Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Skrytá vada - kdy přizvat na pomoc právníka?

Naše téma
František Mašek | 17.05.2018
foto: tipcars
Vymáhat zpět peníze za zakoupený ojetý vůz s vadou je stále velký problém. Mnoho prodejců nemíní reklamace uznat a zkušeně spoléhá na to, že zákazníky odradí zdlouhavé tahanice.
Prodejci spoléhají na to, že zejména v případě aut s kupní cenou do 150 tisíc korun se zákazník do soudního sporu často nepustí. Šance na úspěch je často minimální, zatímco cesta k úspěchu dlouhá. Nutno dodat, že soudní spor v takovém případě jednoznačně není ekonomickým řešením, protože náklady na právníka a soudní výlohy s největší pravděpodobností přesáhnou hodnotu pořízeného vozu.

Ideální a univerzální návod, jak věc vyřešit, neexistuje. Pokud se vám zdá situace neúnosná, je na čase se obrátit na právníka. Nemusíte hned zahájit soudní spor. Společným cílem všech zúčastněných stran by mělo být mimosoudní řešení. Než se obrátíte na právní pomoc, ujistěte se, že jste pro řešení udělali maximum:

• objevili jste vadu, která objektivně odpovídá definici skryté vady
• vada se projevila ve lhůtě do 6 měsíců od zakoupení vozu
• vadu jste prokazatelně reklamovali
• prodejce reklamaci ve lhůtě do 30 dní zamítl – máte písemné vyjádření o zamítnutí reklamace
• pořídili jste si znalecký posudek, který jednoznačně prokázal, že se jedná o skrytou vadu
• ani po předložení znaleckého posudku prodejce není ochoten se na přijetí reklamace domluvit

Mimosoudní řešení za pomoci právníka vás může vyjít na několik málo tisícikorun. Na oplátku ovšem získáte poměrně rychlé řešení situace v rámci týdnů.

Pokud kupní cena vozu výrazně převyšovala 150 tisíc korun a s prodejcem není možné ani za pomoci právníka a znaleckého posudku dojít smírného řešení a kompenzace, pak se pravděpodobně budete muset vydat cestou soudního sporu. Předtím než toto rozhodnutí učiníte se pro jistotu poraďte s více soudními znalci či právníky. Pokud jednoznačně doporučí soudní spor, jděte do toho.

Připravte se na dlouhou cestu. Soudní spor bude pravděpodobně trvat mnoho měsíců a budete muset uhradit tučné soudní výlohy. Náklady na odměnu právníka také nejsou zanedbatelné – zaplatíte okolo 800 Kč na hodinu nebo si sjednáte částky za provedení jednotlivých úkonů v soudním sporu (částku za sepsání žaloby, za účast u soudního jednání, za podání odvolání… apod.). V některých případech právníci přistoupí i na tak zvanou smluvní odměnu stanovenou podílem na výsledku věci, která je ze své podstaty splatná až po výsledku soudního řízení. Je známo, že všechny náklady spojené se soudním řízení vždy hradí strana, která spor prohraje. V případě odměny stanovené podílem na výsledku věci je pro vás výhodou, že ji hradí přímo prodejce a nemusíte s těmito náklady v průběhu sporu počítat.

Existují i pro kupující stranu úspěšné případy, které došly do zdárného konce po pěti až deseti letech, několika odvoláních a přezkoumání Nejvyšším soudem. Hroší kůži budete jednoznačně potřebovat...
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů