Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia RS 245 je nejrychlejší RS v historii

Aktuality
František Mašek | 08.03.2017
foto: škoda-auto
Výkonově novinka o 15 koní předstihla v současnosti prodávaný model Octavia RS 230. Zvýšen byl i točivý moment z 350 na 370 Nm.
Novinka má stejně jako RS 230 elektrohydraulicky ovládanou uzávěrku předního diferenciálu (VAQ). Výkon byl ale zvýšen na 180 kW (245 k). Model bude v nabídce ve verzích karoserie liftback a kombi. Novinka zrychlí z 0 na 100 km/h za 6,6 s (o vteřinu rychleji než model RS 230) a maximální rychlost je elektronicky omezená na 250 km/h.
Nová je příď se širokou maskou chladiče a širokými otvory pro přívod vzduchu s voštinovou strukturou v nově tvarovaném nárazníku. Jak žebra masky chladiče, tak i její rámeček jsou provedeny v lesklém černém laku. Světlomety jsou standardně vybaveny LED technologií a funkcí AFS. Černé jsou kryty vnějších zpětných zrcátek a lichoběžníkové koncovky výfuku. Ten bude dle informací výrobce sportovně naladěn.

V převážně černém interiéru na první pohled vynikají pedály s prvky z ušlechtilé oceli. Sportovní sedadla RS známe. Nabízí dobré boční vedení, poměrně vysoký posez za volantem ale zůstává. Přední sedadla zdobí – stejně jako přední prahové lišty – logo RS. líbí se mi sportovní multifunkční volant s věncem potaženým perforovanou kůží a integrovanými páčkami řazení (u převodovky DSG). Do sdruženého panelu přístrojů je u vystaveného vozu integrován barevný displej Maxi DOT.
Pod kapotou najdeme známý čtyřválcový benzinový motor TSI o výkonu 180 kW (245 k). Maximální točivý moment 370 Nm je dostupný v rozsahu otáček od 1 600 do 4 300 min-1. Na výběr je šestistupňová manuální převodovka nebo sedmistupňová převodovka DSG.
Díky sportovnímu podvozku je světlá výška o 14 mm nižší, rozchod kol zadní nápravy je proti předchozímu provedení o 30 mm širší. Sériová kola z lehké slitiny v černém designu jsou devatenáctipalcová. Stabilizační program ESC se sportovním režimem (bohužel nevypínatelný) a elektrohydraulicky ovládaná uzávěrka předního diferenciálu VAQ v reálu pomůžou znatelně lepším jízdním vlastnostem v zatáčkách ve srovnání se standardním modelem Octavia RS. Totéž platí v případě progresivního řízení a volitelně dodávaného adaptivního podvozku DCC (Dynamic Chassis Control).

Na živo vypadá Octavie RS 245 opravdu hezky. Tady na stánku v Ženevě mne zaujal modrý kombík, kterému v kombinaci se zatmavenými okny a většími litými koly náramně sluší.







Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
sheogorath, 08.03.2017 12:38
No jo, ale treba to nejsou jen tak obycejny kone, to budou poradni hrebci (je to zvyseni vykonu o 6%, ale zlepseni akcelerace o 13%)

Zajimavy spis je, kde ty hodnoty vzali. U RS230 uvadi jinou hodnotu pro liftback, a jinou pro kombi.

http://www.skoda-auto.cz/SiteCollectionDocuments/skoda-auto/ke-stazeni/octavia-rs-katalog.pdf

Ta vterina dolu ale mozna je, staci jiny zprevodovani
Zvirak, 08.03.2017 12:51
nějak mi to nesedí.
můj model má v základu 250k - 370Nm (4 válec), 1720 kg; 0-100kmh za 6,1s, předokolka. a manuál. není to žádný sporťák.
Nevěřim, že s uzávěrkou diff, automatem a nižší vahou bude RS na 0-100 pomalejší.
Jinak ten nadis je zavádějící, měl by být správně:


Škoda Octavia RS 245 je nejrychlejší RS v historii Škody :D
David V, 08.03.2017 13:15


Jiné hodnoty pro kombi a liftback jsou dané rozdílnou hmotností a rozdílným součinitelem odporu, s tím problém nemám a navíc je to v řádu desetin, takže uvěřitelné.
Jiné zpřevodování by pomohlo jen v případě, že tam místo 2 kvaltů dostaneš 3, jinak ne.
Myslím, že oboje dosáhne stovky na vytočenou 2-ku, tedy jedničku a 2-ku, pak zpřevodování nehraje roli. Stejně si myslím, že zrychlení je spíše výpočtová hodnota a je funkcí výkonu a hmotnosti. Převody mají spíše podružný vliv a vteřinu neudělají, to by musely být extra nenaladěné. V podstatě ideální by byla CVT převodovka, která by motor udržovala na konstantním výkonu a ne při konstantním točivém momentu.
radek.slivaFB, 10.03.2017 10:04
Caute,

samozrejme ze to je chyba :D RS pred FL mela zrychleni 6.7-6.8s takze rychlejsi o 0.1s

je zajimave jak resi pridani koni VW prikladam video jak udelali z cupry 280 cupru 290
...vyndali jeden tlumic vyfuku... vykon se zvedl o 5hp a rekli ze cupra ma tedka vetsi vykon a sportovni zvuk :D po puvodnim tlumici zbyla jenom dira :D

https://www.youtube.com/watch?v=4uP39aweJKw 3:10
Steny55, 22.12.2019 18:11
Měl bych následující poznámku. Původní motor 162 a snad i 169 kW měl variabilní přepínání mezi nepřímým a přímým vstřikováním, díky čemuž jsem jej v roce jako nový v roce 2015 doporučil známému i pro běžné ježdění na kratší trasy bez rizika zakarbonování. Tímto způsobem pátým rokem bez problémů funguje. Nový motor o nepřímý vstřik přišel. Má někdo info zda došlo k zhoršení ?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů