servisku a protokol od policie. Nakonec servisku snad ani nepotřebovali, protože to viděli v nějaké databázi. Nemluvě o tom, že mluvili plynně anglicky.
BobanHTP, 24.02.2017 12:30
Pak zbývá jen dodat: proč nežiji s rodinou v Německu? ))
Lékařka a Ajťák - na severní Moravě platy jak podpora v Německu, ale bez práce. No s prací - patrně bychom se měli velmi dobře a němčina nám problém nedělá
Papagelo, 24.02.2017 16:35


No do Německa už nemůžeš, tam je obsazeno islamisty, no a ti už Němce vytrhnou s problémů...
Zvirak, 24.02.2017 18:35


samej doktor a inženýr
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů