Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia Combi 1,6 TDI DSG v redakčním testu

Testy
František Mašek | 19.06.2017
dalších 27 fotek
foto: autor
Nedávno jsme na TipCars otestovali faceliftovaný hatchback se zážehovou 1,4 TSI a šestistupňovým manuálem. Tentokrát prověříme kombíka s dieselovou šestnáctistovku, výkonem 85 kW a sedmistupňovým automatem.
Na tuzemských silnicích je už můžeme vidět běžně. Škoda Octavia po faceliftu se u nás rozšířila opravdu rychle. Na tolik diskutovaný čtyřoký vzhled si tak už řada odpůrců mohla udělat vlastní názor při osobním setkání. Nám inovovaný design přídě rozhodně nevadí, naopak v kombinaci s Full LED světlomety a vyšší výbavou Style (LED pásek je ve spodní části obou světel), vypadá čelní maska opravdu hezky.

Uvnitř změn doznal multifunkční displej Maxi DOT, efektní jsou příplatkové světelné dekorační lišty ve dveřích s možností výběru z deseti barev. Skvělý je nový infotainment Columbus s úhlopříčkou 9,2“ palce a podporou Apple CarPlay a Android Auto.

Z nových prvků výbavy mohu zmínit vyhřívaný volant nebo dva USB vstupy pro cestující na zadních sedadlech. Důležitějšími jsou pak ale nové asistenční systémy, zmíním možnost nastavení automatického brzdění s detekcí chodců, hlídání mrtvého úhlu (příplatek 9 000 Kč) nebo asistent pro připojení přívěsu.

Naftová šestnáctistovka dostala při modernizaci 4 kW k dobru. Celkový výkon tak vyskočil na 85 kW. Navíc je motor malinko jinak naladěn, konkrétně točivý moment 250 Nm je v nových verzích dostupný v širším spektru otáček. V praxi jsme si tak při akceleraci do cca 100 km/hod připadali jako v silnějším dvoulitru. Motoru však ve srovnání s ním dříve dojde dech - zejména při plném zatížení a vyšších rychlostech. Pro rodinné využití jde ale o ideální volbu. Vždyť dlouhodobá spotřeba 5,7 litru je velmi dobrou hodnotou. Při úsporné jízdě se nám dokonce podařilo spotřebu stlačit na 4,4 litru. Pro některé zájemce o tuto motorizaci může být nevýhodou, že si ve spojení s šestnáctistovkou není možné objednat elektronické tlumiče DCC nebo víceprvkovou zadní nápravu. V praxi ale rozdíl v chování pozná jen ten, kdo měl možnost přímého srovnání. I klasické tlumiče s klikovou zadní nápravou plní svou funkci velmi dobře, navíc jsou z dlouhodobého pohledu odolnější. Potěší i fakt, že motor nemá dvouhmotový setrvačník, který u jiných motorů nevydrží věčně a jehož výměna vždy stojí nemalé peníze. Zkrátka pokud se ohlédneme pět let zpět na závady této motorizace, musíme konstatovat její skvělou mechanickou odolnost. U těchto šestnáctistovek TDI nezlobí ani vstřikovače, ani EGR ventily.

A jak se faceliftovaná Škoda Octavia s tímto motorem řídí? I když bylo auto osazeno nízkoprofilovými osmnáctkami o rozměrech 225/40, nedá se říci, že tím utrpěl komfort. Přidanou hodnotu tohoto rozměru pneu naopak vidím v jistějším chování v zatáčkách, kde se auto tolik nenaklání. Pro denní používání auta na cestách s horším povrchem bych však zvolil menší průměr ráfků. Sedmistupňové DSG (s možností řazení pomocí pádel u volantu) sázelo jednotlivé stupně s jasným úkolem - držet otáčky a tím i spotřebu co nejníže. A dle dosažených hodnot spotřeby viz výše se to také dařilo.

U Škody Octavia, jejíž cena po připočtení všech příplatků atakovala hranici 900 tisíc korun, vyvstává otázka, zda si za podobný peníz nepořídit větší a ve většině směrů dospělejší Škodu Superb. Nikdo však netvrdí, že si budou zákazníci kupovat Octavie v podobných vrcholných specifikacích. Důležitým závěrem dnešního testu je fakt, že spojení dieselové šestnáctistovky s převodovkou DSG funguje a svým technickým řešením tato kombinace bude zanedlouho úspěšná i na trhu ojetin.
Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4667
Šířka (mm)
1814
Výška (mm)
1465
Rozvor (mm)
2686
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
610/1740
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1598
Max. výkon kW (k)/ot./min.
85 kW při 3250 ot./min
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
250 Nm při 1500 - 3200 ot./min
Spotřeba
Město
4,1
Mimo město
3,7
Kombinovaná
3,9
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,3
Max. rychlost (km/h)
200
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
7
Pneumatiky a ráfky
Ráfky
18
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
437900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
662900
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 13x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 19.06.2017 09:50


Ano to je zajímavá informace, původně jsem si myslel, že je to spřažením s DSG, kde třeba umí torzní kmity kompenzovat v rámci převodovky, ale v textu je to napsáno, jako že jej nemá za žádných okolností...

Zaujala mě zmínka o řazení DSG. Pokud řadí v nízkých otáčkách kvůli spotřebě, tak to musí být docela utrpení. Jezdíme služebně s 5-ti q. manuálem a podle našeptávače se nedá vůbec řadit, to je v autě akustická nepohoda a člověk jede na spodní hraně dodávaného výkonu.
BobanHTP, 19.06.2017 09:51
Fando, to samé platí pro nový 1.0 TSI, Fábie a Rapid s manuální převodovkou jej mají bez dvouhmotného setrvačníku. Tož šetříme no
pilkar, 25.06.2017 13:05
tak tohle mě fakt pobabilo:


Možná by neškodilo si zjistit skutečnost, než něco takového napíšete... Pokud něco zlobí, tak EGR určitě. Určitě na to má vliv i způsob používání - např. krátké jízdy a až moc "lehká" noha.
sheogorath, 29.06.2017 17:48
Za cenu pres 600k dostanu naftovou 1.6 s vlecenou zadni napravou, ktera od 100kmh uz nejede... mozna by ty recenze mely byt i trosku kriticky....
GSX1100G, 29.06.2017 19:04
1,6ku s 5ikvaltem mám jako služební a po 10.000km už si na ni po bezproblémovém 1,2TSi i zvykám. Tvrdit, že od stovky nejede je přeci jen trochu přitažené za vlasy. Trvalých 160km na dálnicích v Německu i při plném naložení nebyl naprosto žádný problém, stejně tak, jako s předchozí TSI. Diskutovat lze určitě o té ceně, ale spíše ve vztahu k jen 5istupňové převodovce, což považuji za totální chybu. Auto je to sice pohodové, ale ve srovnání s s TSI je to přeci jen traktor, se kterým se krásně rozjíždí a šetří na palivu, ale jinak je jízdním komfortem a hlučností (za ty peníze) nic moc.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů