Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Karoq 2.0 TDI 4x4 DSG – je takový, jaký čekáte

Testy
František Mašek | 26.03.2018
dalších 28 fotek
foto: autor
Druhé SUV v nabídce Škody bylo jedním z nejočekávanějších modelů minulého roku. Jak jezdí vrcholná naftová motorizace?
O třicet centimetrů zkrácený Kodiaq nahrazující Yetiho. To je stručná specifikace pro všechny, kteří během testu louskali jméno na zádi a přeli se, co je to vlastně za auto. Karoq se však od Kodiaqu neliší jen rozměry. Pokud zůstaneme u vzhledu, jiný je přední nárazník, odlišně jsou tvarovány přední světlomety (v našem případě šlo o Full-LED) a samozřejmě i zadní svítilny, které do zadních dveří zasahují jen horní částí. Design celkově hodnotíme jako umírněný, neprovokující nestandardními tvary, zkrátka typický koncernový recept.


VarioFlex si můžete objednat za příplatek 9000 Kč. Jde o systém tří samostatných sedadel s možností posunu a polohování opěradel. V našem případě byla dokonce boční sedadla vyhřívaná. Sedadla lze také dle potřeby vyjímat. Nevýhodou tohoto řešení je fakt, že opěradlo je dost krátké a úzké. Jednolitá lavice, která se dodává v základu, disponuje většími rozměry a pro sezení je pohodlnější. Spolu s příplatkovými sedadly se dodává i speciální krycí roletka.
Uvnitř má v porovnání s Yetim Karoq více místa na šířku a více prostoru před koleny zadních cestujících. Interiér má rysy shodné s větším Kodiaqem, Karoqu však chybí dekorační lišta s otevírací schránkou před spolujezdcem. Digitální přístrojový štít našemu kousku bohužel chyběl. Zpracování i ergonomie jsou ale klasicky na velmi dobré úrovni a výsledný dojem zlepšuje kombinace ozdobných hliníkových a podsvícených lišt a velké dotykové obrazovky infotainmentu Columbus.
Námi testovaný vůz měl pod kapotou nejvýkonnější dvoulitrový diesel s výkonem 110 kW. Ten se sériově dodává s pohonem 4x4 (s elektronicky řízenou lamelovou spojkou) a na rozdíl od předokolek s vlečenou zadní nápravou má vzadu čtyřprvkové zavěšení. V praxi ale rozdíl poznáte jen velmi těžko. Třeba nám se to po přesednutí do Karoqu s motorem 1,5 TSI a vlečnou nápravou nepodařilo. Při jízdě v zatáčkách je znát vyšší hmotnost auta, náklony jsou výraznější, ale stopu drží auto skvěle. Pocitově jsou tlumiče naladěny poměrně tvrdě a komfort odpružení odpovídá krátkému podvozku s kompromisními vlastnostmi vycházejícími z této konstrukce. Hodně ale závisí na velikosti kol a volbě pneumatik.


Yeti přišel na trh v roce 2009 a dosud se prodává velmi dobře. V přímém srovnání mělo šestistupňové DSG z modelu Yeti hladší projev.
Pojďme ale zpět k dieselovému dvoulitru s výkonem 110 kW. Ve spojení se sedmistupňovým DSG (označení DQ381) se nám zdálo být stádo 150 koní malinko unavené, na vrcholnou motorizaci se zkrátka motor nechová úplně přesvědčivě. Také jsme zaregistrovali, že při vyšších otáčkách – například při zapnutém sportovním módu DSG převodovky je hlučnost motoru v kabině pocitově vyšší než u Kodiaqu i Superbu. Když už jsme u sedmistupňové automatické převodovky – zdá se nám, že spolupracuje s přáními řidiče o něco méně než u dřívějších modelů, které jsme testovali s ještě šestistupňovou DSG se suchými spojkami. Například šestistupňové DSG v Yeti se nám zdálo při přeřazování o něco hladší (měli jsme možnost přímého srovnání). A jak je na tom spotřeba? Během našeho testu oscilovala mezi 7-8 litry. Při delších vzdálenostech se můžete dostat i těsně pod sedmilitrovou hranici.


Dojezdová rezerva nám nevadí, těšíme se z příplatkového subooferu nejvyšší řady audiosystému Canton.
Asistenční systémy fungovaly na výbornou, je znát, že si s jejich naladěním dali v koncernu práci. Na mysli mám hlavně nastavení adaptivního tempomatu, který pracuje velmi jemně. Spokojeni jsme byli i s adaptivním vedením vozu v jízdním pruhu. Paket asistenčních systémů se prodává za příplatek 18 tis. mezi dražší příplatkovou výbavu z testovaného vozu můžeme zařadit například panoramatickou střechu za 23 tis. Kč. nebo infotainment Columbus za 26 tis. Kč. Možnosti příplatků jsou ale veliké a pokud si dopřejete, bude výsledná cena přes 900 tis. Kč, tak jako v našem případě. Připlácí se i za zadní parkovací kameru, která má bohužel poměrně malé rozlišení, což na veliké obrazovce Columbusu prostě poznáte.

Karoq je ve všech směrech dotaženým autem. Většina typických evropských zákazníků s ním bude naprosto spokojena. My bychom po zkušenostech s konkurenty uvítali výkonnější vrcholnou verzi dieselu, lépe naladěný sedmistupňový automat a dokonalejší odhlučnění interiéru. Naopak oceňujeme celkově dotažené auto s kvalitně zpracovaným interiérem a dobře naladěnými asistenční systémy, které řidiči opravdu pomáhají a při jízdě usnadňují řízení.
Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4382
Šířka (mm)
1841
Výška (mm)
1607
Rozvor (mm)
2630
Rozchod kol vpředu (mm)
1576
Rozchod kol vzadu (mm)
1547
Světlá výška (mm)
176
Provozní hmotnost (kg)
1591
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,1
Objem zavazadlového prostoru (l)
521-1630
Motor
Typ
Vznětový čtyřválec, uložený vpředu napříč
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1968
Vrtání x zdvih (mm)
81,0 x 95,5
Kompresní poměr
16,2:1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110/3500-4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
340/1750-3000
Spotřeba
Město
5,7
Mimo město
4,9
Kombinovaná
5,2
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,3
Max. rychlost (km/h)
195
Převodovka
Typ převodovky
Samočinná dvouspojková DSG
Počet rychlostních stupňů
7
Řízení
Typ
Hřebenové s elektromechanickým posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
Vzpěry MacPherson
Vzadu
Multi-link
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/60
Ráfky
R16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
584 900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
774 900
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů