Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TipCars Pražský Rallysprint očima jezdce a jeho navigátora

Naše téma
František Mašek | 26.01.2017
foto: tipcars.com
Po letošním TipCars Pražském Rallysprintu jsme vyzpovídali zkušeného pilota Martina Semeráda i jeho navigátora, našeho kolegu Bogdana Kodziolku. Společně v závodě obsadili první místo ve skupině N.
Martin Semerád: rozhodně jsme věřili v bednu

1) Po roce jste se ve skupině N vrátil na první místo, jak se vám na TipCars Pražském Rallysprintu jelo?
TipCars Pražský Rallysprint je má srdcová záležitost. Jako malý jsem se chodil koukat a snil o tom, že zde jednou třeba taky budu mít šanci jet. Letos to byl můj 7. Pražský sprint a 4. vítězný. Vloni jsme byli oproti vítězi lehce technicky indisponováni a proto jsem moc rád, že jsme to spolu s "Bóďou" tomu stejnému soupeři vrátili. Závod probíhal v poklidném duchu, žádné technické problémy a my si tak jízdu i atmosféru naplno užívali.

2) Letos jste vzal na místo navigátora našeho kolegu z TipCars.com, Bogdana Kondziolku. Ačkoli nemá profesionální zkušenosti z rally, přesto jste společně dokázali ve své skupině zvítězit. Byl Bogdan opravdu tak dobrý? :)
Samozřejmě! :) Posádky berou tento závod různým způsobem, někteří vezou své životní partnery, někteří vezou sponzory, rodinné příslušníky atp. Tito VIP spolujezdci jsou často jen "závažím" a "jen koukají" a užívají si jízdu. Já mám rád, když i při těchto "sranda závodech" je všechno tak, jak má být a spolujezdec je zkrátka od toho, aby navigoval a byl součástí cílového výsledku. A to se nám s Boďou podařilo na výbornou. :)

3) Věřili jste si s od začátku na první místo?
Poslední jsme být určitě nechtěli. Po roční pauze se těžko odhaduje, jakou rychlost mezi ostatními, pravidelně soutěžícími posádkami budeme mít, ale rozhodně jsme věřili v bednu.

4) TipCars Pražský Rallysprint je hodně o show. Jeli jste na čas, nebo spíše na efekt pro diváky?
Od začátku jsme se snažili jet rychle a dařilo se. Kdybychom byli pomalí a nevedlo by se nám držet krok s nejrychlejšími, asi bychom závod pojali více jako show, jako někteří naši soupeři, když viděli, že se snažíme .) I přesto doufám, že úplně nudnou jízdu jsme nepředváděli a nějaký ten smyk pro zahřátí vymrzlých fanoušků také proběhl :)

Bogdan Kodziolka: tohle se splní jen pár vyvoleným

1) Jak dlouho a jak konkrétně jste se na Pražský Rallysprint do role navigátora připravoval a musel jste dlouho přemlouvat manželku, aby Vás pustila? :)
V první řadě jsem musel splnit své pracovní povinosti na víc jak 100%. Rozhodnutí o tom, že pojedu jako spolujezdec s Martinem Semerádem Pražský TipCars Rallysprint padlo teprve začátkem listopadu a bohužel už nebyla možnost se s Martinem setkat dříve, abych dostal nějaké informace a rady před samotným závodem. Čerpal jsem tedy co šlo z internetu a konkrétně z Youtube, eWRC atd. V pátek 2.12.2016 jsem od 9.00 hod. začal naplno prožívat závodní víkend se vším všudy. Manželka byla v Praze se mnou a taktéž i syn, který nebyl na podobných závodech prvně. Líbilo se jim a byli pro mně oporou a za to jim moc děkuji.

2) Jaké povinnosti jste musel coby kopilot před závodem splnit?
Zdravotní prohlídka, povinné školení, sjednání úrazového pojištění a vystavení jednodenní závodní licence. Během dne tréninky - celkem dva. Doladění velikosti kombinézy, nehořlavého spodního prádla - kluci za volantem jsou hodně štíhlí ;) A to nejdůležitější - přepisování rozpisu na čisto (ještě o půlnoci na hotelu).

3) Úkol bezchybně navigovat jezdce je velmi důležitý, měl jste kromě pokynů Martinovi i čas užít si vlastní jízdu?
Nebudu nic skrývat, na startu 1.RZ jsem normálně začal koktat... ,,...Buď v klidu...,, zaznělo do sluchátek a od druhé zatáčky jsem začal číst a nebyl čas na nějaké emoce. Během první RZ jsem pochopil, proč tam jsem, proč vůbec vedle někdo sedí a snažil jsem se odvádět 100% toho, co jsem se v pátek naučil. Martin mně chválil, ale vím, že jsem občas chyboval. Ve 3. - té nejdelší RZ jsem se už i díval kolem. Pražský TipCars Rallysprint je specifický tím, že se jede po okruhu kolem Strahovských sportovišť, což mi pomohlo k tomu, že jsem některé pasáže měl zapamatované. Nejpodstatnější bylo počítat kola. Navíc to, co předváděl Martin s Mickou EVO IX, mě nechalo naprosto klidným - měl to v ruce, jak se říká s ledovým klidem a úsměvem na rtu.

4) Určitě to pro Vás byla velká zkušenost, šel byste do toho znovu?
S Martinem Semerádem stoprocentně ANO... nebudu nic skrývat ani se vymlouvat, je to makačka jako u jiných vrcholových sportů, miluji motorsport a zažít ho z té druhé strany je splněním snů. Snů, které se zdají každému, ale splní se jen pár vyvoleným. Z celého srdce přeji všem, aby měli práci v kolektivu, který za vás dá ,,ruku do ohně", aby vám umožnili to, co jsem zažil já. A samozřejmě, aby vám vaše nejbližší rodina umožnila prožít sen - i ten nebezpečný a ještě vám při tom fandili... ANO, určitě bych do toho šel znovu.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů