Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesla Semi: revoluční elektrický tahač ujede na jedno nabití až 800 km a na stovku zrychlí za pět sekund

Aktuality
Michal Štengl | 24.11.2017
dalších 10 fotek
Šéf automobilky Tesla Elon Musk konečně představil dlouho ohlašovaný tahač nazvaný Semi, který chce na trh uvést už v roce 2019. Auto zaujme nejen designem, ale také svými parametry.
Automobilku Tesla si většina lidí spojuje především s drahými elektrickými sportovními vozy s relativně dlouhým dojezdem. Už před nějakou dobou však její majitel a vizionář Elon Musk oznámil, že chce vstoupit do nového segmentu nákladních aut. Po několika odkladech a spekulacích minulý týden na akci v kalifornském Hawthorne konečně oficiálně představil svou vizi elektrického tahače pojmenovaného Semi.

Tříosý tahač zaujme na první pohled aerodynamickým designem kabiny se součinitelem odporu vzduchu pouhých hcx 0,36. Marně jsme na ní hledali vnější zpětná zrcátka, místo nich jsou totiž kamery. Při uvedení představil dvě verze kabiny, nízkou a vysokou. Obě ale jsou jednomístné s centrálně umístěným sedadlem, což prý má podle Muska zlepšit výhled řidiče z kabiny. Místo klasické přístrojové desky má kolem volantu dva obří displeje. Není zde ani lůžko, takže tento tahač bude určený především pro místní distribuci, nikoliv jako klasický dálkový tahač.

Tomu by napovídal i udávaný dojezd 500 mil, resp. cca 800 km na jedno dobití baterií při ustálené cestovní rychlosti 100 km/h. Jejich kapacitu Musk neprozradil, pochlubil se ale tím, že díky novému typu nabíjecích stanic Megachargers se během pouhých 30 minut dostanou na 80 % své kapacity (dojezd cca 640 km). O pohon tahače se starají čtyři elektromotory umístěné v zadních kolech (výkon neznáme), které 36tunovou soupravu (v USA je limit 80 000 liber) rozjedou na 96,5 km/h (60 m/h) za pouhých dvacet sekund. Maximální rychlost 105 km/h dokáže udržet i v 5% stoupání. Samotný tahač pak ve sprintu porazí i kdejaký sporťák, protože na 60 m/h se dostane za pouhých pět sekund.

Během prezentace Musk prohlásil, že ve srovnání s dieselovým tahačem má Tesla Semi o 20 % nižší náklady na 1 míli. A to jsou úspory čistě na palivu. Další by měly souviset s méně náročným servisem, protože například brzdové obložení by mělo díky rekuperaci vydržet mnohem déle, odpadají i náklady na výměnu oleje v motoru.

Zájemci o tuto novinku si ji mohou objednat již nyní, rezervační poplatek činí 5000 dolarů. Výroba tahače by se měla rozjet v roce 2019, jenže vzhledem k obrovským problémům s náběhem nové osobní řady 3 to asi nebude tak horké.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů