Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Karoq: proč se nám líbí víc než její větší brácha Kodiaq

Aktuality
Michal Štengl | 20.05.2017
dalších 19 fotek
foto: Michal Štengl
Muzeum moderního umění Artipelag nedaleko Stockholmu se stalo místem světové premiéry nového kompaktního SUV Škoda Karoq a TipCars u ní nemohl chybět. Jak jsme se přesvědčili, nástupce modelu Yeti není jen pouhou zmenšeninou většího Kodiaqu. Dokonce dostal techniku, kterou ve větším sourozenci zatím ani nenajdete.
„Vývoj vozu trval čtyři roky a prototypy ujely přes 2,5 milionu testovacích kilometrů,“ řekl více než 400 novinářům ze 120 zemí šéf Škodovky Bernard Maier při představení nového SUV. To v nabídce Škody nahrazuje oblíbený model Yeti. Asi vás také zajímá, odkud se vzalo jméno Karoq. Podobně jako Kodiaq vychází z jazyka původních obyvatel indiánského kmene Aleuťanů na jihu Aljašky a jde o spojení dvou slov Kaa´raq, znamenající auto, a ruq, což je výraz pro šíp.


Škoda Karoq je 4382 mm dlouhá, 1841 mm široká a 1605 mm vysoká, čímž se řadí do nejnabitější kategorie kompaktních SUV, kde na ni čekají soupeři jako Hyundai Tucson, Ford Kuga nebo Seat Ateca. Právě posledně jmenovaný model je konstrukčním dvojčetem Karoqu, oba vozy se budou vyrábět na stejné lince v Kvasinách. Když jsem u jednoho vystaveného auta jen tak tiše prohodil, že je Karoq skoro stejný jako Seat, lidé ze Škodovky mi okamžitě ukázali spoustu rozdílů. Jedno ale mají oba vozy společné - ostré hrany a velký prolis na boku, který spojuje přední světlomety s koncovými svítilnami. Karoqu se mi líbí víc než Kodiaq, hlavně příď na mě působí sympatičtěji a vyváženěji. Je zajímavé, že zatímco Kodiaq mi při prvním setkání naživo přišel menší, než kolik slibovaly jeho rozměry, u Karoqu tomu bylo přesně naopak. Škodovka ve svých materiálech v popisu designu několikrát skloňuje slovo krystalický a odkazuje se na sklářskou tradici. To je patrné hlavně u světlometů, které mohou být full LED. Přístrojová deska je dost podobná té v Kodiaqu, což je celkem logické. Má sice strohé tvary, je ale přehledná a kaplička ukrývá jednu velkou novinku, která se ve Škodovce objevila vůbec poprvé – digitální přístroje Digital Instrument Panel známé třeba z nového Volkswagenu Golf. Nabízejí celkem čtyři možnosti zobrazení a Karoqu opravdu sluší. Vystavené vozy měly samozřejmě i nejvyšší verzi audionavigačního systému Columbus s displejem o velikosti 9,2 palců, u něhož lze některé funkce za jízdy ovládat gesty, což jsme si také poprvé vyzkoušeli u Golfu. Samozřejmostí jsou on-line služby Infotainment Online a Care Connect a v seznamu výbavy nechybějí ani veškeré dnes dostupné asistenční systémy nabízené v jiných modelech Škoda.


Pochvalu v Boleslavi zaslouží za přední i zadní sedadla, která mají správně tuhé polstrování a velmi dobré tvarování. Vzadu Karoq nabízí dvě verze sedadel. Vedle standardní lavice s dělenými opěradly lze na přání objednat systém VarioFlex s trojicí samostatných sedadel. Tuto vymoženost, která umožňuje podélný posuv či vyjmutí sedadel a zvyšuje variabilitu interiéru na úroveň MPV, je asi jediným pojítkem s modelem Yeti, který ho měl ale v základu. Do aut, do kterých jsem se během prezentace dostal (fronta byla velká), však měly jen klasickou lavici. Díky rozvoru 2638 mm je vzadu pro kolena opravdu dost místa, ve srovnání s menším Yetim je velký posun i v příčném směru. Polepšil si i zavazadlový prostor, který nabízí 521, resp. 1630 l se sklopenými opěradly, což potřebám rodiny bohatě vystačí. Se systémem VarioFlex se dá s prostorem mnohem víc čarovat, velikost se pohybuje od 479 do 588 l podle posunutí sedadel. A pokud je z vozu vyjmete, nabízí Karoq až 1810 l. Páté dveře mohou mít elektrické otvírání a odjištění máchnutím nohy pod zadním nárazníkem. To je jedno z nových Simply Clever řešení, kterých Karoq nabízí přes 30. Novinkou (ve voze Škoda) je třeba i elektricky vyklápěné tažné zařízení.


Nabídka motorů čítá dva benzinové motory 1.0 TSI/85 kW (115 k) a 1.5 TSI/110 kW (150 k) s vypínáním válců a tři vznětové motory 1.6 TDI/85 kW (115 k) a 2.0 TDI/110 a 140 kW (150 a 190 k). S výjimkou nejsilnějšího vznětového motoru jsou všechny motory dodávány s šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovou převodovkou DSG. Pohon všech kol obstarává spojka Haldex, klasické tlumiče lze vyměnit za adaptivní Dynamic Chasis Control (DCC) se třemi režimy tuhosti tlumení. Všechny vozy mají elektrickou parkovací brzdu.


Výroba Karoqu se v Kvasinách rozjede na přelomu července a srpna, ceny automobilka odtajní po 26. červnu. Lidé si Karoq budou moci prohlédnout na frankfurtském autosalonu, první zákazníci se ho dočkají někdy v říjnu. My základ odhadujeme kolem tři čtvrtě milionu korun, příliš by se totiž neměla lišit od Atecy, která se i s akční slevou prodává od 470 000 Kč.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů